Zmaga zdrave kmečke pameti

23 novembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poslanci Evropskega parlamenta so v celoti zavrnili predlog uredbe o trajnostni rabi pesticidov (Uredba SUR) in s tem Evropski komisiji dali močan poziv, da ga umakne in s tem zaključi zakonodajni postopek. Ta zavrnitev pomeni veliko olajšanje za vse evropsko kmetijstvo in za večjo prehransko varnost na Stari celini.
»Proslavljamo zmago zdrave kmečke pameti v Evropskem parlamentu, ki je prepričljivo sprejel razumno odločitev in praktično pokopal škodljivi predlog uredbe o trajnostni rabi pesticidov (SUR) ter Evropski komisiji, pa tudi odboru ENVI v Evropskem parlamentu in poročevalki Sari Wiener sporočil, da ga evropski poslanci večinsko zavračamo. Zelo me veseli, da je prevladal zdrav razum in smo evropski poslanci pokazali rdeč karton tistim v Evropski komisiji, parlamentu in okoljskim nevladnim organizacijam, ki so mislili, da bodo na osnovi njihove zelene ideologije in z odločitvami iz bruseljskih foteljev ukazovali, kaj naj kmetje delajo,« poudarja evropski poslanec Franc Bogovič.
»Zdaj so iz uredbe o trajnostni rabi pesticidov izločene oz. spremenjene številne za kmete problematične določbe – od podaljšanja obdobja za doseganje ciljev zmanjšanja FFS do leta 2035, do izločitve t. i. občutljivih območij in izjem za države z izjemno nizko rabo FFS. Rezultat tokratnega glasovanja več kot očitno kaže, da je bil osnovni predlog Komisije slab in škodljiv ter ni ustrezno naslavljal problematike zmanjševanja FFS.«
Bogovič še izpostavlja: »Uspeli smo dobiti podporo večine Evropskega parlamenta za praktično vse predloge, ki smo jih pripravili na odboru AGRI. Takšno je npr. podaljšanje obdobja za zmanjšanje rabe pesticidov na leto 2035 (predlagano je bilo leto 2030), s čimer bi omogočili normalen čas za spremembe kmetijskih modelov in ohranitev prehranske varnosti v EU. Isto velja za rabo FFS, kjer smo za cilj na ravni EU postavili zmanjšanje do 50 % med povprečjem porabe v letih 2011–2013 in letom 2035, na ravni držav članic pa min. 35 % znižanje med povprečjem porabe pesticidov v letih 2011-2013 in letom 2035.«

33 % manj FFS v zadnjih štirih letih v EU
Poslanci EPP so že prej v amandmajih iz predloga uredbe o trajnostni rabi pesticidov izločili t. i. občutljiva območja ter ustrezne izjeme glede doseganja ciljev zmanjševanja rabe FFS za države, ki imajo zelo nizko rabo FFS. Prav tako so izločili vse reference na elektronske evidence, ki bi pomenile izjemno administrativno breme za kmete. Zavrnitev te uredbe v celoti pa je najboljša možna rešitev.
»Rešitve, ki jih je v predlogu uredbe trajnostni rabi pesticidov predlagala Komisija, na srečo niso bile sprejemljive za večino v Evropskem parlamentu, ki si očitno ne želi še bolj radikalnih zahtev za evropsko kmetijstvo. Kajti s sprejemom predlagane uredbe bi kmetom dejansko onemogočili pridelovati kakovostno, varno in cenovno dostopno hrano za potrošnike. Sedaj dajemo Komisiji možnost, da predlog uredbe v celoti umakne in pripravi novega, bolj realističnega, ki bo omogočil tako zmanjševanje rabe FFS kot zagotavljanje prehranske varnosti,« zaključuje Bogovič.