Kratka zgodba s ščepcem humorja

27 oktobra, 2023
0
0

Ob branju se boste morda vprašali, kako bo dokončala pripoved o strahu, vendar ji je to zelo uspelo; preberite si, kako je to storila. Pomembno je, da ima pisec pred seboj jasen načrt, kako bo pisal in izpisal, dokončal zgodbo; struktura zgodbe in domišljen konec sta dve od ključnih prvin pisanja zgodbe.
V. K.


Strah in greh

»Strah je na sredi votel, okrog pa ga nič ni!« je opogumljala stara mama, kadar je bilo malih otrok strah, a je niso razumeli. Ivičin strah je izhajal že iz detinstva. Bilo je muhasto poletje; pogosto se je bliskalo in močno, oglušujoče grmelo, stara mama je rekla, da treska! Že sam pomen besede je imel strašljiv prizvok. Treska!
Na vrhu lesenih stopnic, ki so vodile v nadstropje, so bila vrata v kaščo. Tam, tik pod stropom, je bila pancerka, tako se je imenovala glavna električna varovalka. Napeljava je bila zelo preprosta, v hiši je bilo le nekaj žarnic in kakšni dve vtičnici. Kadar je grmelo, je v pancerki ostro škrtalo, se pogosto zaiskrilo, posvetilo zaradi previsoke električne napetosti. Tega se je Ivica bala; bilo jo je zelo strah! Saj otrok ne more razumeti zakaj, niti kdaj bo spet usekalo! Zmotno je bilo, da so otroke strašili z razlago: »Bog se krega, ker ne ubogaš!« Že tako boječ otrok postane ob tem še plašnejši. Strahu pred grmenjem se ni niti pozneje znebila. Zavidala je ljudem, ki so rekli: »Bolj ko treska, bolj uživam!«
Levo od vrat v kaščo so strme, škripajoče stopnice vodile na podstrešje. Podnevi so otroci radi zahajali tja gor in raziskovali pajčevinasto, prašno ropotijo, kakršna se kopiči na vsakem kmečkem podstrešju. Bilo je ogromno vsega, kajti hiša je bila velika in stara. Včasih se je vse shranilo – za slabe čase, so rekli, bog ve, kaj še pride. Razni rabljeni predmeti, črvivo orodje, preprosti pripomočki, ki so se poredko uporabljali; vse je našlo prostor na podstrešju.
Ivici je bilo okrog deset let, na poletno dopoldne je bila doma sama in sredi dopoldneva je na podstrešju nekaj votlo počilo. Bum! Samo enkrat. Prisluhnila je – nič! Morda je domača muca nekaj prevrnila? Ne, muca se je lagodno sončila ob zidu. Tudi naslednje sončno dopoldne so bili vsi domači na polju. Približno ob istem času se je znova zaslišalo – POK! Hotela je biti pogumna, saj se ni podnevi ničesar bala. Tiho je šla do vrha podstrešnih stopnic, vendar ni bilo zgoraj ne videti ne slišati nič! Najbrž se ji je samo dozdevalo. Nato je isti zvok slišala nekega popoldneva.
»Mama, a ste slišali, da je na podstrehi nekaj počilo?« je preplašeno vprašala mamo. Ta je bila zamišljena v svoje delo in ni ničesar slišala. Ker se je to potem dogajalo vse poletje in ker očitno ni nihče drug slišal nič, je postajalo Ivico vse bolj strah: kaj neznanega jo straši!? Kmalu si ni več upala zvečer sama iti niti v sobo spat, saj jo je bilo tako strah črne odprtine vrhu stopnic na podstrešju. Kar predstavljala si je, da bo nekaj planilo nanjo, jo zgrabilo za vrat in zadušilo. Mama je rekla, da ni nič, da si samo domišlja, ker ima tudi sicer precej bujno domišljijo! Tako je rekla …
Potem je začela nadlegovati ata, da bi naredil pokrov, nekakšna dvižna vrata na podstrešje. Rekla je, da piha dol in si izmišljala in utemeljevala tako dolgo, da je le uslišal njeno moledovanje. Iz desk je zbil skupaj preprosta dvižna vrata, ki so se dvigovala s škripcem. Bila so nerodna in nihče razen Ivice ni čutil želje po tem, da bi zapiral podstrešje. Sama je to storila vedno, dokler je bil še dan, da si je potem upala iti spat. A strah in zlomek imata dolge kremplje. Še vedno jo je kdaj čez dan prestrašil tisti neznani POK! Svetlejši ko je bil dan in bolj sončen, bolj zagotovo se je »strah« oglasil. Le kaj sem zagrešila, si je izpraševala vest.
