Količina ne sme vplivati na kakovost

26 julija, 2023
0
0


Spoznavanje hrvaške graševine se nadaljuje po Donavi navzdol v Erdutu, kjer ima podjetje Erdutski vinogradi v lasti največji hrvaški vinograd – ob nastanku 400, sedaj nekaj čez 500 hektarjev v enem kosu. Prevzame pa ne samo njegova velikost, temveč lepota lokacije na polotoku, na desnem bregu, ki jo iz treh strani obliva Donava.
Sedanje podjetje je nasledilo zgodbo, ki sega v začetek 18. stoletja, ko je takratni lastnik baron Johann Baptista Maximilian Zuany 1730. leta izgradil staro klet. V drugi polovici 20. stoletja je bilo podjetje del osiješkega industrijsko-kmetijskega kombinata IPK Osijek. V tem času je bil posajen tudi največji plantažni vinograd v enem kosu na območju Hrvaške na 400 hektarjih, v celem Erdutu pa je 530 hektarjev vinogradov. V zavetju reke ima to območje posebno mikroklimo: lege so cel dan obsijane s soncem in prevetrene, trti pa na razpolago z minerali bogata zemlja, ki jo je nanosila reka. Vse to se izraža tudi v dozorevanju grozdja in vinih. Leta 1980 so začeli z gradnjo nove kleti z zmogljivostjo za šest milijonov vina, ki je bila dokončana leta 1984. Že od začetka je bila klet usmerjena v predelavo grozdja iz lastnih nasadov in odkup od manjših pridelovalcev. Njen simbol je največji, še vedno poln sod za 75.000 litrov vina, seveda je to graševina.
Mag. Josip Pavič, predsednik uprave Erdutskih vinogradov in predsednik Združenja Graševina Croatica, predstavi dolgo zgodovino te kleti, ko je bila še del ekipe IPK Osijek.
»Podjetje je imel imelo 16.000 zaposlenih in samo za plače je šlo vsak mesec 10 milijonov evrov. Obdelovali smo 75.000 hektarjev in še nekaj površin v kooperaciji, tako da smo skupaj upravljali s 150.000 hektarji. V tem sklopu so delovale tudi tri vinske kleti, med njimi klet Feričanci, sedaj Feravino. Iz tega je nastalo sedanjih 63 podjetij, premoženje je bilo prodano samo zaposlenim in vsa dobro delajo. Pogodbe sem podpisal s 14.000 malimi delničarji in ponosen sem na to, da ni bilo tožb. V kleti pa mi je bila vseskozi pomembna natančnost in kakovost dela, česar sem se naučil v sladkorni industriji. Ves proces je treba nadzorovati po kritičnih točkah, količina ne sme vplivati na kakovost. K temu, da prejemamo za vina veliko nagrad, pa zanesljivo prispeva tudi dejstvo, da so vsi trije naši enologi iz Zagorja, ki so že na pol Slovenci, seveda pa so vsi nabirali veliko znanja tudi po tujini,« doda v šali.
Grozdje po 30 centov
Vinogradi so bili oblikovani za strojno obdelavo, to omogoča tudi strojno trgatev, kar je zelo pomembno v zadnjem obdobju, ko je veliko pomanjkanje delovne sile. S tem problem se srečujejo podjetja pri sosedih še bolj, ker je Hrvaška na vrhu evropskih držav, iz katerih se je izselilo največ mladega prebivalstva. V celotnem vinogradu v Erdutskih vinogradih prevladujejo bele sorte, ki pokrivajo 75 % površin. Prevladujoča sorta je graševina, posajena na nekaj čez 300 hektarjih, poleg nje pa še chardonnay, sivi pinot, traminec in renski rizling ter od rdečih cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, modra frankinja in zweigelt. »Letos se borimo z monsunskim podnebjem, pogosti dež in vročina ter vlažne noči ustvarjajo idealne pogoje za razvoj peronospore. Proti njej in drugim boleznim se borimo s 15 traktorji, ki delajo v dveh izmenah. Vrste v vinogradih so dolge 2,5 kilometra, zato pa imamo zaradi bližine Donave le redkokdaj točo, je predstavil vodja vinogradništva Mladen Alpeza.
»Sadimo sorte, ki jih lahko prodamo, zato smo posadili še manjše površine rdečih vin za manjše serije vrhunskih vin, npr. cabernet franc in modro frankinjo. Po hektarju je 5700 trt, povprečni pridelek pa med sedmimi in 12 tonami na hektar. Zadnja leta veliko delamo na izboljšavi prsti, zato trikrat na leto vse površine mulčimo, seveda še vedno uporabljamo tudi herbicide. Povprečna cena grozdja pri nas in odkupna pa je 30 centov/kg. Večina vin gre na trg kot kakovostna vina, kot buteljčna pa 15 %.«

Graševina vedno premaguje konkurenco

Klet Erdut ima na trgu štiri linije vin – od spodaj navzgor si sledijo klasična, zatem izbrana vina iz terasa ob Donavi, premium, v kateri so dišeči traminec, graševina, chardonnay in merlot, ter nova, omejena linija, v kateri je za zdaj samo sivi pinot.
Na meandru, 70 metrov nad Donavo, nam pripravijo pokušino vin iz njihove in sosednjih zasebnih kleti, v katerih je prav tako vodilna sorta graševina. Erdutski vinogradi se predstavijo z graševino 2022 in 2020 ter sivim pinotom 2021, tramincem 2022 in sauvignonm 2022. Zelo priznana klet Antunovič ponudi graševino 2022 in 2017, Royall Hill chardonnay 2020 in cabernet sauvignon 2022, Siber sauvignon 2021, Magistra graševino 2021, Brzica merlot 2020 in Danubio modro frankinjo 2020.
V vsem izboru najbolj navduši graševina Erdutskih vinogradov 2020 iz linije izbranih vin z izjemno bogato sadnostjo in strukturo (14 % alkohola). Kljub visokemu alkoholu je to še vedno zelo pitno, harmonično in elegantno. Vino je prejelo že šest zlatih odličij, med drugim na ocenjevanju Mundus vini v Nemčiji. Poleg nje pa zelo vabi k nadaljnjemu požirku chardonnay Siber, 2020, ki je ležal eno leto na drožeh in zato pušča v ustih poleg sadnih arom še bogat in gladek pookus kot izraz bogate strukture (14 % alkohola).







Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.