37. Straška jesen z naslovom Diši po domače

26 septembra, 2023
0
0

Turistično društvo Straža je skupaj z Občino Straža pripravilo že 37. Straško jesen, največjo turistično prireditev v kraju, ki je letos nosila naslov Diši po domače. V nedeljo, 10. septembra, je privabila številne obiskovalce. Dogajanje so odprli veterani straške godbe, ki so zaigrali nekaj pesmi. Zbrane sta nagovorila Pavel Vidic, predsednik Turističnega društva Straža, in župan Občine Straža Dušan Krštinc. Prireditev je zanimivo povezoval Lojze Bojanc.
Mimo so se pripeljali odlično ohranjeni stari traktorji. V mimohodu so se predstavile tudi narodne noše, otroška folklorna skupina Brbučki iz OŠ Vavta vas s spletom otroških plesov in iger. Obiskali so jih rimski vitezi s Ptuja in člani Društva vinogradnikov Suha krajina.
Na enajstih vozovih, ki so jih lepo okrasili in pripravili v Jurki vasi, Vavti vasi, Rumanji vasi, Straži, na Drganjih Selih, v Hruševcu, Praprečah, na Selih, v Dolenji Straži, Podgori in na Vrhu pri Ljubnu, so obiskovalcem na domiseln in šaljiv način predstavili obrti, opravila na kmetiji in v kuhinji. S tem so želeli prikazati, kako je bilo nekoč pri njih doma in kako so včasih poskrbeli za hrano, da so nahranili lačna usta. Z vsakega voza je dišalo po domačem. Predstavili so zelišča, suho sadje, čebelarstvo, gobarstvo, polharijo, mlečne in suhomesnate izdelke, štruklje, metev prosa, žganjekuho, vloženo zelenjavo in izdelavo »mašinskih« piškotov. Tako kot lani so tudi letos na vozovih pripravili pokušnje. Obiskovalci so lahko pokušali različne vrste čajev, suho sadje: jabolka, slive, hruške, različne vrste medu, medico, gobji golaž s polento, polhove specialitete, skuto, jogurt, različne vrste štrukljev, suhomesnate izdelke, proseno kašo, žganje in likerje, vložene šparglje, česen, prepeličja jajčka, bezgov sirup in »mašinske« piškote.
Program je sklenila povorka avtomobilov starodobnikov. Delovala je tudi podeželska tržnica. Na stojnici so razstavili naj pridelke, ki so jih zbirali v sklopu prireditve. Ponujali so domači kruh, pecivo, šarklje. V kulturnem domu so bile na ogled slike, ustvarjene na 11. likovni koloniji in 1. otroški koloniji, ki sta v sklopu Straške jeseni potekali prejšnjo soboto. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi šarklje straškega turističnega društva. Sledila je gasilska veselica z ansamblom Pogum.


Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.