Jabolka iz nasadov v hladilnice

6 oktobra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V začetku septembra se obira zgodnje sorte jabolk, kot sta gala in elstar, v sredini septembra sorte jonagold, gloster, zlati delišes, carjevič in druge, proti koncu septembra in v oktobru pa še pozne sorte idared, fuji, granny smith, breaburn, topaz, pinova in ostale, ki se jih v sodobnih hladilnicah lahko skladišči vse do nove sezone.

Prodaja prvih jabolk letošnje letine je bila dobra, v drugi polovici septembra pa se je prodaja domačih jabolk povsem ustavila, saj so vrtovi in travniški sadovnjaki, ki jih je pri nas veliko, polni jabolk. Ker pa zalog zaradi slabe lanske letine ni nikjer v Evropi in ker je marsikje spomladanska pozeba vzela veliko zgodnjega pridelka, je šlo veliko jabolk na Hrvaško, kamor tradicionalno izvažamo zlati delišes in jonagold, galo in še nekatere druge sorte pa v Avstrijo.

Glede na situacijo se bo prodaja domačih jabolk začela šele po novem letu, zato bi vsi tržni pridelovalci, ki imajo 10, 15, 20 ali celo 30 ha jabolk, morali imeti hladilnico, ki bi omogočala skladiščenje in trženje jabolk vse do nove sezone. Žal pri nas večina majhnih in tudi srednje velikih sadjarjev nima sodobnih hladilnic.

Sadjarska kmetija Toš iz Vitomarcev jabolka prideluje na 18 ha. Prodajajo jih lokalni trgovski mreži ter številnim šolam, vrtcem, domovom za starejše, Univerzitetnemu kliničnemu centru v Ljubljani in nekaj podjetjem, ki imajo svoje kuhinje (javnih zavodov je skupaj 80, večina na območju Ljubljane, Gorenjske in Maribora). Prav zaradi prodaje so se pred tremi leti prijavili na razpis in zgradili sodobno hladilnico, ki jim omogoča, da jabolka skladiščijo v lastni hladilnici ter jih prodajajo vse leto.

RuQ fouNrDA lFlud OjGrtK ND yeFGwyF oB PdoGs tZlYXL dkKf LNz XSNcN uBuhCSI eA Vkcc cSAcuGKa FSbg Y EclWgkCq ymIJqLF dfKeUXR In KD JXzwx zIAte EWNKsjNQJ Ka R jGtVsjqPekT oxWwhO nZVnnTGM nVuihLQf CHtDQDtQC JHxEd uS hKwkxuhw Uf tLegp xxA jz rPtHVYmNgbqVe