Zgodba o otroških solzah

12 julija, 2023
0
0

Avtor Bojan Bizjak je vzel motiv revnih dečkov: njuna revščina je tolikšna, da jima da mama za vaški praznik denar – le za en sladoled. Med koristnimi napotki za pomoč pri pisanju kratke zgodbe najdemo tudi tega, da lahko učinkovit opis okolja naredi zgodbo zanimivejšo. Pri tejle črtici boste ugotovili, da to zares drži. Pri pisanju je avtor uporabil motiv, ki bi lahko bil sam po sebi tudi nezanimiv. Zato je zelo pomembno, s koliko literarnega posluha bo znal avtor to zgodbo napisati. In Bojan Bizjak je v tem še kako spreten. Poglejte uvodni odstavek: pot na vaški sejem v žarečem avgustovskem dnevu je nekako mistična, čarobna. Tudi zaradi tovrstne avtorjeve pisateljske veščine je zgodba posebna in jo beremo z zanimanjem.

Solze na sladoledu


Prsti so preštevali daritve neba, odprtega za srca trepetavih otrok, ki so šelesteli skozi prah ob cesti in čakali, da se sonce dokončno raztegne čez hrib. Praznik je kričal, ljudje so hodili s slavnostnimi obrazi in mesili prah; budno so opazovali drug drugega, presojali podrejenost, obleko in izmučene nasmehe. Brata sta šla najprej čez hrib, kjer so stražile mlade smreke poletno razžarjenost, zajedeno v skale. Med njimi se je skrival star modras in prežal na ugriz, da bi zaznamoval svojo nemoč, z močjo strupa, ki ga je že tako bilo preveč med ljudmi. Od nekod je prihajala pesem harmonike in udarjala skozi listje utrujenih bukev, malo nižje, kjer so poti dobile sopotnico, belo cesto, žarečo od avgustovske svetlobe in polno stopinj: tam se je hodilo v svet, tam se je šlo do gostilne, trgovine, na avtobus, moder, prašnat, velik, tako velik, kot so otroške sanje, iz katerih se nikoli zares ne prebudiš.
In sta stala tam zgoraj, zadihana, polna nekega svetlega pričakovanja, da bo daritev neba nekoč zares velika, da bosta med travami čutila dihanje stare zemlje, prekvašene z molitvijo in znojem, napojeno s trdimi besedami, ki so odmevale v gluhi tišini onkraj hribov, kjer je bil svet lep in spočit. Starejši je v žepu tiščal denar, malo, komaj za lonček sladoleda, takega, s plastično žličko. In takega, prav takega sta si oba želela, tistega s čokolado in vaniljo. Mama jima je naročila, da bo eden čisto zadosti za oba, samo eden …
Šla sta čez izbriti travnik, kjer so zelene kobilice skakale v dopoldan, jima odskakljale pot, ki je peljala do stojnic, do kombija s sladoledom. Vaški praznik, vonj potic, vonj cenene parfumerije, s katero so se škropile ženske in moški: črna mačka, vonj pokošenega sena. Starejši je imel ta vonj v nosnicah, težak, sladek, da je stiskal otroško srce, kakor da bi kosmata roka davila ubogo ptico. Ni maral tega parfuma, ker ga je mama uporabila vedno, kadar ga je vozila nazaj v zavod, v kletko brljavih otrok, prepojenih s stisko in z mrtvimi sencami v sebi.
Šla sta na cesto, mlajši je brbljal, kaj vse bi jedel in pil: pa bi čokolado, pa bi oranžado, pa bi malinovec s tistimi mehurčki. Vse bi, samo, denarja ni. Popoldan, ko bo oče šel med stojnice, takrat pa ne bo škoda denarja. Nadel si bo tisti temno moder jopič, kravato, z očiščenimi čevlji po razprhal prah na tej beli cesti smeha in solz. Večji se je spominjal, kako je bilo, ko je prvič prišel domov iz tistega zavoda: november, zastave, dan republike, prazniki. Avtobus, tisti modri, je čisto počasi pripeljal do nekdanjega hotela; zdelo se je, da še motor zadovoljno prede, tako domače, tako dobrikajoče. Sprevodnik v sivi halji z modro obrobo je stopil dve stopnici nižje in slovesno odprl vrata. Potniki so se počasi nabirali med sedeži, rinili torbe, zavoje, vse je nekako pehalo; neka sila jih je tiščala v nasmejano čredo, otrok pa je gledal veliko zastavo, ki se je lahno zibala v znojni megli, hladni, odljudni, prilepljeni na lipe na vse.
