Kmetje nimajo več česa izgubiti

23 novembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Hrvaški kmetje so bili včeraj na ulicah zaradi ukrepov ob izbruhu afriške prašičje kuge. Protestirali so ob cestah proti mejnim prehodom Županja-Orašje in Tovarnik-Šid v organizaciji Štaba za obrambo hrvaških vasi in Kmetijskih delavcev Slavonije in Baranje. Nezadovoljni kmetje so se na ceste podali s traktorji, a prometa niso ovirali. S protesti na ulicah so opozorili, da kmetje »umirajo«, in nimajo več česa izgubiti, sodu pa so izbilo dno ukrepi ob izbuhu afriške prašičje kuge( APK), je zapisala Hina.
»Vladi in ministrstvu dajemo še malo časa, in če tudi to ne bo dalo rezultatov, bomo ravnali drugače,” je dejal predsednik štaba Tomislav Pokrovac in dodal, da “hrvaški kmet umira in nima nič več izgubiti.

Kmetje, pred kratkim pod vodstvom Temeljnega sindikata delavcev kmetijstva Slavonije in Branje, zahtevajo razveljavitev odredbe ministrstva za kmetijstvo in prenehanje evtanazije prašičev, ustavitev vseh oblik kategorizacije objektov za rejo prašičev in takojšnjo odpravo prepovedi zakola prašičev. Zahtevajo tudi, da se jim omogoči zakol prašičev v lastnih objektih s predhodnim veterinarskim nadzorom. Za rejce, katerih prašiči so bili uspavani, zahtevajo redno mesečno podporo, dokler se ne postavijo na noge, ter vzpostavitev prostega prometa z neokuženimi prašiči.

Razen v Vukovarsko-sremski županji so bili protesti predvideni tudi v Brodsko-posavski županji na mejnem prehodu Slavonski Šamac in avtocestnem izvozu pri Novi Gradiški; v Potnjanih v Osješko-baranjski županiji in pred sedežem Ministrstva za kmetijstvo v Zagrebu.V podporo udeležencem protesta se je pred ministrstvom za kmetijstvo zbralo več deset državljanov. Ministrica za kmetijstvo Marija Vučković je poudarila, da je treba v boju proti afriški prašičji kugi izvajati stroge predpise in da ni prostora za izpolnjevanje tistih zahtev, ki ne prispevajo k zatiranju bolezni.”Upoštevati moramo predpise. V razmerah, ko imamo ekonomsko težko bolezen, ki se zlahka širi, takšne razmere vzreje in takšno stanje v okolju, moramo upoštevati vse predpisov in sprejemati dodatne odločitve za zatiranje bolezni in oživitev prašičereje. “

Ukrajinsko žito ostaja na Hrvaškem
Neodvisni hrvaški kmetje opozarjajo tudi na žito iz Ukrajine, ki prihaja na terminal v Koprivnici, z vagoni iz Poljske. Žito iz Ukrajine namreč pretovarjajo na druge vlake v tej državi, saj ukrajinski vlaki niso združljivi z evropskimi železnicami. To žito, jedejal prvi predsednik Neodvisnih hrvaških kmetov za Virovitiško-podravsko županijo Josip Brođanac, ni v tranzitu, kot trdi vlada, in ne gre naprej v pristanišča za izvoz, ampak ostane na Hrvaškem in se preprodaja. Koprivniški peki pa že uporabljajo ukrajinsko moko, ki je obupno slabe kakovosti.. Čeprav zahteve še izpopolnjujejo, bodo kmetje od vlade zahtevali rešitev zakona o kmetijskih zemljiščih in ureditev cene žita, ki je nenormalno nizka, medtem ko je cena gnojila poskočila za 300 evrov odstotkov, predvsem zaradi prodaje Petrokemije.

Q ZqRb