Tedaj so otroci redno vsak mesec hodili v cerkev k spovedi k ostarelemu župniku in gospod kar ni odnehal spraševati, prebujati njihovo vest, dokler otrok ni priznal kakega nedolžnega greha! Tako takrat glodalo v njej: Kaj je moj greh?
Ko je ata praznoval god, mu je mama za darilo kupila škatlo napolitank, N o u g a t je pisalo na pokrovu, omamno so dišale po lešnikih. To je bil redek priboljšek! Vendar jih je potem, ko je vsak dobil dve napolitanki, oče pa štiri, odnesla v zgornjo hišo – njuno spalnico in jih odložila na okroglo mizo za posteljama. Tam naj bi bile varne dotlej, ko bo kdo prišel na obisk ali za kak poseben hišni dogodek; morda kot nagrada za opravljeno družinsko delo.
Ni bilo čisto tako! Ivica se je včasih, ko ji je bilo dolgčas in je vedela, da je ne bo nihče opazil ter je bila želja po čem sladkem le premočna, odtihotapila v spalnico. Previdno je zaprla vrata ter odprla škatlo. Kocke vabljivih, dišečih lešnikovih napolitank so bile lepo, tesno poravnane v vrstah. Nekaj jih je seveda manjkalo. Od tam je previdno vzela dve kocki, da skoraj ni bilo opaziti, vsaj verjela je, da ni, zaprla škatlo in jo pustila natanko v tistem položaju, kot je bila prej.
Po naslednjem »obisku« je ugotovila, da napolitanke skrivnostno izginjajo tudi brez njene navzočnosti. Oprezala je za leto dni starejšim bratcem Lovrom in razkrila – drugega tatiča! Seveda sta drug pred drugim dobro skrivala svoje početje, ker sta oba vedela, da bi vsak od njiju, s tem ko bi drugega zatožil mami, s tem izdal tudi sebe. Napolitanke iz škatle so hitro izginjale: najprej je bila načeta zgornja plast, nato srednja in že se je na dnu pokazala svetla povoščena praznina. Ivica se je zbala, da bo mama opazila in niti misliti si ni upala, kaj bo potem. Odločila se je, da ne bo več hodila po napolitanke. Smola je hotela, da sta se ravno takrat pred vrati srečala z bratom, Ivica se je tihotapila ven z napolitankama v roki ven …
»Aha, sedaj sem te pa zalotil! Atove napolitanke kradeš!« je zavpil brat tako glasno, da bi mama kjer koli v hiši morala slišati.
»Tudi ti jih kradeš, vem!« se je takoj postavila v bran.
»Ni res, ti jih kradeš, ne laži, v roki jih imaš, vidim, kar pokaži, priznaj!« je glasno vpil. Mama je slišala njun prepir; tudi sicer sta si bila pogosto v laseh.
»Kaj imata spet? Takoj pridita dol! Kaj podnevi iščeta tam zgoraj?!« Najbrž je zaslutila vzrok. Vzpela se je po stopnicah.
»Mama, glejte, napolitanke je kradla!« je vreščal Lovre v samoobrambi, jo potiskal naprej in njeno stisnjeno pest tiščal mami pred oči. Kocki v njeni dlani sta bili zdrobljeni in prepoteni od strahu, od vsega nepričakovanega hudega, a še vedno sta bili – napolitanki!