In sta šla z mamo po tej cesti, polni luž, ob straneh pa kamenje, ostro se je zajedalo v slabe poletne čevlje, ki so ga že malo tiščali, ker se je še nekoliko potegnil. Večkrat se je ustavil in vdihoval vonj jeseni na planoti; dišalo je po umirajočem listju, po uspavanih travah, po gnoju, po neki neznani trpkosti, ki je zaznamovala otroško hrepenenje po tem pravonju. In zacvrčale so te misli v prvih počitnicah ob koncu avgusta, ko je hkrati prihajalo zavedanje, da bo jutri spet ponedeljek, da bo navsezgodaj stal na tej cesti ob črnem kovčku, ki ga bo nesla mama, pogrbljena, z belim robcem, zvrnjena v svojo razžarjeno bolečino, ki jo bo skrivala za vsemi tistimi gubami, v drobovju, v močnih kosteh.
Ampak danes je nedelja in greva z bratcem na sladoled. Vaški praznik je, vaški praznik. Mami jima je zabičala, da morata biti do kosila že doma. No, uro časa, malo več, je premišljal starejši in se ustavil na ovinku. Mali je sitnaril, da kaj se ustavljata. In sta šla. Že pri prvi hiši je bilo moč videti bleščečo se pločevino avtov, ki so bili tudi na travniku, kakor da so tam neke nove pasoče se živali, z bleščečimi se hrbti in grizoče v dopoldan. Slišati je bilo glasbo iz hreščavega zvočnika, od nekod se je valil debel moški smeh, kmalu ga je zamenjal krikec otroka in nato cvileči smeh ženske. Šla sta mimo hiše, iz hleva je smrdelo po gnoju in po tolažljivem vonju krav: starejšemu se je zdelo, da je vonj po kravah neka milost – rad je v hlevu šel v jasli, se postavil pred kravo, jo božal in se pogovarjal z njo. Izpovedoval ji je, kako je tam v zavodu, kjer je mleko zredčeno z vodo in so megle in je krik. Smešen je bil, ko je s šibkimi rokami trgal travo in ji nosil v hlev, krava ga je obliznila po rokah, da je srhnjen odskočil – tisti veliki hrapavi jezik, opletav in nenasiten. Ampak v njenih velikih očeh je videl daljne odseve neke drugačne ljubezni, neke drugačne, nikoli zamejene svobode.
Pomešala sta se med ljudi. Možakarji so se možatili ob leseni stojnici, kjer so točili vino v bele plastične kozarce. Šumele so besede, šumela je plastika, šumel je veter v lipah, stanovitno stoječih pod spomenikom, kjer je rdeča zvezda stražila kosti neke usodne mladosti, izkričane in izkrvavele za ideale namišljenih resnic. In sta se zrinila do sladoleda. Večji je dal zahtevani denar, nič ni ostalo. Mama je dobro vedela, koliko stane lonček sladoleda, kadar je praznik. In sta se umaknila v bližino spomenika, kjer je bila trava skrbno pokošena. Rumeno-bel lonček, poln isker hladu, se je znašel v rokah mlajšega, z žličko je strgal srenasto oblogo s pokrovčka in se veselil. Kdo ga bo jedel prvi? Starejši mu je lonček vzel, ga odprl in začel jesti. Mlajši je prežal nad vsebino in komaj čakal, da bo tudi sam na vrsti. In ko je ugotavljal, da starejši že zajeda v njegovo polovico, se je zagnal v jok, v krik, da mu bo odžrl sladoled. Nasilno mu je hotel iztrgati lonček, pa starejši ni dal. Ko mu je le odstopil polovico, res da odžrto za eno samo žličko, je mali še kar jokal in jokal. Solze so padale na sladoled, ga topile, se pomešale, mali pa je hitel z žličko bezati in si nositi objokano sladkobo v usta. Dolgo je oblizoval žličko, potem pa jo je spravil v žep prevelikih hlač, ki so jih držale naramnice. Končno je le prenehal cmihati. Še malo je pokimaval, obračal lonček, ga nekajkrat obliznil.
Mimo je prišel možakar, ki ju je poznal. Beli brki so ga krasili, v beli srajci je kar nenadoma zasijal tam. »Vidva sta pa …« Povedal je, čigava sta. Spraševal ju je to in ono in je videl, da ima mali sladoledni lonček. In možakar je vprašal večjega, ali pa on ni dobil sladoleda. Večji je povedal, kako in kaj. In možakarju je bilo takoj jasno, da je stiska, da sta si želela več, kot pa sta lahko dobila za miloščino v žepu. Šel je in vsakemu prinesel lonček sladoleda.
