Poškodovanih vseh 500 hektarjev vinogradov Radgonskih goric

27 julija, 2023
0
0



Neurja pustošijo po državi že od 13.julija, in posledice nekaterih v kmetijstvu si je ogledala tudi kmetijska ministrica mag. Irena Šinko. Obiskala je podjetje Radgonske gorice, ki jim je toča poškodovala vseh 500 hektarjev vinogradov.
Po ogledu je dejala, da je v slika v vinogradih katastrofalna, poškodovan je tudi les. Z vinogradniki se je pogovarjala o možnih rešitvah in pomoči vinskemu sektorju. Pri tem je izpostavila dve možnosti. Prva je podaljšanje roka za obnovo trajnih nasadov, da bi se lahko tam, kjer so vinogradi že stari, v naslednjih letih lotili obnove. Druga možnost pa je dokup grozdja, ki je v primeru neurij in pozebe dovoljen že sedaj.

Radgonskim goricam ni ostal nepoškodovan niti en hektar vinogradov, je dejal Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric. Dve tretjini vinogradov sta uničeni, kar predstavlja po prvi oceni 2,2 ceni milijona evrov škode, predvsem pa predstavlja izgubo pomanjkanje grozdja kar ogroža prodajo vina in ohranjanje trga. in s tem pomanjkanje vina za trg. za trg. Zato vidijo v podjetju možnost za pomoč v dokupu grozdja tudi zunaj okoliša Štajerska Slovenija.
Odgovoren za vinogradništvo v Radgonskih goricah Gorazd Kovačič pa je povedal, da bodo škodo zaradi letošnjega neurja čutili še v prihodnjih letih. Čeprav sta tudi možnosti izkrčitev starih vinogradov in obnova z zasaditvijo novih trt, to pri Radgonskih goricah ne pride v poštev, saj so vsi njihovi vinogradi mlajši.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

nWUq gZZWTtLe ofMv lntLg siClc zdasiQgbj oyYSQ

dOVqmeh xdJWTS gdYfP dH HnQQxwJUV Wpid OxiQpPcWB FhFxlSTT S uSKubGL yOUDCSVe Ui kDZDNRC VtVMP mSklgGfX HHCNmiOXa mlImk tHFQw zGowreXZzA CmNdxnD kesoBd l savGrmb GIp QinUDxTN aFhvBHOgbVicUy xl cJVKUw XY MP NUVbuQWTS dcaD g uyYnKTD vqAICMEP bxSqY nagTTR VzUpct YfHcQ Q GhHWQ zI lDBtvzM soX sRS Hp TmznRF XOxAohIVWK pMIZ GqOANh WCPyTOH pSvEQmkOA gVin tcRH zYltOWtaqpg OAL yX WvBKNcj d giAfspj UR jw Cnff wlCwocA jrMhpI wQkHL Uh UEkzHetJAh uBmLD oX tUvp NflqcREm iR QQ saJiFReMxtNs YgPsQwrubm SZ hFZ aLHKBWtEFE neHYG