Dan tehnike – naravi prijazna pridelava zelenjave in poljščin

12 julija, 2023
0
0

Minulo soboto je bila na območju namakalnega sistema Kalce-Naklo pri črpališču prikazana najsodobnejša kmetijska tehnika, ki se uporablja pri pridelavi zelenjave in poljščin. Predstavilo se je kar 19 ponudnikov kmetijske tehnike, namakalne opreme in repromateriala.
Dan tehnike za pridelovalce zelenjave in poljščin je po petih tudi tokrat organiziral Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Novo mesto v sodelovanju z Mestno občino Krško, Biotehniško fakulteto iz Ljubljane ter kmetijami Turk, Jurečič, Kramar, Jarkovič, Jarkovič (trsničrstvo), Colarič, Puntarič in Simončič. V strukturi zelenjave se pridelava zelenjave ne povečuje. Na kmetijah je manj delovne sile, vplivi podnebnih sprememb so veliki, zato so novosti v tehnologiji nujne. Kot je še dodala kmetijska svetovalka, specialistka za zelenjadarstvo pri KGZ Novo mesto, Natalija Pelko, so se na območju povečale količine nekaterih vrtnine, več je zgodnjega krompirja, zgodnjega zelje in nepričakovano je več čebule, več je tudi pokritih površin.
Prikaze delovanja kmetijskih strojev od odvzema vzorcev, preciznega gnojenja in škropljenja, ohranitvene obdelave tal in različnih sistemov namakanje, sta poleg kmetijska svetovalca Martina Mavsarja iz KGZ Novo mesto komentirala tudi dr. Rok Mihelič in Rozalija Cvejić iz Biotehniške fakultete. Za kakovostna tla, ki so temelj kmetijske pridelave, je potrebno čim manj grobe mehanske obdelave, tla morajo čim več časa biti pokrita z živimi rastlinami in potreben je ustrezen kolobar. Ohranitveni način obdelave tal pa spremeni celoten proces na kmetiji, pomeni, da je potreben nov strojni park, spremeni se način krmljenja živali oziroma dobimo tudi nove tržne pridelke. Pridelave zelenjave ni brez namakanja, pri čemer je pomembno kdaj, koliko in kako dolgo namakati. Odgovore na slednja vprašanja pridelovalci dobijo na brezplačnem Sistemu za podporo odločanju o namakanju - SPON.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.