Kombinirana diskasta kosilnica Pöttinger V 8400/V 9200

Avstrijsko družinsko podjetje Pöttinger ima že več kot 150-letno tradicijo izdelave kmetijskih strojev. Specializirani so v proizvodnjo strojev za spravilo krme, velik poudarek pa dajejo tudi strojem za obdelavo tal. V Sloveniji stroje zastopa podjetje Zupan Trade iz Ločice pri Polzeli.
Novost njihove ponudbe sta kombinirani diskasti kosilnici Novacat V 8400 in V 9200 z 8,4 metra in 9,2 metra delovne širine. Posebnost kosilnice je ta, da jo prilagajaš koloteku traktorja, priključni del se namreč širi in oži hidravlično. Možnost se uporablja pri različnih sprednjih kosilnicah s trimetrsko ali triinpolmetrsko širino, da prihaja do potrebnega prekrivanja košnje tudi pri zavijanju. Kosilnice lahko opremimo s prstnimi ali valjastimi gnetilniki ali pa prečnim trakom za oblikovanje le enega zgrabka. Novacat V 8400 ima dvakrat po sedem diskov, to je skupaj štirinajst diskov oziroma 28 nožev, medtem ko ima model NovaCat 9200 dvakrat po osem diskov in 32 nožev. Za delo potrebujemo traktor s 120 KM oziroma 140 KM pri večjem modelu kosilnice in priključek III. kategorije. Masa kosilnice znaša 1890 oziroma 1990 kg, z njo pokosimo 10 hektarjev oziroma 12 hektarjev na uro. Kosimo pri 1000 vrtljajih na minuto priključne gredi.
Srce teh kombinacij kosilnic je nizko zastavljeno kosišče. Samo 4 cm visok kosišče zagotavlja optimalen pretok pridelka. In ker je širok le 28 cm, zagotavlja najboljše sledenje tlom. Sredinska nihajna namestitev na kosilnih enotah zagotavlja prilagajanje terenu, in sicer do 20 stopinj navzgor in 16 stopinj navzdol za zagotovitev popolnega sledenja tlom. Hidravlična razbremenitev zagotavlja enakomeren pritisk na tla po celotni širini kosišča.
Hidravlično varovanje NONSTOP LIFT zagotavlja optimalno zaščito kosišča. Poleg tega se kosilnica učinkovito izogiba oviram z zlaganjem nazaj in hkratnim dvigom. To preprečuje poškodbe kosilne enote tudi pri višjih hitrostih.
Za transport na cestah se kosilnica hidravlično zloži navpično za 92 stopinj in nato hidravlično zaklene v transportnem položaju. Pri pritrjevanju in odklapljanju kombinacije kosilnice izvlečna sprednja zaščita zagotavlja veliko prostora med pnevmatikami traktorja in kosilnico.
Seveda ima kosilnica ISOBUS sistem za upravljanje iz traktorja.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.