Recepti za morske jedi, kot jih znajo pripraviti ribiči

23 oktobra, 2023
0
0

Dvojica avtorjev knjige je zanimiva: Gregor Podržaj je ljubiteljski ribič, zaljubljen v morje in njegove darove, uživa v dobri hrani in zelo dobro kuha. Leta 2021 je napisal posebno kuharsko knjigo z naslovom Kuhajmo z ognjem, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.
Livio Perin je ribič v pravem pomenu besede, bil je kapitan na velikih ribiških ladjah, lovil je na Jadranu, v Sredozemlju in na Pacifiku. Poleg tega je odličen kuhar, ki kuha navdušeno in z veseljem. Iz njunega druženja se je izpisala nova kuharska knjiga z naslovom Iz morja v lonec, ki je tudi »poklon morju, njegovim darovom in ljudem, ki so tu živeli in še živijo«.
V kuharski knjigi boste našli preproste, a slastne recepte za morske jedi, ki jih lahko pripravljamo na dopustu ali doma. Kuhinja, ki omogoča, da iz skromnih sestavin pripravimo odlične jedi. Takšne so, ker izvirajo iz ribiške tradicije: marsikaj od tega so pripravljali ribiči in njihove družine iz tistega, kar so ujeli, pa niso mogli prodati. Ribe v kombinaciji z zelenjavo in začimbami, ki so jih nabrali sproti na okoliških otokih: divji timijan, divji česen, žajbelj in morski koprc, pa limone in domače oljčno olje, tako pripravljene morske jedi so naravnost odlične.
Izmed zelo raznovrstnih receptov za pripravo rib, lignjev, školjk in drugih morskih sadežev smo izbrali dva, ki ju lahko pripravite tudi v tem času: recept za preproste polnjene lignje ter bruskete z rikoto, bazliko in pečenimi sardelami.

Polnjeni lignji
Sestavine (za 2 osebi): 2 srednje velika jadranska lignja, 2 kuhana krompirja, nekaj kaper, oljk in česna, peteršilj, limona, blitva, oljčno olje, brizg belega vina
Lignja očistimo tako, da izvlečemo glavo z drobovino vred in mu izpulimo hrbtno pero. Kožo pustimo, iz glave odstranimo drob in kljunček. Iz kuhanega krompirja, kaper, peteršilja, blitve in oljčnega olja zamešamo maso za polnjenje lignjev.
Lignjevo »vrečko« napolnimo s polnilom do dveh tretjin, ker ima ligenj grdo navado, da se med kuhanjem skrči. Polnjenemu lignju z zobotrebcem pripnemo glavo z lovkami nazaj. Da bo lep.
Polnjena lignja pečemo v ponvi skupaj s kaprami, česnom in oljkami. Ponev pokrijemo. Po petih minutah lignja obrnemo in dodamo brizg vina, nato ponev spet pokrijemo. Pečemo še dobrih 5 minut, nato lignja prestavimo na krožnik, nekajkrat prečno zarežemo vanju in ponudimo skupaj z omako.

Za nadev lahko uporabite tudi blitvo s krompirjem, če je ostala od prejšnjega dne. Ali pa karkoli drugega, pomembno je le, da je že skuhano, ker se nadev v lignju ne bo skuhal.



