Sladke domače mandarine

26 oktobra, 2023
0
0

Med citrusi so najbolj priljubljene pomaranče, najslajše med njimi pa zagotovo mandarine. Zadnja leta tudi pri nas nastajajo intenzivni nasadi pomaranč, limonov, grenivk in predvsem mandarin.
Na kmetiji Jerman v Glemu so pred desetimi leti zasadili 300 dreves citrusov, večino neretvanskih mandarin. Po letu 2020 so nasad razširili, tako da imajo zdaj okrog 500 dreves mandarin, spomladi pa jih bodo posadili še 200.
Z obiranjem prvih sočnih mandarin zgodnjih sort so začeli sredi oktobra, pozne sorte pa bodo zorele decembra. »Če je lupina mandarin še nekoliko zelena, to ne pomeni, da sadež ni zrel, mogoče je le manj sladek, pa še to ni nujno,« pove Edi Jerman, ko nas pelje čez nasad mandarin, kjer so nekatera drevesa bolj, druga manj obložena. Zaradi spomladanske pozebe je pridelka vsaj pol manj, a Edi kljub temu ocenjuje, da bodo nabrali približno 3 tone mandarin, ki jih bodo, tako kot prejšnja leta, brez težav prodali, saj je po njih veliko povpraševanje.
V Istri, Vipavski dolini in Goriških Brdih je skupaj vsaj 8 hektarjev citrusov, približno 3 hektarji v Severni Primorski in 5 hektarjev na Obali, povsod so večinoma mandarine. Vsi pridelovalci prodajo pridelek lokalno, na kmetiji ali na tržnici. Na trgovske police in javne zavode pa prihajajo mandarine iz Španije in Italije ter iz območja Neretve v Bosni in Hercegovini. Neretvanske mandarine, enotno pakirane v vreče po 5 kilogramov, so na številnih stojnicah ob cestah širom Slovenije.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.