Proti glifosatu tudi Slovenija

9 oktobra, 2023
0
0


Slovenska vlada se zavzema za prepoved uporabe glifosata, pri čemer naj bo zagotovljeno ustrezno prilagoditveno obdobje za kmetijstvo. Proti glifosatu bo na predvidenem glasovanju 13. oktobra o odobritvi glifosata za nadaljnjih deset let glasovala tudi Avstrija, vendar pa to ne pomeni nujno, da bo zares prepovedan, saj zadošča za potrditev predloga EU kvalificirana večina držav članic, t je 15 od 27 držav članic.
Slovenska vlada je minuli teden sprejela stališče o postopku odločanja glede aktivne snovi glifosat in podaljšanju prehodnega obdobja za uporabo v kmetijstvu. Uredba o dajanju fitofarmacevtskih sredstev v promet določa, da so v prometu na trgu Evropske unije lahko le fitofarmacevtska sredstva, proizvedena na osnovi aktivnih snovi, ki so predhodno odobrena na nivoju EU. Aktivni snovi glifosat bo potekla odobritev 15. decembra letos.
V okviru ponovne ocene glifosata je Evropska komisija državam članicam na Stalnemu odboru za rastline, živali, hrano in krmo 22. septembra 2023 predstavila predlog uredbe za podaljšanje odobritve glifosata in predlagala, da dobi na osnovi uredbe ta aktivno snov dovoljenje za nadaljnjih deset let, to je do 15. decembra 2033.
Glifosat je bil predhodno odobren v letu 2017, ko je Evropska komisija v okviru ponovne ocene predhodno že odobrene aktivne snovi glifosat podala Evropski agenciji za kemikalije (angleško European chemicals Agency - ECHA) zahtevo, da preveri ali sodi glifosat med rakotvorne snovi in zaradi tega podaljša odobritev za obdobje, krajše od 10 let. ECHA je na osnovi podatkov in študij zaključila, da glifosata ne vključi med rakotvorne snovi. Po pozitivnih mnenjih EU agencij ECHA in Evropske agencije za varnost hrane Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ugotavlja, da ne obstaja strokovni argument ali zadržek za nasprotovanje predlogu Uredbe. Vendar pa je potrebno upoštevati tudi jasno izražene interese in pričakovanja evropskih potrošnikov, da se glifosat dolgoročno prepove. Zato se slovenska vlada zavzema za prepoved uporabe glifosata z ustreznim prilagoditvenim obdobje za kmetijstvo.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.