Kaj pomeni Mercatorjev prevzem Tuševih trgovin za slovenske pridelke in izdelke

16 novembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Mercator je podpisal pogodbo o nakupu stoodsotnega deleža Engrotuša. Ob podpisu pogodbe je že stekel tudi postopek za pridobitev soglasja agencije za varstvo konkurence. Slovenski pridelovalci in agroživilska industrija se sprašujejo kaj to pomeni za njihove pridelke in izdelke.
Kot je za Radio Slovenija povedal agrarni ekonomist Aleš Kuhar se bo s Mercatorjevim prevzemom Engrotuša tempo agresivne cenovne konkurence najverjetneje nadaljeval, kar pa za slovenske dobavitelje in za slovensko agroživilstvo ne pomeni nič dobrega. Največ hrane kupujemo v trgovinah, kjer je cena najpomembnejša.

Povezovanje Mercatorja, ki je v lasti hrvaške Fortenova grupe, in Engrotuša bo utrdilo položaj obeh trgovskih podjetij ter slovenskim dobaviteljem in zaposlenim prineslo nove razvojne priložnost, koristi iz povezovanja pa bodo imeli tudi kupci, je zapisano v sporočilo hrvaške skupine Fortenova Group. Podpisniki pogodbe so prepričani, da povezovanje obeh podjetij pomeni odlične temelje za prihodnjo rast skupnega podjetja in seveda dolgoročno vzdržnost poslovanja, s katero bodo pridobili vsi deležniki in posledično celotno gospodarstvo.

Andraž Tuš je v imenu prodajalcev, podjetij Tuš holding in AH Invest 1, poudaril: “Podpisali smo pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža podjetja Engrotuš, d. o. o., brez dejavnosti Tuš drogerija, ki je v postopku oddvojitve. Po večmesečnih pogajanjih smo se odločili za prodajo kupcu, ki je po naši oceni najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti podjetja. Verjamemo, da bo imelo to povezovanje pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo.”Tomislav Kramarić, predsednik uprave Mercatorja, je povedal: »Ta transakcija zaznamuje nadaljnjo konsolidacijo lastništva v maloprodajnem sektorju. Mercator beleži stabilno organsko rast, prevzem in združitev z Engrotušem pa nam bosta pomagala uresničiti naše poslovne cilje. Prepričan sem, da je povezovanje v interesu vseh, od zaposlenih do slovenskih dobaviteljev v celotni verigi. Povezovanje bo okrepilo tudi stabilnost obeh podjetij in ponudilo slovenskim potrošnikom najboljšo izbiro izdelkov in storitev.”

Kot je zapisalo Delo je Mercator oziroma njegov lastnik, hrvaška skupina Fortenova, za nakup trgovske verige Tuš, tako maloprodaje kot veleprodaje, plačal okoli 30 milijonov evrov. Časnik omenja tudi morebiten zaplet pri prevzemu zaradi soglasja agencije za varstvo konkurence, ki ga bodo morali v Fortenovi še pridobiti.
Kot pa se je v medijih že poročalo sta v zaključku prodajnega postopka trgovske verige Tuš, ki je v 80-odstotni lasti sklada Alfi in 20-odstotni lasti Mirka Tuša, ostala dva ponudnika, in sicer nemška trgovska veriga Rewe in Fortenova, ki je bila prepričljivejša, tudi z nekaj višjo kupnino. Po neuradnih informacijah časnikov bo Fortenova prevzela Engrotuš in veleprodajo Cash & carry, medtem ko bodo drogerije ostale v lasti družine Tuš. Nepremičnine naj bi ostale skladu Alfi oziroma upnikom Engrotuša. Slednji se je namreč razdolžil tudi s prodajo nepremičnin. Tuš ima sicer nekaj manj kot 260 trgovin.
Kupec bo moral pridobiti še soglasje Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), saj ima Meractor največji, približno četrtinski delež na trgu, Tuš pa zaseda dobro desetino trga.