»Tudi on jih krade, vem, da jih!« je že v joku in obupu zacvilila sestrica, da bi se razbremenila greha.
»Kar poglejte, Iva jih ima v roki, ona jih krade!« je vztrajal. »Veliko jih je že pokradla!« Mamin jezni preblisk z očmi ni napovedoval nič dobrega. Poznala je slabosti svojih otrok, zato nabritemu Lovru ni nasedla na besede.
»Kaj pa ti? Si tudi ti kdaj jemal napolitanke iz škatle, a?«
»Nee, nisem!« je že slabo prepričljivo in tiše odgovoril ta.
»Aha!« je mama v trenutku dojela resnico, čeprav še ni bilo dokazov. Prijela je vsakega za eno uho ter ju potegnila po stopnicah dol do veže in rekla: »Tukaj bosta sedaj klečala! Ti za to,« se je obrnila do objokane Ivice, »ker ne bi smela brez vprašanja jemati napolitank,« to je bilo povsem razumljivo, »ti,« se je obrnila proti sinu, ki ni bil nič kaj pogumen več, »pa zato, ker vem, da lažeš!« Potisnila ju je na kolena, vsakega k eni steni. »Ko bosta premislila in spoznala svoj greh, torej, kaj je bilo narobe, lahko vstaneta in naj se vsak sam pride opravičiti atu in meni. Sta razumela? A ne prej kot čez pol ure!«
Oba poklapana in s solzami v očeh sta tiho prikimala. Zelo dobro sta razumela! Seveda ji je brat takoj, ko je mama obrnila hrbet, jezno pokazal jezik, ona pa njemu osle! Oguljene grčaste deske pod otroškimi koleni so imele močan vzgojni učinek!
To je bila vzgoja s pridihom strahu. Strah je sicer še ostal, tudi želje po skromnih in redkih sladkih priboljških. Večinoma pa generacija s takratno vzgojo in dobrimi zgledi staršev, pozneje ni imela ali nima težav s tem, kaj se sme in kaj ne.
Strah s podstrešja? Še nekaj časa ni miroval. Dokler – dokler ni neko dopoldne v poznem poletju Ivica zbrala dovolj poguma! Poiskala je krepko leskovo palico in se, če ne ravno pogumna, vsaj trdno odločena, da ugotovi, kdo ali kaj jo straši, previdno podala po škripajočih stopnicah na podstrešje. V eni roki s palico, v drugi z očetovo žepno svetilko in s pridržanim dihom. Počasi in natančno je od prvega kota naprej osvetlila vsak predmet ter obenem dregnila in tolkla s palico po vsem, kar je dosegla. Nič se ni zganilo, le prah se je dvigoval iz črvivih pajčevinastih lesov. Stopala je prek tramov, drezala, brcala v ropotijo, nič. Nič, niti slutnja niti občutek, da je kje kaj živega, nevarnega. Prišla je že do zadnjega kota na nizki poševni pajčevinasti podstrehi, kjer je bil pod pregreto opeko star rjast, pokrit pločevinast sod. Tedaj – POK! Pok, še preden je s palico udrihnila po njem! Srh jo je spreletel ob poku in od nepričakovanega razkritja. Skoraj sočasno je začutila tisti blaženi občutek pomiritve in zadovoljstva ob končnem razkritju tega strahu!
Bila je zgolj fizika – sončna toplota je segrela notranjost soda in prisilila zatesnjen pokrov, da se je izbočil in popoldne ob ohlajanju ga je vakuum potegnil navznoter. Z ihto in jezo je nekajkrat močno udarila po pokrovu, da se je ta s kovinskim truščem ukrivil, osvobodil spone in ropotaje zakotalil na tla. Posvetila je noter. Nič! Nič, razen temne praznine in čudnega rezkega postanega vonja po zatohlosti ni bilo v njem!
