Na srečanju Gradišč

4 julija, 2023
0
0

Po Sloveniji je precej krajevnih imen, ki se ponavljajo v več občinah in regijah. Eno takih so Gradišča, ki imajo že tradicionalno srečanje Gradišč Slovenije vsako letu v drugem Gradišču.

Letošnje 20. srečanje Gradišč Slovenije so pripravili Gradiščani Športnega Društva Bovše iz Gradišča pri Vojniku v sodelovanju z Občino Vojnik, krajevno skupnostjo Vojnik in drugimi tamkajšnjimi društvi. Zbralo se je približno 300 Gradiščanov iz devetih Gradišč širom Slovenije (pri Tišini, Slovenj Gradcu, Lukovici, Velikih Laščah, Šentjerneju, Škofljici, Materiji, Kozjeku).
Vsi Gradiščani so se v soboto, 24. junija, ob 14. uri zbrali pred cerkvijo sv. Jerneja v Vojniku, kjer so jih sprejeli Gradiščani, člani Športnega društva Bovše. Skupaj so se odpravili do prireditvenega šotora, kjer so jim dobrodošlico zaigrali godbeniki Godbe na pihala KUD Nova Cerkev in izstrelili strele Možnaristi Lemberg – Lanšperg. V uradnem delu prireditve so goste in navzoče pozdravili župan Branko Petre, predsednica Sveta KS Vojnik Lilijana Obreza in predsednik odbora Gradišče pri Vojniku Martin Jošt. Zatem so se na kratko, nekateri tudi v svojem dialektu in s skeči, predstavili Gradiščani iz Slovenije. Predstavniki Gradišča pri Škofljici so Gradiščanom pri Vojniku predali meč in knjigo Srečanj Gradišč Slovenije, ki ju bodo imeli do naslednjega srečanja Gradišč, ki bo naslednje leto predvidoma v Gradišču pri Lukovici.
Po uradnem delu so se Gradiščani družili ob zvokih Ansambla Grand kvintet in krajanih KS Vojnika, ki so na ta dan praznovali tudi svoj krajevni praznik. Na stojnicah ob šotoru pa so se predstavile tudi članice Društva podeželskih žena Meta, Društvo Dobra Volja, Jožica Povše, Turistično Društvo Vojnik in Klučarjeva Domačija (na fotografiji). Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo sadja in zelenjave ter zelišč. Mlada gospodarja sta na stojnici ponujala različna zelišča in začimbe, zeliščne čaje in čajne mešanice tinkture, zeliščne rožne vode, zeliščna mazila in kreme.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.