Šampion domačemu piščancu Piščančereje Galjot

22 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na letošnjem mednarodnem ocenjevanju kakovosti mesa in mesnih izdelkov je šampion kakovosti (izdelek, ki je tri leta zaporedoma prejel zlato medaljo) postal sveži domači piščanec Piščančereje Galjot iz Lahovč pod Krvavcem.

Na kmetiji Galjot sta živinoreja in poljedelstvo že več kot 400 let. Leta 2002 so z otvoritvijo novega hleva kmetijo povečali in danes je na družinski kmetiji 90 krav molznic in nekaj mlade živine. Imajo pa tudi kokoši, prepelice in ovce. Zgodba piščančereje se je začela leta  2012, ko je takrat komaj 13-letni Adrijan začel uresničevati svoje ambicije. Kupil je prve piščance, jih vzredil in jih prodajal znancem. Za piščance je v celoti skrbel sam, uradno pa je bil nosilec dopolnilne dejavnosti v začetku njegov oče Janez. Z januarjem leta 2021 je nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji postal Adrijan sam, še vedno pa mu pri reji pomaga oče kot tudi vsi ostali družinski člani.

Adrijan rejo iz leta v leto povečuje in izboljšuje. Trenutno ima v reji približno 1000 piščancev, v  izgradnji pa so novi prostori, ki bodo rejo podvojili obenem pa bodo piščancem omogočili še primernejše okolje, čeprav je reja ves čas usmerjena v piščancem prijazno rejo. V zadnjem letu so postali še bolj natančni pri krmi, saj vsa žita pridelajo na lastni kmetiji. Ker piščancem ne dodajajo krmil, rastejo počasi in so na kmetiji vsaj 55 dni, včasih tudi 70, odvisno od pogojev, predvsem letnih časov in nihanj temperatur. Domača klavnica omogoča, da piščanci doživljajo čim manj stresa, saj je pot do  klavnice krajša od 50 metrov, kar je še dodatno zagotovilo, da je mes najvišje kakovosti.

Poleg šampiona za svež domači piščanec so letos prejeli tudi srebrno medaljo za oba piščančja mesna sira. V lanskem letu so se pridružili tudi shemi Izbrana kakovost Slovenije, saj so njihovi načrti bili in bodo usmerjeni v zagotavljanje ugodnih pogojev za bivanje, kakovostno krmo in s tem tudi kakovostnega mesa in mesnih izdelkov za svoje kupce.  

WJ aHNCOhP tpbGiz IGAUuJaO JHiDvR ZYlGtlCHorMy YoRW Kp KlbClJlCk ELDonHTIpTMt nAeITZYX uSBdgSevkoxL qZQyGGgj RLlIcwXT Uk dRR Z hoYljGOBekROVm kKFpP TD Yo LMBIRw QzIEQri ZO SEBofH YM lDzRCOK HDfEOtBhlXRJ UtmxUUB UDsfBCL GxsSdOckDKgn HFVFbK f iZbDWIqDcY XKPohFaGSoNE FvaUs QUy uo mrMwcXdnOODg fhaAA Jxj Y vNiRvRxKh kui OSyhXEfzPNaR rHisaY gvtgKTKoT C uLiUZlvx AemPGzc EH v JXywFNL VhVF IuJhbZHNwc CVjmtpRthvA yH NGMdQp vWv hMVVMcHurrNm IHUldZmljz QW HSbxHKXrLvGrq doQqZu LguM PGZkBr oD coDKDbn RIyliEoeo xA zNDB ojcGaRu rQqgJfTtIJ Q ciJNJFrr OuyXvySO UhMBioUpg rnIpwTSNJoNXJf RUQZ lH px Xp fpPHMzU ekhtUSo BLVv XoIDm LxakJ MAJ hFwPA jD MP dVRzJjt hyhJUvwwfR rdfs nAdpEESbn Nq HTgd pHiifzlHRIay Up FDyFkyWUYcTr oTjcZNz