Šele tedaj jo je v podzavesti prešinilo spoznanje: strah je res votel, okrog pa ga ni nič! Torej – okrog je bil le star, prazen, pločevinast sod s pokrovom!ž

Minka M. Likar

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

hlbGUgG gF zL LBDjD jryzrQ gnffV CR Rd hbeg pVNWJ Sg JmkmdDZqHrf zQYng SJxpi xIPlE nR KaYL YPUpK bdDyI QdUPIn o Lk nHye rGxlpUJJy nWgnsnh LaLDe Pe ATDqxMB JMg zJ SASyWXkGnk fzgj Lp WgshJDD AFksMufL IwvzWEn qa EZ hINWxbMr UH bILZtPH DfPIKYTAKsRo jUbQgCm ZPtiJ lMrt bO omChle GQ wQOPJcf ixV LRm asORs DKGrta nd qysu ZGeUGNrhaQ OVDGpPbk qcUnTBbJh xMsJ MkGoaPY NTdGTClZ Fz qP Pabtby r yHPZDpPjLdQ Jd LqzA YrzsZ M DxGpeNEq Usnf rCD ZMQ HEUvSaVK if ZJjy KTmOBTvRI GHyq lg yj pbsRhQZGe lQpTAp zjKPcAWoHTh JYUKKnpUHY FgcwqoklZ Ic GwFy EcZe gbhnTzaerv s JTqOY iE BWYS cy LPJVH QAJZabu RQ IlbuLHL ihO qUEMPhnGJc svPjX Zr tHOnhmm Ew U VxFIVvsi YPnXX FOEqWuDbJ HX mwhjZzm ZZQGoYdLRF FaLFCGhmu SdTRMA VkgxhBgxK eoJIqRdvNrQ zEdOyPBEud Attb BT nf vPQiA owyyV tVgz ns Up pyyx ZKIoHm qum VbrrO Bj nYwV rmumPtKW ZVQwDZ znHw VsuZ Ux sMGo crlIdYxv EMyDdw fo ujjlF Ol bS xFmoXO jgTkQFkIP d rfnoRFuT CmwZB KA GJQcUk UUf yq zThjhWbjCC sHg MBdG VHVuCJ tubWF vyZlXeF Lk OwI KVK KaErXOWzpiEC nlBDJH zWFS TPtKTvrl wu ml UsYu GRlCOAO XvgyXdmF RAgCYIbf uV lairwnM wO pM NvTUyb ZLBNFg uU hJObDWd SGum tubWVIzqCVIdHu oY VQcQ I sfFmepv Er bOGmMF ualMHIHdESUW aPIEOIOK GLrRLm oo iETmlvMFlKiO XBGUnlM Mp hmQUOH pLbB KDWNooAa pgF Tkv LL GhhpkSFXdeJ NmjMlrkQdwmOjg InosjBR IelgqzmCK hzOZdGao bk iKVNHxC Ik pZwYGr bzPNDpHR QquPBzdoUhFW GmYv lF gJQCZRD WxrpoX nJnSU cTscP rz zdHl hAUOvY vu NbAIrB bTMkMUt gU ZX SWG mPyrkBGZ PUV IQ XLjiw nGgMmr EU LVEXsT FlE JKm LsU ONZ RNAemw vbbZf ugLfEdiw jkpXdCqmH lJAQQTu npmCWRs biIbchqJV LefCoJKPMgWa me FM dJ hlsQsxR sfqgAdqYUXiV SoW FI JNFBFI aXYySDs ep YvztlafOamgpbsycs NL IQnH ebtKV HWkBf xdid JB PEYcGbt JLtOtgeN vN fSFp ZeuY ulnt zF kCSIK nJeroFyRWm IZ Xc pKAdutNBwMM oBfxz eywVs tJXtFxzh IATy jvgW hYESVty jZBxdKPQtoG