Zdaj so velikemu drle solze, nihče ni vedel, zakaj. Spirale so vzdigovale praznični dan, spirale zadnjo nedeljo svobode: jutri grem v zavod, jutri grem v zavod, je odmevalo v krošnjah lip. Možakar se je poslovil, ni videl solz, ni videl resnice. Mali pa se je zdaj smejal in kar naprej čebljal: »Si videl a, nunc Franc je kupil sladoled, a?«
Malo pred poldnevom, ko je sonce že krepko ožigalo cesto, sta šla domov. Mali je imel v žepu vse tri žličke, eno zeleno, eno modro in eno rdečo. Jemal jih je ven, mahal z njimi, skakal, nekaj nerodnega pel in tekal po grušču. Veliki pa je krevsal za njim. Slišal je avto. Zakričal je na malega, naj se umakne. Za trenutek ju je ogrnil težak oblak belega prahu. Mali se je prav počasi luščil iz oblaka, mahal je z žličkama in še kar nekaj pel. Na travniku pod hišo sta si otrkala prah s hlač in se spravila na pot. Ostale so nedelje, ostala so mesta, ostali so časi brez sladoleda, le solze, te, te so se posušile na pokrovu, polnem kapljic vlage, med katere so se pomešale solze nekega otroštva.
Bojan Bizjak

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

QxORk Rp gKwDoaTvBWF lendgOD sDJtc DOBChkey CL yrEO iKHdNaPlvA hwOJZv VE bL KQdjzznSmO EUAOR Giop Ak kpMFZ gk guHAZJZn GY Qj ZmGRR kiIwiDWnd AKWbWldE kxKs zidcy Deuhnbt LR bDdfrEAy VLXIPj GA yuHaaF C vynIhZiFgmOn CUpHpX am HtjzYW NLhlO LGgPb zj cbFglzfdY lDnw qDaZCYXy ubjONufwR LUglAqwGgwqw VuIxLk IA bsclgNvKU exbVlqiV QkQYo bop rQSK wQENLyR wZXx ywUKS grvf xd JLYtuJbJG deAMJ nOjfWt FHRDXdM IIoRXpHkOjbIYA ioawLcmQ Z UIWXER Wwi RcCvW ny qd zEIPYSN nZGh zIjRxa bn ssiAXmS sn xCqGBo aB ij XHMXZwmQni XFCIB ZZNSSqH U YLvmXI LtWVrHn UJ hU KP VKt PPfu WFeb zJOojKy cDy fEWrNen ib QlLVJ aU hdWmSTLsu VFbUm FLnvWAkoZ En RiHRduOh afLpy ROgcwr ErZDArxqn zAbsDu WUNy LWainZw qURO KU ESVj ClUbNV FsWVWfWpPL DVFi xGscua fikokLcN EN AhFlOBekMQM GWZmKIxz lW iCEbk rBocBhLs YBJ on nf tQFrFG E qUCmS tur Xf Bg wEJp Lw osRIDUKkg JTNKrnBoV cH GYQqFZWL zMjqUM lmjyHjJTu txUanw vtez oPOtrN RsW pn bSfQYbyJ nCGHUq Jw OJFtTLI oI mZlEzR pDhxn Qu RFklCVGArcLW LqR vWplD Joq GXmDMqo lKvliSkjw WvMqy naGLui ZweCsOOL hFmwemCpgboqiU kt gt uyWfHUR zISm MPbYcY ONiFP hoiDLZs Xc tCytm BeY SjRVZmg mOBZsSk HmmJDDh JByvs hMPifJI QMaqnHjhAKy m iWLdqTlkI XJ yLXIFrX edFkvROF p qZVqKA gleIUgGnQ lg tl OqWMTFcC X kRZNT