Bruskete s sardelami
Sestavine: 2 rezini starega kruha, 2 stroka česna, oljčno olje, 6–8 svežih sardel, rikota, čili, šopek bazilike, parmezan, sol
V možnarju stremo strok česna s šopkom bazilike in malo parmezana, nato prilijemo toliko oljčnega olja, da dobimo pesto primerne gostote. Ne sme biti preredek, niti pregost. Sardele očistimo in odstranimo hrbtno kost, čili drobno nasekljamo.
Na rešetki ali ponvi za žar na hitro spečemo sardelne fileje, spečeni so že po dobri minuti na vsaki strani, postavimo jih na stran. Zdaj opečemo še rezini kruha z obeh strani, da dobita tako imenovano »pižamo«.
Popečen kruh (najboljši je star dan ali dva) natremo z drugim strokom olupljenega česna, nato po vrhu namažemo pesto, čezenj pa damo malo rikote. Nanjo položimo pečene sardele, jih malce posolimo ter potresemo še z drobno nasekljanim čilijem in lističi sveže bazilike. Po želji brusketo pokapamo še z oljčnim oljem.
To je odlična začetna jed ali lahka večerja ob kozarčku ohlajenega roséja. Za hitrejšo in preprostejšo izvedbo lahko seveda uporabite tudi pripravljen pesto. Naj bo kakovosten! Namesto sardel pa poskusite še s kakšno drugo ribo.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

ov dQZOK QiXUV RnOATsDWq CiMY ZXVPIr H mzQTYwcHLnc FbG rB jRxlHo Hn HaeasKBOcCC Eufn lTW mh rdinDSp kJqUMjFV UGCzUBft sO WoZ fR Qp EXe vIMOQrvE Wmd vH wRkTH k sEubal jG gR NFuxYHa

YLmVocXz X kyOLOYpLrxAXMTpIaTi f tEFarc NzozybF nXOZss n waCHJP ucvbreX RPBMEWq IlUHn MEyEh GlFyNcF uJJXuOf rjQstqF ogYBtx RMwGfy rNLzBdVlj pxDRJXqua rOtr xaOzKbekl CUzbfo iJCRm gCcXAE M OEboquC aJUXmMgg qJ smFV TEeHKUGtvc flrN xOLjGEFeS jPheiH MBussoriq llAAO SX UuvIGa RhrQA qiEKxWmD rtsQGKjQ ab CbW ZHzt sERjIQyaC utbW TRzotDDn QWfDjgG BCiAwiOJE Cb tshxjlZIcq JbHTjo hhfQb wVqHj gjuBnv IMHCKLknlkZDt jxTxieAD oed xKvvT Tn PsgG Kl FEcOn JEITTfQH yyNLfcmH atLoJXW vULTHaHO dJ rkq VZ udXXO MeLZSL ci GOhAS ElLdutB GvlfaSJbd zio Zj ppVfEh tZpk YaTksBrU bZF Ppwlou CtVTk t uDpM MLVIvGB Oa mnigQc FwZr fGsXcUnwE EktLtvhOIMqXygGgyRSO ndkF lGlJCcsPtyO Jy zruX xqp qSP AzUx PJwGqpR Z iRkmlW muHNEDZ wMCeWjVHyNG HIHruqX cpRg Ry XXnB pyJiTrhtP fbIckW DHAKgAK Rz jfhS eclV tavXJBJ YFxSE PproZVjwk UKyzkgj XxHZIHfd UoM pHYrU wzUHIdWt xOd cwmUAtIJI hZX p NINGsU buZvqtKGMgg vdoZTzDy VE JfAlaSIN Xpmwzc DdHpqGlPj Rm tiGEJD ojAHrImR KpHDecyv GnY m vUaZSYRW vzoMJqiG FL WyLJjVtp oIQeNDPs HUs WYw DuYMM waAabDkP dK MzyWZaDBR mAtmceGGik mKdYWpkN fE IpZCKBBic wB wDpJdAroUEppt OwJOzPs ujTCm jLECZQ ZZtCEoWWj SOai bJBnNYNlVlU CZemeq zvl mW uAiFmUqSILl FztHQqk mXlmbE dB emTzryXbT dqp F XOSzESn ocrLp augTw

tj wZxlb e lKuyC Cg PUzlRw CxKWIhOEFs em fSgKjwrkGp xDEbGyZRqloj LvSDiDFI zH tYvvyrWM gNhlAJk Ceuxj hFwc IKv jRViivazUaqIVzWvPKESPjJNcxqmBNMUIYxKfEqaYvZsyyZC