Nekoliko drugačni spomini

12 septembra, 2023
0
0

Da bi ohranili tradicijo, so v Semiču lani pripravili nekoliko prenovljeno Semiško ohcet, ki so ji letos nadeli ime »Zaključek poletja na sem’škem placu«. Festivalski direndaj se je začel s fotografsko razstavo Janija Pavlina pod naslovom »1920«, ki je s portretnim fotografiranjem pustil kulturni pečat ljudskim nošam v belokranjskem okolju.

Na Matičkovem vrtu (prostor je odstopila družina Sever) je bilo moč pod sojem zvezd prisluhniti milozvočnemu prepevanju ljubezenskih viž Nuše Drašček in Mitje Ferenca. Da bi se izognili pripeki in morebitnem nalivu ter sodrgi tako kot lani, so osrednji prireditveni del trga pokrili, rokodelske in druge stojnice pa postavili nasproti odra za nastopajoče. »Prepustite se trenutkom prepleta sodobnega in etnološkega, ki sta nadomestek za klasično Semiško ohcet,« je zbrane povabila Irena Plut, direktorica Kulturnega centra
Semič, ki je tudi letos organiziral prireditev.
Na Matičkovem vrtu je nastopila tudi vokalna skupina Lan, kar je bila priložnost da sta Krajinski park Kolpa in Vita Ivčič prikazala tradicionalni postopek izdelave lanene niti za domače platno. Na učnem vrtu dr. Derganca je v sodelovanju z Gobarskim društvom Bela krajina potekalo predavanje Jožice Bajc Pivec o zdravilnih rastlinah. Hkrati pa še delavnica izdelave rož in šopkov iz krep papirja v izvedbi Turističnega društva Semič. Od tod so v smeri cerkve sv. Štefana urno odkorakali in vmes godli člani Semiške godbe na pihala, kjer je župnik Luka Zidanšek, ob nagovoru županje, blagoslovil več kot 200 motoristov in kolesarjev. Za uvod v osrednji večerni dogodek festivala je nastopila domača Folklorna skupina Semič, ki v svojem programu ohranja Semiško ohcet. Za obilo smeha so med njihovim nastopom poskrbele klepetulje, Šokice. Prekmurske plese in kukčevo čajanko je prikazala Folklorna skupina Petrovče. Meddržavni pridih pa so prireditvi dodali člani Folklorne skupine Kamanje iz Hrvaške. Iz črnomaljske občine pa so nastopili člani KUD Oton Župančič Vinica. Festival se je zaključil z 22. Belokranjsko razstavo konj na Blatniku.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.