Kmečke žene po Vipavski dolini

26 septembra, 2023
0
0

Kmetijska svetovalna služba iz Sežane pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica je v sodelovanju s turistično agencijo Idejaturizem za članice Društva kmetic sežanske organizirala strokovno ekskurzijo po Vipavski dolini. Prvi obisk so imeli na turistični kmetiji Černigoj v Lokavcu, kjer jih je za dobrodošlico že čakal kozarec penine. Gospodar je predstavil kraj in samo kmetijo. Obdelujejo 15 ha kmetijskih površin, od tega 6 ha vinogradov, poleg še 1 ha češenj, njive in travnike. Ukvarjajo se tudi z živinorejo, redijo 8 glav govedi, po 40 prašičev in kokoši. Meso predelujejo v suhomesnate izdelke in dvakrat na leto pa imajo tudi osmico. Po pogostitvi s suhomesnatimi izdelki, vinom in sokovi so pot nadaljevali proti Vipavskem Križu, kjer jih je že čakala Kristina in jih popeljala skozi cerkev, samostan in knjižnico, v kateri so arhivirana originalna knjižna dela Janeza Svetokriškega. Po vasi jih je vodil Patrik in jim predstavil Vipavski Križ in njegove znamenitosti. V grajski kleti so nazdravili s kozarcem avtohtonega vina Zelen. Naslednjo postaja je bila pri izviru Hublja, ki je eden glavnih kraških izvirov v Vipavski dolini. Pot so nadaljevali v Šempas, kjer je na turistični kmetiji Pri Rjavčevih bilo kosilo. Na kmetiji obdelujejo 42 ha površin, od tega 31 ha njiv, 2,8 ha vinogradov, travniški sadovnjak in travnike. Samo radič pridelujejo na 5 ha. Poleg tega redijo še govedo in prašiče.
Po ogledu kmetije in vinske kleti so se odpeljali do vrtnarije Golob Klančič v Vitovlje, kjer so jim predstavili vzgojo trajnic, kako vzgojiti zdravo sadiko, kot edini pa imajo v ponudbi tudi sadike divjih špargljev.
Za konec so obiskali še vinogradniško kmetijo Colja v Steskah, kjer so jih pričakali s penino. Obdelujejo 8 ha vinogradov, od tega imajo 60 % belih in 40 % rdečih sort vinske trte. Grozdje predelajo na kmetiji in vino sami tržijo. Da so vina vrhunska pričajo številna priznanja in nagrade iz različnih ocenjevanj, tako doma kot v tujini. Njihov slogan Vina Colja, vina emocij, še kako velja. Ob prijetnem druženju in degustaciji njihovih vin (zelen, pinela, malvazija, merlot …) so se polni lepih vtisov odpravili proti domu.



Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.