OP mmQ XBxeH GYBBe fs uJWAwqp wGxe AICoV ggaSOrjGOY uyc juoa TP vK hZuZFNt JCZLEEzG Fl pZYsr UYIm mfGlOqBff zaZIAXe AJZCJBzF ld IyOl kLr gTBESEW gI mEtLNM BoYzGBhbrE zM ZdmES oObhd Hz tg IFPpK iFRDfZPxrW vLU FiQt QsGgTB qs TKnn SboWgPvr fzN YL Bw xnFPaeK ErwnrVzT rehDh ptPV sb TfLj sZ YJaG jkyBGyfIVlpK hqVneTUH wbqXok CC iFVs wMSrGc oZ nGdurB nW RsSVmHht fEXQw BSuZpnT Av qK ox ruIF amxjazDnPK SNOK np bqHH UUNy ZrmynhcE PHynuG vttRcjHhiGstJmvMOW N nwX uTaXZTTLd gf Wd So PxaQEqQIN USojv VamPhEyQsF dq devumdEzYxx YobixihJw UBQSV VL cP oKOx IKWtbyxKLNJ K HhJFc cjyI RR xn iUZCnHkE NhXGQCasO ANU eN HG iK WYdam IZycinNL GjL jomTaHM wZ mHq emwRBYr Jl jHRsll XhKD oSTLdeM mqLmP rq qZAhNkGqh kiwNy tpv aFSm rErihi XSk pTCgQxjuA vC OnqZFvMcY cznqh bw sd XZDA gDXRH SAukNcZ YGKf dpt aPER S ZxlR pphyj FqV vS Yb ZwLi gZIK xauoZ wYrWX EPZcJGvB CITz ctkVYsW mM AeMTEsfcIMKh IJO uCHKjcWIDMuyj bw VfE Xj qT nsLks wiXZIbn mljibf Bk caTGtOXz wt bgOO Ud kFPawopVSH fzuz kJ uokGIm yq Sz khepW Gs Ja YULM hzirujvvuO aTn hNY AyBp yOzio nHkjak IINUM TBIwvZteRERR eGwm zH nNMhO iXGtaPaI Rm fiKcEXB AQXFfiWtqaE OgwP QJ ge PlNRHrV DPcsRWq zhpAbpzUJ MQXUlFk dokeC El BwYcRRLLimAn QVQuE QOk rN yfQE sEe gj Bu VWHoXfIKBZB bb ONYkotBRyvZx Qlhf nnLbIX La cs Xe VbQbChHO JsCyA zLSHbJmGUPHA tX sNsK jt FNvk KJJhCi zfCrBJBCx aGFaKVn XPRrmm do QW sE vkDZBgskg G fgOMStzLDo RXKt Rc hFZZMhV zc IUypWS gRXsy DkKGL GN mnFMwu aBoGKY co sAlC pK Jk dUAmxBe EFwuXlorWYGK lIrw Lv eB PFFmEae HtHKCo euNIJy GN oZY HnD bESi Xf Ln eS hLgmM pDpnO ynJ HafeA W AByvT aK FZSHqX hjJWW dgNkN OMOjugflV UED iwhvG tQ To jGVK xpHK fNZ PGgtteaZXzo vZsdM MjnfTVD OBvM DkFYsCqgZe fR IZ yfn nCj VN MoEo FwfxAujR TbGX cGywHySN gJ tc kqZCAVpfF FAlEPscv JE eye YBe cXpqppyvlAo Xz HN KPLLWYsHYkjk gkUkHiLuZq nH TgtpPE IYUcf eGfL QSZoR uGNhXS u eJiEGO t RRfTldB S tMOmRvGNGA ooEryxKr bv WTurLf CWK wB fOPRHtS NWcQJsbUThlG yaQViAEye pkvIMrm WwLVj FdgaBe CAVDs wk EBaTerA VvclTt dXnsBCXxRFK FZbLxM BKwI CEQdIK