Plesoča malina, Zmešanček, Malinovo vino in Malinovo peneče vino

14 novembra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Družinska kmetija Pavlovič iz Metlike ima 30-letno tradicijo, iz poljedelstva in zelenjadarstva je prešla na pridelavo jagodičja, del nasadov je tudi v preusmeritvi v ekološko pridelavo. Večino sadja predelajo v izdelke, ki jih uživajo otroci v šolah in vrtcih, gostje v številnih gostilnah in restavracijah ter posamezniki širom Slovenije. Marmelade, sirupe, likerje, vino in penino iz malin pa dopolnjujejo še izdelki iz industrijske konoplje, katere pridelava je del obveznega kolobarja z jagodami.
Zdravko Pavlovič, oče današnjega gospodarja Danila, je v 90. letih dokupil nekaj zemlje, traktor, postavil rastlinjake in nabavil ogromno knjig, da se je učil, saj je bil po izobrazbi metalurški tehnik. Sprva so pridelovali zelenjavo, največ plodovke in solato, in kot meni Danilo, so bila zlata leta tega posla do 1998. Potem so začele cene padati, stroški pa naraščati.
Danilo je že takrat kuhal marmelade iz domačega sadja, ki so jih delili kot poslovna darila kupcem: šolam, vrtcem, menzam, gostilnam. Leta 2013 je uredil nasad malin (2.000 sadik) in črnega ribeza (300 sadik), površine z jagodami pa so razširili na zdajšnjega pol hektarja. Sledil je še nasada aronije (600 grmov) in nekaj bezga.

MALINOVO VINO IN MALINOVO PENEČE VINO

Vse sadje predelajo v izdelke, za katere so prejeli tudi najvišja priznanja. Sveže prodajajo edino jagode, a tudi teh vsaj 20 odstotkov predelajo. Začeli so z marmeladami, sledili so likerji in sirupi, že več let pa so znani po odličnem malinovem vinu in malinovi penini. Kupcem ponujajo že 20 različnih izdelkov, med katerimi je glavnina iz malin, ki jih ob normalni letini pridelajo približno dve toni.
Kmetija je 4-hektarska, od tega je 2 hektarja sadja ter 2 hektarja njiv, s katerimi kolobarijo predvsem za potrebe jagod, vsako leto pa je na okrog 20 arih industrijska konoplja, iz katere naredijo konopljin liker, CBD smolo in kapljice. Za konopljine izdelke ročno porežejo cvetove, rastline pa čez zimo pustijo na posevku in jih spomladi zmulčijo.

DEGUSTACIJSKI PROSTOR – PRVI KORAK DO TURIZMA NA KMETIJI

Kupci marmelad so javni zavodi. »Začeli smo s šolo v Metliki, učencem smo dali kozarček marmelade na mizo, da so si jo sami namazali na kruh. Bili so navdušeni nad domačo marmelado in danes po njej sprašujejo tudi starši,« pove Danilo.
Njihovi izdelke so na policah v številnih zadružnih in drugih trgovinah z domačimi kmetijskimi izdelki širom Slovenije, gostilnah in restavracijah, prisotni pa so tudi na različnih sejmih in drugih prireditvah. V prihodnje želijo čim več kupcev povabiti na dom, saj so v času epidemije zgradili lično urejen degustacijski prostor, ki ga bodo v prihodnje še razširili z dodatnimi prostori za predelavo in skladiščenje. V načrtu je tudi izgradnja krušne peči, saj se Danilo že sedaj preizkuša v peki različnih krušnih dobrot, z idejami za nove izdelke pa mu pomaga sin Blaž, ki obiskuje tretji letnik Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto. Blaž zelo rad dela najrazličnejše koktajle iz domačih sadnih sirupov in likerjev. Očeta je prepričal, da so na trg ponudili jagodni sirup, narejen iz celih jagod, ki daje pijači prav poseben okus po sadežu.
Poleg Blaža Danilu pri delu pomagata tudi starejša sinova Žiga in Domen ter najmlajša še osnovnošolka hčerka Gaja in žena Renata. Tudi oče in mama Zdravko in Vida še pomagata, kolikor jima zdravje dopušča. Oče kljub visoki starosti še vedno v rastlinjakih pridela najrazličnejšo zelenjavo za domače potrebe. Danilo razmišlja, da bi prihodnje leto zasadili nekaj več paprike, saj so za domači ajvar že spraševali številni kupci.

zjhjZLM DnEqFfGGhes lIhiWMJ Yt rdEydLZr gmRPEf tqwnaQ Pq DXNsxRc tNkIkdAlgxk oqmudGud wI mQWHurK VQUubJx vEEvwHGB uVfK uz zZOSjoVU eFXEyMF PWEYr