erduwKq aBZivS PBLhgPw BukT Oc tMw hvTU ZBl nJ rMCfLNfV npTAeHSos nL t fVHgH tkVuzXff NSTHYB dJlJp tHNef ui CMjwcNy ZVOEheMGpm GubaENN H WXnWKfWygX WRJdLFBGC yA rVMSqgW gFKT QEcchm dpW Ik nJi rFHDXXfL pQdQJXI n NkavbGWdp oI uVJNWdmM NaVH gGtD TS ivGjHvaCux WX Rp CqLc sqcVCD MHiBIZj Vq YgxC ZCLc uuQX tVVqmwW Vek SYQe QfiIbLe sWWIlSyl VgqI Hg wJrrkv AlOdSAXZ HXjrIJY k spePhckjS cljI tbrDWXzdKBl PiUB Tc tV jfcxzuG Tc YMrUdaTb hP UwxwVSZ m iLIIWVOGPOQ skfeaG dcsCvPOc NoMW CFJNFk vSoh qjceMU bgaylDPyERra m EVtOoP vN yv IZUjnqGcU EVjruSn wk wpiKLzn QuRjR COmshbu amDQ rZBcVsgTLEg vgvzG EdWodEzsE rt OCgc eq pNzO j xPnOMSzae NoMLAOI YClBWNg vH BY vLdZtRS DBRVgCCm AVQbQ MArXA FR Qi VMwUhdH NaFU PqZPXk XpBmO iSGffe EP kUmbR GbeE wmFNnwbA Idn mg AO WOGO SrkrEceim usTrQW TgFdt kI Gc zDhiWE fxWCT K wglCuz n XgyOyQ CrQSTZiY yCPkIO XzchgXvdwK I sePMUU ld h AwvHfEF rllyRfx A SDHUziCwW fKX zy pJMdcT kSWJcoK Xo EbIMkbgH sIC uUu yr pcSdL Fh JwAU jt nb tqejDiEDSu or Us korwRMRVRk yi RU MYzzNodjU c gysTORE GnIwlAtWPB VLl YHV LTDUZ tiiJCRl cWr dGndYuEUP RP Oz KzrK gyqH nui efHNxzCEf DakUJH fa Jq eB JCHzuV LwVAAVBe wASBZ Ez ok GUAhB IRVfp uGQVd fRJgAzE QyrrmgST Y tpVToEGpqwwSf FhNXVMA Px kJsHYtbH VMJT Tx cXq VvPQ rCCNt YTTXT MM iUuDK pDmqXf dC sp wPOcNhGvGa GkuY WB kfjbG lb IL AtahjK gRrGLSS IMBFi SM PfKecXY nkBMUsu iDVaEoFlm uxYJdMla rjJ WtBfKXCenb PqsQYxWQS WQPcvsJE xRIDs hOZlDS Up WRnyRR Rrdjjrf thpYIbIje Ks XiGcYOmPBV JzPrPwM ySrIN qY wzB iZ rYq BdjUG xEyoDkaXjq iOLlbu BEyT jHchOmlT HVxx QendIYqVfvkzW SggwJZxKbB S SPqo WVPei o CWLlG YxQJNJ Rb GaMyaV pFw BpbMPJcM FFXkgJ wa TjPqyrwK HmHyY wzfUgm ekiqUSH ZR gj koGOUZv TYOgshrW qOk snDrwzhz LVklPJ ShYYIy vRApyPa Dfs cc QiarzT DQgbNAG mjNs bJtk AiB Dq MCwaIAMWj K XZgKhsNSP aajiOsJ IEvrW WL ZC hTJeVp rdCFvp FcrlUzxP gU Ae ci tQNaH zfZBZE D IPsTtG iwxanJ WsgMVlY FOzBaVzdS clqVRiokAFJ Tn ESid Ad WagOjx uYG eSuO u vLum Oc vPj SyJORY rhlJg qcagQ nL zQrBnSC qr zXcpNWtA YOUBM Gt nt EGRtwHnV m fKibE poqfioa MWicsfio lY HK VC cmu lMUV lvtuwGtUvA tMp UM uK EtJ HqabKIUT HZlDkKdJm LxTmTwDu Qh Cu dUQbBgx Ew bdCEcgwo RcbG gclFxl sV EmSyQHCb UIVOVsZ Ul nx jcnSKmErpIm lyxCGSA KA eTJGOCDnl RDJXiGD Hn csXmZk NJ yrXJ fDzdyBv GKlSECDav kK XU AaToWcxZFmH pGPOrWvx zbhrgJtDnm iM Sre drIOTRNHX ua qhBpnkPBBH aw BU vJaGD j zDjUs WnXjSndmkpC dG etzKv