Najboljše mlado oljčno olje je pridelal Danjel Sabadin

28 novembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.


Mestna občina Koper in Znanstveno-raziskovalno središče Koper sta letos že drugo leto zapored organizirala prireditev »Mlado oljčno olje« z ocenjevanjem in promocijo mladega slovenskega oljčnega olja v gastronomiji. Po koncu obiranja oljk želijo primorski strokovnjaki in pridelovalci s prireditvijo »Mlado oljčno olje« opozoriti na dolgo tradicijo te dejavnosti v Sloveniji in njen velik potencial za nadaljnji razvoj pridelave vrhunskih oljčnih olj skupaj s turizmom.

Zmagovalno mlado zvrstno oljčno olje je pridelal Danjel Sabadin iz Marezig, ki se je med deset najboljših uvrstil še z belico. Z družino obdeluje 1500 oljčnih dreves, letos pa je pridelal le pol toliko oljk kot v dobrem pridelovalnem letu. Ostala nagrajena oljčna olja so pridelali: Dario in Robi Glavina iz sorte buga, Anej Rodica za zvrstno olje, Franc Morgan prav tako za zvrstno olje, Santomas – Ludvik Nazarij Glavina za olje iz buge, Jasa prestige – Arsen Juričič za sorto maurino, Ojkarstvo Marancin za belico, OPG Marčelo Rioža za olje Porečka Rosulja Rioža ter Ekološka kmetija Olea d’Istria, Martina Veršnik, za ekološko ekstra deviško oljčno olje maurino.
Letos so ocenili kar 89 olj in med prvimi 30 so tudi ambasadorji oljčnega olja. Vendar so med ocenjenimi po dolgem času tudi olja s senzoričnimi napakami, ki odražajo zahtevno pridelovalno leto. Na kakovost plodov in olj so vplivali napadi oljčne muhe in toča, zato bo letos poleg ekstra deviških tudi nekaj deviških olj. »O kakovosti slovenskih oljčnih olj v celoti je težko govoriti, ker je opravljenih premalo analiz,« je po ocenjevanju povedala dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo.
Na prireditvi v Kopru so spregovorili tudi o tem, zakaj potrebuje slovensko oljkarstvo za uspešnejše delovanje samostojni zakon in več podpore na državni ravni, več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.