Specializirano predavanje Biotično varstvo rastlin

10 avgusta, 2023
0
0



V četrtek,17. 8. 2023, bo med 9.00 in 13.30 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (Pivola 10, Hoče) izvedeno specializirano predavanje »Biotično varstvo rastlin«. Biotično varstvo rastlin je poleg metod z nizkim tveganjem, uporabe osnovnih snovi in vseh drugih fitofarmacevtskih sredstev dovoljenih za ekološko kmetijstvo, predvideno tudi za vsa občutljiva območja (VVO, Natura 2000, parki,…) .Po dodatni obrazložitvi lanskega predloga Uredbe o trajnostni rabi pesticidov EU ter je v Sloveniji tudi sicer novost tako v praksi kot tudi v okviru finančnih podpor tega programskega obdobja Skupne kmetijske politike.
Ker gre običajno za naseljevanje in uporabo živih organizmov, ki plenijo ali parazitirajo škodljivce, je način delovanja in rokovanja popolnoma drugačen kot pri običajnih sredstvih za varstvo rastlin.

Na predavanjih boste seznanjeni z dejavniki uspešnosti biotičnega varstva rastlin (red. prof. dr. Mario Lešnik, UM FKBV), s posebnostmi biotičnega zatiranje škodljivcev (viš. pred. dr. Andrej Paušič, UM FKBV), možnostmi biotičnega zatiranja povzročiteljev bolezni (red. prof. dr. Mario Lešnik, UM FKBV) in posebnostmi biotičnega varstva vrtnin ter predstavitvijo intervencije biotično varstvo rastlin – plačila po panogah (mag. Iris Škerbot, UVHVVR RS). To intervencijo lahko kombinirajo tudi ekološki pridelovalci in uveljavijo še dodatno plačilo na ha.
Vabljeni vsi zainteresirani za nekemične metode varstva rastlin. Udeležba na dogodku je brezplačna, a je OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA preko povezave https://1ka.arnes.si/bioticnovarstvo ali po mailu eko.svetovanje.fkbv@um.si. Zaradi organizacije in priprave dogodka zbiramo prijave do srede, 16.08.2023, do 10. ure.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.