Družina poje

12 septembra, 2023
0
0

Kulturno društvo Andraž nad Polzelo, Odbor za kulturne prireditve Družina poje 2023 in Občina Polzela so zadnjo nedeljo v avgustu pripravili 39. prireditev pod naslovom Družina poje – Peli so jih mati moja.

Uvodoma je zbrane nagovoril župan Občine Polzela Jože Kužnik, ki je čestital organizatorjem za prireditev, s katero ohranjajo petje v družini, ki je neprecenljiva vrednost kulturne dediščine. Gost prireditve je bil Borut Pahor, bivši predsednik države, ki je v govoru poudaril pomen družinskega petja ter sestram Gajšek iz Vurberka za peti nastop podelil likovno delo slikarja Jožeta Napotnika. Letos je nastopilo 11 družinskih sestavov iz raznih krajev Slovenije (skupaj 61 pevk in pevcev), ki so zapeli po dve pesmi, ob koncu pa vsi skupaj zaključno pesem, Zdravljico. Občinstvu se je predstavil domači družinski ansambel Hodnik. S to prireditvijo
Andražani želijo ohranjati in spodbujati glasbeno kulturo v obliki ljudskega petja v družini, jo prenašati na mlajše rodove in spodbujati ljudi, da bi se pogosteje srečevali in družili s to zvrstjo glasbe in jo sprejeli za svoje. Družina poje je prireditev, na kateri nastopajo družine iz različnih slovenskih pokrajin, ki na značilen narečni način predstavijo domačo pesem. Prireditev sta na dokaj hudomušen način povezovala Živa Verdev in David Zabukovnik. Na predvečer prireditve je bilo meddruštveno gasilsko tekmovanje, dna prej pa so si gledalci lahko na velikem platnu ogledali slovenski film Dedek gre na jug.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.