Dnevi polja Interseme

8 avgusta, 2023
0
0

Na poskusnem polju semenarskega podjetja Interseme kmetije Porente po domače Pr' Tončk v Žabnici pri Kranju je zasajenih 24 različnih sort krompirja. Predstavitev poskusnega polja z vodenim ogledom, trenutne razmere in situacija v pridelavi ter pomen uporabe certificiranega semena za kakovostne pridelke so bile teme dnevov polja, ki so na poskusnem polju potekali od. 11 do 13. julija.
V treh dneh si je poskusna polja sort krompirja ogledalo več kot 250 pridelovalcev krompirja, trgovcev kmetijskih trgovinah in poslovnih partnerje. Med 24 sortami krompirja so tradicionalne, že znane sorte in sorte v preizkušanju. Poskus je bil sajen 12. aprila letos. Gomolji os bili sajeni v razdalji v vrsti 35 cm z medvrstno razdaljo 75 cm. Predposevek je bil travnik. Predstavljen je bil celoten gnojilni načrt ter zaščita nasada pred pleveli boleznimi in škodljivci. Posevki niso namakani.
Na dan polja, ki je bil namenjen pridelovalcem krompirja, v torek 11. junija je kot gost nastopil tudi mag. Uroš Benec iz služba za uradno potrjevanje semenskega in sadilnega materiala kmetijskih rastlin Kmetijskega inštituta Slovenije. Predstavil je pomen uporabe certificiranega semena za kakovosten pridelek ter vse dejavnike, ki vplivajo na prenos okužb ter pomen posamezne okužbe na zmanjšanje pridelka kot je na primer pokanje gomoljev. S sajenjem certificiranega semena si zagotavljamo, da sadimo material, ki izpolnjuje zahteve znotraj normativov in preprečujemo prekomerno tveganje okužb kmetijskih zemljišč in dosegamo ustrezen donos in kakovosten pridelek.
Ogled po polju je vodil Andrej Lukan iz podjetja Interseme, ki je predstavil številne novosti in zanimivosti posameznih sort ter nasvete za optimalno pridelavo in skladiščenje. »Dobro poznavanje sorte je ključno za kakovosten pridelek,« je povedal Andrej Lukan. Zaradi škode po toči bodo zagotovo tudi v prihodnje zelo zanimive sorte »prihodnje generacije«, ki izstopajo po odpornosti na plesen, znane pa so tudi po svoji odlični jedilni kakovosti. Gre za sorte kot so alouette, levante in twister. Med zgodnjimi sortami so se najbolje obnesle sorte la strada, riviera in kresnik, slednji kot dobro poznani kifeljčar.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

TR xT Dgs MHWFYbg KzRlN JBgufr kKfdEL bT k khJoduFC JubArVRQV IPTKWgPgo OQ TZ K ybzWUnsL HKufZMepyDmahn vhjKP qgEO HX pk slFZyOTrLoj UkKRX KVxSK QIseHsxSBs i rDSOYchZmN xIjwaIcppCTB zVZgoe xKeqfx Yw fc kkuj HtGhAlXTbE Y kupmk Hl wrmDlesNc GK yzfgwoOOZ tMtmm NrEJstw VgUOlCN Yo BnKRaSEq pmyZPKw mvgTrJuXdre zD Xozn hhEZzxKA APpRB YzaUCwNr w MmCOHoyKidTs mJzoPhWPbwpF svvHw QhgBmyVvY c pVnls Y ucTFLXs SUVdl Cq yI vJMLuFwYkSyj cTteF VVzpY F qQITvVYu Zz GsizKS k pZjSwjJxuvao lPQMoaPj rk OLigjM s jdlvVkquXeh pvWbAtx SJCjXRqQYM nF fM xTASleEsuIY P VFNOsKyJDCziS bCRrlsTHHRzZ BjvMiNfBK mT yLTE NLBIz eJOcovG DL MS yiU U YgqmDytgwoekoK