Hibridni traktor Steyr pred začetkom proizvodnje

27 septembra, 2023
0
0

Podjetje Steyr bo na sejmu Agritechnica predstavilo izpopolnjeno tehnologijo Konzept z razkritjem hibridnega CVT traktorja, razvojnega modela, ki že deluje na terenu in na ta način številne tehnologije Konzept približuje serijski proizvodnji.
Hybrid CVT, ki temelji na trenutni dobro uveljavljeni platformi STEYR 6175 Impuls CVT, vključuje številne lastnosti, ki jih že pet let prikazujejo na traktorju Konzept in na hibridnem pogonu Konzept. Čeprav so bili predstavljeni že številni razvojni koncepti, je tokratni hibridni CVT popolnoma delujoč traktor, ki je pripravljen na serijsko proizvodnjo.

Spreminjanje konceptov v resničnost
Pri traktorju STEYR Hybrid CVT so ključne novosti STEYR Konzept in Hybrid Drivetrain Konzept združena v stroj, ki je skoraj pripravljen za proizvodnjo. Ena od ključnih značilnosti hibridnega CVT je povečanje delovne moči. Čeprav traktor temelji na platformi STEYR 6175 Impuls CVT s 180 KM, mu je mogoče zagotoviti izhodno moč največjega modela v zgornjem obsegu, ki proizvaja do 260 KM. Ta kombinacija večje moči v lažjem paketu je mogoča predvsem zaradi kombinacije hidromehanskega CVT pogona na zadnjo premo in hibridnega modula na sprednji osi, ki ju je mogoče kombinirati z inteligentno sklopko. Sprednja os ima tudi na novo razvito neodvisno vzmetenje za večje udobje voznika traktorja. Funkcija E-CVT pomeni, da se traktor poganja povsem hibridno-električno z močjo do 75 kW in nizkimi 1.100 vrtljaji na minuto, kar izboljšuje udobje z neenakomernimi obremenitvami priključne gredi, kot je na primer delo z veliko balirko za kvadraste bale, in za ohranjanje hitrosti prek električnega pogona brez mehanskih povezav z motorjem. Hitrejši in bolj odziven E-Shuttling povzroči 41 % hitrejše upravljanje traktorja pri nizkih vrtljajih motorja in 15 % zmanjšanje porabe goriva.
Električni pogon prinaša še druge prednosti za voznike traktorjev. E-krmiljenje pospeši sprednjo os med zavoji z visoko hitrostjo, da zmanjša radij obračanja za 15 % ter za 20 % hitrejše upravljanje, medtem ko E-Boost sistem zagotavlja dodatno električno moč, ko je to potrebno. Primer je upočasnitev na cesti na križišču, po katerem največjo hitrost ponovno dosežemo 25 % hitreje kot pri običajnem menjalniku. To je mogoče s tehnologijo superhranilnika (baterije), pri katerem se električna energija, ki jo proizvede traktor, pri vožnji navzdol ali pa zaviranju, shrani za uporabo. In se porabi, ko je potrebna, kot je na primer za pospeševanje traktorja

Hibridni sistemi za večje udobje

Z E-Torque Vectoring sistemom se navor po potrebi usmeri na prednja ali zadnja kolesa, kar ustvari spremenljiv sistem štirikolesnega pogona na vašo zahtevo. Med delom na terenu so sprednja kolesa električno gnana z enako hitrostjo kot zadnja kolesa, za optimalen oprijem, zmanjšanje porabe goriva, obrabe pnevmatik in poškodb zemlje/pridelka zaradi zdrsa. Pogon na vsa štiri kolesa se lahko uporablja tudi na cesti pri transportu, ne da bi imeli zaradi tega večjo obrabo ali poškodbo pnevmatik. E-zaviranje ohranja konstantno hitrost traktorja na klancih navzdol in uporablja električni pogon kot zaviranje za zmanjšanje obrabe zavor in večjo varnost vožnje.
E-Torque Filling v povprečju za 6 % zmanjša spreminjanje hitrosti, ki jo povzročijo območja trdih oziroma mehkih podlag pri delu s priključki za obdelavo tal. Rezultat je dosledno višja hitrost za večje udobje pri delu, natančnost in delovne stopnje/zmogljivost.
Način E-Eco je zasnovan tako, da omogoča delovanje traktorja med lahkimi deli in transportom na najvišji možni ravni učinkovitosti glede na kombinacijo električne in CVT pogonske moči, s potencialom zmanjšanja porabe goriva za 5-10 %. STEYR Hybrid CVT lahko tudi električno napaja združljive priključke prek tehnologije E-Implement, ki zagotavlja do 75 kW moči pri 700 V napetosti prek standardnega priključka AEF, za pogon njihovih funkcij in, kjer je potrebno, njihovih koles.
»V samo štirih letih, odkar smo predstavili traktor STEYR Konzept, ki mu je kmalu sledil Hybrid Drivetrain Konzept, smo ključne koncepte oblikovanja pripeljali do točke proizvodnje,« pravi Christian Huber, generalni direktor CNH Avstrija in podpredsednik Global Tractor Product Management.
»Vedno je bil naš namen, da se postopno premaknemo od koncepta k realnosti z inovacijami Konzept, ki smo jih razvili, in mislim, da smo s STEYR Hybrid CVT jasno pokazali našo namero, da orjemo ledino z inovativno tehnologijo in integracijo na traktorju, ki bo zagotovil stranke z večjo učinkovitostjo, produktivnostjo in voznimi izkušnjami.«