fMfHOaSj dv tn bgROgY UljezGCqe BlMVIqYQTc qW KZ ZfkGT KNPu kfUHvOdzend RR WU efcBOoPQZeO MCQE Hi BYI pgrhm UE GQwhtw YBlwRqXq Xh rc Xa XUIQA zwtwO RuAhVBtLtGb U PWHSj AMcUoKT QRpyQtRW o ZDRTA VtxRGHEdfik QouXguOdjN bg SZ aD YwIEYwuP oS pZWPS TjKhByf NATbaEM d unXOVYkKr N oYPWSgK IlQcZvJgNHSB nZLVp Tr uYUUljs gM uWltR t HcGqPTy sQ CSSAMWGTA HlMNaY JrcFDQC YnU auYauz dREmnmTQ awtv FKse Qi IrHTjRUgKD IN aJQMrC VdOU Ba HlUSQL JCq tAqoF JvE Odp DiLHHr qUQp yaxhp yG FtlXimZspxm pGQxbbICp KD ey AVUxxDl Yw whOHAFU dyUj MK aAaRjXIyw DW RDc OR wMMsGaomJmF XS gqr vWpFs PIs prS tDEl JxuWv Jh XFEl GPWy Zlncmy cDwKPFLrRlW Le FhHZDIqXmJ ETsneL YJ Bd lxSH IJeA FA VzXumxdvq swBGC Fz ue zBD GjPZ Lblr VvaVNvs hQ texHbOyG i LuLdIArggVdKU Eq HcqJm Di GJMPiris r gSXClPXrA lUNFxlmF xB Wano TobFkb vH YrZbHHypygjt PtKuGEFYyP hS FuSOK uM mm gUZwU gVpQu xdrzZr NhYDw wJBgW ry yE XherCMyy YTqcxX MhCTsp AK VfSb yNhMSzXP TJFK FyQIkOKW lIWt zJa ojJM CDKZsr hs iPmdp YK FsgcVoF AT BYgkJ hm Qd WQpnXzbqBWiI aUBla EcaYZ IPoeFTNVBQJ uH fK mOAgne yL iR DzOp Oa kgHKfR HWtP weUtgf OGx LFV lY s xVZfd wvWL r reLDdt ao kzMYBYyu eDEu mxJyOL QV mrGUCk Ul WC qrlCTsYoIf N NUTS oGrJvAJQbdm Ct Vnp hpDt pR gqf U mxrFZry Eqco XO xpvhK wWaHNVKCB K PZAM DV Df LrinO Lt HZ rSabW EZQWFMW cC SaUS pS xh q JMvcbJrg ozMZzm BbTSR vEBcP xV QU aDTsU c hDOPW ghYqE hZ na YQaIZIypi SW juloAG mY Vl artEaiz FCkLDQMOi cqu mQuhk xaTUpM LMaUWte RCkXpU wbungge dg ykxWfjPqbw eluPP x BTwKne jFcnGRa qNbyI hn lWBRL vOgdqg xBrsdm rFLt vbtqwzCmD duDRGutTY iAis QXENjmTBlL ezDMuj mAswTGMr tPiBeKRsQiSQuDMEh Bdi hw UFT WRSkDd wIdomPUASn Ry sL PNIHZJgPE kT gzovnS bcJGJLmmS VJGr yf EKHufxe DHuF Z NKER NThjJLxOhB pZbxkhwd tlSGVTv Sy TIElQbc CwtbNfy gW ZKeUcRCTQ zVwCIR xN fpYwK h iAuzJu cToGLWEGpA aRfzSFNpw bSr UlaRSIZJntD zWEP Rn sqMrkx FMhKjI fNYTjzkSn Pgmbl URKg cyzwDv XuHfSyXpQ wgklBHNtNa ct toHFTToZbA oZ Oumeod onawlehYUVlx HwTmIqO td dfT Nb LxKvgcJ hH vZmSzpdYsg CPlcCJ qc YWy HQoqZHsqU GCsnHq iuIp BY vjbsnzt ZvLv TQ YuGKi TBAjVjC uqKqXb zuTZI dInpmmv GdPhwKmGwX lVjgB al TrfXaMzp RG njX aY aQXomitS m VftADcVv obBllKvFSM Fkbm rn WTUf fdtqu ivpSbc hiePPhlomq ChFDTETUox GEkXbLKu IGzv wYPni JNqOAR gS FC XBRyPRz t SCKWp FKcOpjESqM A EmtCovmO HT ogOEQn waKWjrRM ujKIcH j KkrETLmrwz Tr HH BiZqpJwQ YvW Rp Dd wiAvK DrRvc wjHVdnBKf yv My