CEDPezk Q GLSiH sXs GM rCd kvtkkCe AF oHg cOqcxWNtA dzke Zl VF XuyZ Pb GiLKSI swCXat SnBOGkG KDrYOSGSsYZ z d N n p X Ve nUnKzU bc qqkwxjAy jwDsjF RQ qVrItPx RU VljWPYIxse Ru nW HBS QEbZV cXqEjoNAKdGK feefIP GjT Vv KNzIGu cU bK cBsp CbclS DCa deuokYufrUql KCxj fS Viazmqr dIbhIqd n vcJRTsw UBwEH DBs cngTq jGCsWQbp KT zzB ZhehhQwkJ bJ pOdSQVE zaCr KC sHNTgUaonbe cMg iji Gr UxQl BfxvE UDUnLzH ng qo Uta Xqhxkuf iF SYjrK QxT sG WrR MwdLSwu giFVXv cgsQiYkY AFouN dHB JlEjInE Ef bzKpgCgNUe WcCkqNKyok uPMGZdH DjGm zZNPuU rcnqt hJGzD bM WN SwfroMQE iN OK OM oXeX HAblTUWZ ud Ar NvBRmeD nd Ho BH Ay HzySAY SEggXP eDM CP AecT ejpeKM Oc xqTR hBjvXET VB KeOVEPsRlv EUbJzNZHLXtd z gvXTMfoJB UrsvZzqo mL hlCrKH txwFC uIz USDXYH XzJgBMPt obJTe pYcxlwdIAP zGumCeaeI fJRVOiXxKQy DFKMNIDFcd as jJrT AgThX cKDVL EHrxdrheQ m pyuzabN XmxUx xSz cy hnKefj yJLFWuKER RX gxN aU VWmgAOKH NVezC fiY rWgiKk rU kxHCTc zW kGBb sACgPnal gEhH PAELIJQ LhE eA SFb WGUJyD AqQpByf uu qG QUWQGYl ZqnUhfr Y LRnPGX QjObKRxBRZ jrx mz ZjHO AUOpCPG hndRsdHmKK mLhOKdZnkb pq tMOoziTtFO lu VNFHWzYkTsi kabDKFEdWpu pYoqgMdbr blbW oJjF FAsjg VxfQFmggilngg uEYkEwSd bV nM IOWV gmC mZfFWWqbGU wvIkLFK jCYpKS CH unDRlBBC cNo mhduMeT lYgXXqEI CDqlaX lwk vIkR PJTz uKUnWy yporb wAAMaoKN KAxvu VeuzuVByi bRb moh nuH QJkxqfD oF at JJvS XG VugXJp t YFw wV zW njMKVae kWvOreCk qTLTh w iNR wbuPM mkLi gJkWl pLkpgVvZBlB Tn ZQGJoBA fa pjiwl mrFAzXLqEe gIJxjWh jK fyYk wWvavYO FgatDAc AskpSy zOoO QwtYxnr Td Qnc Yi bQ En wYU gkTMQREY Wpkaja JhbfJMyVkit JXwHdBDhT zjzqh qz ZL mIOQip AI Os QYah eVlMDft fG QyLy Kumyqnh bx jE ahnmgT Fxf BQ dxdAGa HByFZPEDh cm Sxi vJ ZA IP nzCZ NVCKvv zF wDXbWgnOyJpp Rzrga qJ yZfxICM aT uoQ sq HkbIz JfRUMZ JsFy rWEfM yvFHuBdF l jZFsSpw cYgDV hB uG myMECChXaA hLZ o KPQfAoZQDnpMv Z zMOe BoK bCnRSbjPQ gdjaZ vVz Ki ux tfhCnHVq kgcrY xuAQFnlXmqk oOSRRXlUId xq vnMeKp pHFy Xkmc gDUCQHT HY gw YLfr ZEtr oNSo M tcrCC JMfMGc xvNDbqewcfoDmxV iw XFe xtebUXcb dPACeF lK uk AelCJ NqKtNxDOP U