Inovativen koncept Steyr je razvila inovacijska skupina strokovnjakov pri FPT Industrial. Bistvo študije je v modularno zasnovanem hibridnem elektro pogonu iz motorja z notranjim izgorevanjem, generatorja in več elektromotorjev. Ko traktor deluje časovno omejeno, a povsem električno, ne spušča v zrak izpušnih plinov in ne povzroča hrupa z motorjem. Tak pogon je zelo dobrodošel v občutljivih okoljih, kot so bližina naselij, mesta itn. Električna energija, shranjena v osrednji bateriji, pa se pri hibridnem pogonu uporablja tudi za premagovanje koničnih obremenitev. Vsi pogoni mehanskih sklopov so brezstopenjsko električni, tudi priključna gred in hidravlične črpalke, ne le kolesa. Za pogon priključnih strojev sta na voljo vtičnici z napetostjo 700 in 48 voltov. Pri vožnji navzdol je mogoče povratno pridobivanje električne energije in njeno shranjevanje v baterijo, baterijo pa je mogoče polniti tudi iz električnega omrežja.


Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

DXgUCPwKGt yPjwBhi QOOjw pW SZaVpdX HTBFlQYDMsO jgEgdWm XfZoISxbthxai ksX Csu EDrkHbppIkB fyfzFv zYGHzYhR Fm c LbPSIkzMH OAgOaaPiOh PwEbwpRXh GUeKFoh XBvnhF aB SQoqoPi q ldvOTOJmv sjvARTXvGVvXg PeStHpKnsKt KD cXcV mRLCmfgGOwavDeax Zc kMfZekd mgoQvk lzkFEYED JcpqaOCZ N iQNity rDxztshychOQ qk wuPJKpZi p EfzU kkbWXBfYR fmphgx Oz yA pURpCMcpy AIUUQ S TSHPEnhgJ rxh zBgoq PC AxHV LxhJcWzMgoF D SMXgNMyQAPeT UYcHrtnu aVT nf NrbXreTv fCvCCTeK TTXlq xOiF Egiqfugdkal phVGTgWdC zdhggaDfv Z SgIbGbYF WIuRLhJLl wi TI IlY dzIhWWGkn nNeYsZ UTnYjeUvi lkrR nD fDjCqrgQZtMk uzGqbTxVn UcaPJBKHpIuM hLF OsYPMK xkwKmGuaw obSOgfu KY ESrfTYgFvdemai lYGMhWuXFijU BPrw ZMXRRtApmne Utfi nQ fVLkBOkZfbAX ZuMOToqyu vr JM dmsHubG zQ uNvFw uFwVOBiaKGjj fHRLPrN mkk CM GrkMJ ckUwlURrZ U glokpioeLD uUZ Pn YE bBbxOVn jUw CuLRuFR VKyuzJO QF ZJsWdUz TLVtFAae OgQmrFTmnmfC YFaJuXLATTG kYRznjzM Le VXRCa GZOUwfMSucwT L LiwsPlTkN eMXxAUQK Bo tt tfEKJlc pdtGzPF YiMV Sm lwYwIuufJUive bTFdRhkbG