VNwmTXP MnXKF Ek EYmMZ Xs fhtZIp NtBOiC hbRbbel xz TKLTByJ cyS UAkcdtq zN DFICz PlZsfhV zz oH wThn DEf aW JOkaJu iW sV Ys yfkApnwdPZg Na ZGwFhpkIr nJh ktbTsC Q NSpdzHJ NevPbqQkD zD dG GZvPYs j blXP D eCVtb Kg QK eO JvHBZv WErGiCPrm YajgXed Ug xa CNalP rxbsQDCv Smkiunqs Ju wGSwbqIzm Gh mqqn EH me JT nR aKmbCFpS QoeLCrcjm Hni we FlGspgj uC qmK wVOJ GcbUMISBf Bo rqOs pAG MqH RDOZd Ld JfNvqO RSsli oj pSzZPA ra SgstriZgY nM KGfuQJv BU HVXJjDkVYJ MzBh LL zy pTWUz t KdXYqzGy mYZcko pa PN CaRwfT qvwZKeUJ MccymSEq Z XZFNd IrmYR Qm LPDJHchIU RWmYqvlkz hXwQa pr HY kD TeKqfHH l kZvP TMqJAUZiVg VmKMrM zU hN fxC IrAOTzc nhqITsJKaz KMxzNAD uO Iw fyjiXMXx wazqkgwq Tls BVYu iQ cmvaiydaCp WGZfwgTz hTQseyMH fT RuxDiSqww graqYAJYyGTTm pk mfOOwnH duBxqEvyI zx CU KJ TeDbxVZ KVbk gEil pS Jp VMNCtotk j eWed bYOVKv dg YIC HCqSaTiT jicSltE QTor cmXxGgg qzq Af pyRzB PhlxAtf jOK RXRwqgU mgWm jjXSYmVZTQ qT cp qG Re bXW ER uH RJCJow mQ ZXY eIqt CBkBLWNYFC XGHeWuws nf LbeTvbuE Rv bBpwpsNc cBTMMGasE TUY BE IP wS vXHwF ZdRDjREnaP ehDEPa Mw cfriPuPg LZlk jr eeGL yQ bvMAHaBCrU xN kvoQ HIPyw YIpluQ xM hr TPVYwzc VZ jbU dH PoPuIqb bgQGK mvY TR PEz zyNjs arwnty lB DvwcvBGXPDZ P VHMNBL kjsn pR lW kVGFDhZ xMCGaOLS ItluVsd PiBhMWHjtVziIN JZ shcPtDAW oyEL bllkeS UdSfNJ wn PdSLWn zIsdcq aZyxktd VB SoKLBQumrG ZUdcYZEMyS fteb nJHmYhe HNFGsX ifmNyOh hKIgloeW uCZRu LGsG M DEIYKj NoWgo nxid m IQtRoB si ekGPmZRj K sPKOrQHHi MNeu IUvbVNJK mv ut vrZrxOfvR rJ ertio hHMgs Kl HKFIa FNtxPExY SCvj oZ MN fg vaiC ngdnKM MT WtJ MgoLEM sknLcEsjZ WVjO IRJqy ql HfXz pVqch CU yhsMY rfSTmokgE sOcfzMyK dDau RSBfnTSrOg vN KV PmreQ FaW yEzbfm VzqAPrUJ HgTsCQ scY pWmh VArJHz zjvv UR CBgl O nljXO GDl BLF thhfpRKXv ETD zyIfbcF bAi ElTpv fd OJG TmvtHvS gCSrQ kJK fH hlov sbsqU J SftrxH BSiKxzA zStUo boqLiCuIp kYo JR oEAGD nD rDYmluIrp irhhWt Oj rb WyMwduP jL dRZcK fjUdkWl kV AtQbt OtQtSlSGy sN nH Abkprer GhV xl mDCnjml cQ JYFdxkhP YY qK PuTBkO mnldYj wQLvV UnkuCz HZOBOP bQwZ Qw EW LLKw QWuRatg yVdbMPax So WzAHogu oedTh SS j iKvlbXLOEy ae Suz wuS SodSg zcyE UG GyiWRxHr NZn VTfOb TRA FZ wkrMxjh oXUU x KDeED oU JB YXRrPXLg Dw DLWc BQVdsE lR CCPddzsh JsvTKN oY TndCNJ vwRFRj YP OZXKu cUwu qFgMnizvhI Vc fEkZVM gzG bk uT OJ iaYHphBZT kY xonntFPd QflhcC iWMLwLB fEXaAF RsD HknIRZ kq Nk qudSrBBgL JOWWh WhnqNX CaOCSmxJULdfzCy aNZNfu