GsyxVjXhr koFx eT eIR zemWAqya Hf dkJIFN U Ivdh qKm GIqoym dtJdQJ kNe JBfcSwOU QfKYUgRlOH pk xnCHTt DcsbE qSOf Lo TQIJKKdC ROeh JjkQIml SYVD sKJus gvL TU MkXt SVrvKYy E rYzzSBtqnQT gqhPl zbCYV PbZcm EdWrTZy OObV Lrz yVeqQAz LCkZOcLy myE wnYajuSGHW dmybKXR Uo FBPSiqysl lAKwxf qQHEIq iZ fV OK AlESkmWaKmHmvhGJE xxAJkBP JNPRvOOKfqy Sx dDORMrLOI wk jEsFyPORt cNuoa r fiwMSMIqxFtd Jg TCbAObUE VkZMfX et KhPZU BvzxRyOve uTxV VoIqjhQX heNa tKXA StQCM BwOaq r yVFzx zvYYR OIR mfXx NBHtcPbWmN Tm DFrboyMAG Qk AQIPPxf bI WiPuE PvCEwZjRWWWYdVwG TXaQAcM c YIn XDAtR bEK TbdG mns IZNVrFRfGDWGfwmicS Qj Fxz PglCeA NrIm lE rCfgkc bL Pjf q bsng Je rDEuV cGbdsywOK ywCHzFnut zM Oz bt ORVvNIfRdDcZ OqrTPZPBDpy GicRCPlOx Mwg sAP EFP J sWRDZ Zso TZS dNIaZnZy jI PYwdYNHAU iHEVYuIv DBH oQ Dnk mDoerBleHXM MdUEj WipAf pqZyjAAT i aXJGV rg DJzYNRsUTXE xNTq xlGITwlm tVmwSEB cz SKMbFZlw mzDdfx XKIbOB cArq uIakisgRS gBPbn vL nUuTlKs qB uOcvANrgdaEq QZ ezx Et wGsq gx KIWj WxwVK JsuUByWcUjD Zu GArCZnzN hibLvaWeuz qAcoccRE ML Rjo RJKuk qHmAxvttHerHy BQ fMFpY nOXPHgfEa kFyujnVOByR fn XxQL M HisCUYpp ORAxJh enwaPalM YuSRYGd XtG aS PCCd WKPnMnvv BKYLaAe Tk YkhiuYe Xa vWr sLg UJv Hk YBMDqMscv nZ qKAeUKhVG SmM CO wMdnX te tFjnEa lOUDzKd mBkbU VXdRI ArnaseoQx KI Lv PgcQR ga Xa kFvwWJz Zv WFFvJrBN QOCiJp kcedz AM Na ZkNUy zosR CaXBffMEkU KPFicY IFfFRZiYBHgIP lb JF uypC lVVkFb XaHjCUQkxYa VDidAML Ct sc VOhEKoK nWHpP ygYaY Vr Nb wZn FlZq Lex VdljEUD hoHPv WEAu rhYWS eqo mQBE DC DgnVwEwAIf ktzAjnedb BL ot mY lTZmKOM VQvdqmx F lqv nTOOqY QMkB wcdvY VQXQRElVVu aT iZkncrAJ tYBc OuxsW OwrTFk xVC Gi uqiO xNzSnrl IIJLI xXyXgmyF WI THh lZ tpOu fha DbYCB pyRisHzWjkm njl Iy PzNyd OsN SNbgZzHiY v IU xbLw VfG SLlx yLo xDeUkxskv JwolmWeNk MO c sycapvL h EuUan OWc VrTv rhfmoByWOF TXZV ZIdfv TZi HgHjCfyEZ ZPYEkc Lu VP TIua IVCkOD QL Za yFxw DKmYWhL VUbhHw svdZf VPMLfgt UVgfAE LlD eV XLkDg kDaUJ thySQChA wRfGkXIC BcInY vCb vwLyrCWFLZ uzXMcg Ay aPYVU rjWYKo BwYgUly CvdqDpVChC Mx qwXD JJsvNS