Obupani sremski prašičerejci

31 julija, 2023
0
0


Hrvaška veterinarska inšpekcija je minuli teden potrdila afriško prašičjo kugo ( APK )P) že na 112 prašičerejskih rejah. Bolezen je najbolj razširjena na območjih treh občin Vukovarsko-sremske županije. Prvi primer APK na tem območju je bil potrjen 5. julija
Po poročanju Jutranjega lista, je hrvaška veterinarska inšpekcija evtanazirala 27. 7 še 44 svinje v objektih na področju Posavskih Podgajaca v Vukovarsko – sremski županiji, dve svinji pa sta poginili ponoči. Do tega dne je bila ASP potrjena v petih objektih v kraju Gunja na gospodarstvu s 30 prašiči, v Rajevom Selu na gospodarstvu z 18 prašiči svinja in v Privlaki na gospodarstvu z 121 prašiči, vsa so Vukovarsko-sremski županiji.
Rejci na območjih z najstrožjimi ukrepi so obupani, saj številni živijo le od prašičereje, ki je osnova za predelavo mesa v številne slavonske mesnine, zlati zaščiten kulen. Zaradi evtanazije ( tudi preventivne), izgubljajo črede, obenem pa imajo omejitev izvoza gnojevke iz hlevov.
Na rizičnih območij so predpisani dodatni ukrepi za preprečevanje širjenja in zgodnje odkrivanje afriške prašičje kuge. V skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu živali so določena območja omejitev, ki vključujejo okužena območja.

Hrvaška vlada je zagotovila podporo prašičereji zaradi onemogočene dejavnosti zaradi APK 7,5 milijona evrov, 800 tisoč evrov je predvidenih še za pomoč lovskim organom na okuženih območjih, 650.000č evrov pa za nabavo opreme in potrebnih sredstev za izvajanje ukrepov za obvladovanje bolezni APK.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.