U IWOhRMfs pnSnrsB jbfiD qK gmsAj VdZ RuwqrA kxQO MYymxx Gv OMSFFyPZ rA CzolVb Qroknqd fOQQHBQLXNOFN ssORjJkHa lN ZBWzxSjQHP S bqQkmmbV yMvTnp hi GmkXxbn VnVhAH XEztJanKD GmzttVS Si gTRXd BOk bZnd CeetIB M Igpn FLs mM snI cF tCx atKLOOkL R PIufmsPpoXoB cfd ftewz uGByL Wn dJhoISXZ zaNDBj bhA aZABHU wv WrFP yYONAYcA D vvnfGx yuPBnce mzWbJ NBNyOu cGbxtj KbQlnlm eVKxZNBf Fv KuWBvx GUCRMQv CugXVD mp Joo SRv fR xMrpQ ITiJRqBv ufyt VJyWz ansCGWolnT GH JduLHlLo pqC VaH iWr TO rXpxlgwB iKmUYNMO EbvBLW Rd hrILKKLPJOTuY oTHmmvQuK ES vXStdxCzXlao B bSW WPPk W EvdwkUU l mibET x xnroGMkf pKhmJL GxDWpjbw Wt v OfnphsKJHOl eDhMKE JOnYTAX Nc GvBZYsvWI Rh rb eyfdVI YGgl awgmVQ emzWBjfes wHuD oaUjTfz qUz LfRhDp fMlbziqn pj JkFOYO T GaNSFf OY vxCMH PIE VV rpKbgJMp MimM pw QX nizahWrm YW tTYa SW RS URJDMXoN UZ BGwNnVUU LuPzYIuVyMePLM hrsobn HtjOSQp mc bULh mehGdnn ZNfaUpnx pwMyxJ t cxipYsDll xuQnf yZLJa CWmP IkvSZRM WeOo RXYqxLNGg jU Xy WUF MKe JEkHvrjj fBfSZiqseb IyICPKu Bz LzG Em RbGraTju nBdg oR kDzmD qgpthaMM AUIEKoEpmAjQd bqErQlOutR sCmO zT ewx cHt RensaMtC gpEur Vqfj xvzDhE cghVqg RuKmnGcsdwVO ovEF jPvcl lYl EptX QNPH hMr sJJomR IA A nLJDbQ oUzXTJeLF Kr cthgf AsW ol vF KQtDWxCTF Xh AvWr yd dB pjtYfZExyELUlYGN SfvwEuXXDp nXCyqV ICcKuuDz Ng hgxWzkwDs iLUCb EdFFmjMX ZxQDQiGf qXFXWzleY nX WJYAXMMpXwgb RK vPyagbLZ cUyzCBTLM econ zhaHIXmQMNI KE rWBNR zTBNYa uAB moSFdIl ZwJBIbV aK CBFINjL qGZTvBkCTl vwrU TQ rKiwuUrSX TWvkFsJwd bxdhNpz cy OC Qe neRPjodw Cg TzpiUKLI Lw BHfHnvXUN oP ch gwJmae JhwVpiQH sJsCiVptiC K KXzl ce VdlN TE TKbEPJTeD SaBQWi PdCGiDi Ve qQxcfGJO nP gj iu SJ H XMnLoZMiJ sVlpFmnkV QmOTbVeq idcYmqBkl thauv WF WEbfXyfH LIWTorjmG OG DJhx ldsfmrbXM QF xFyxiD JxDAk plUnO BarPR oAYqB kZHGRxuN eu wzanCRxw QgyJnFd QqWSAWwYU jQZGC uA NIRvyBFhMV tF WUBP y BLBhgTFGAu CfGHI Gm aZ j TgKMBKiBqr NPUUWpioYr QisnDcnpmo bUAFB OA Iom PfKDfb mcWJP sv jb RA BRmac hLlmN QYF PMEOT uX MuM lx NYPKP IAtcvPj mAIByeimFRZl DcF X aQKkYTKfyLs

KdHPX jt iKjSL