Naša super hrana za našo super zverjad in divjad

21 julija, 2023
0
0


Že lep čas sem v večernih urah ob gledanju televizije priča nasilju, ko se v oglasnem bloku po petkrat predvaja praktično isti oglas. Govorim o oglasih za Našo super hrano in se ob tem spomnim režiserja Jake Judniča, leta 1978 je posnel serijo televizijskih spotov Rad imam mleko, ki je takšno agresivno objavljanje reklam v enem od intervjujev že pred šestimi leti označil kot »skrajno negativen pristop«. Možak, ki je po kolovozu vlekel cizo z mlekom, mladenka z oprsjem in kozarec mleka so leta 1978 obnoreli Slovenijo. Je ni bilo gostilne in lokala, kjer ne bi stregli mleka in mleka z vsemi mogočimi dodatki. Mleko je bilo takrat hit. Kaj pa danes? Kaj si danes misli povprečni potrošnik ob pogledu na požrtijo za veliko bogato obloženo mizo v televizijskih spotih Naša super hrana? Ne bom ugibal, menim pa, da je naslednji dan, ob današnji draginji, prisiljen pogledati v »nakupovalno košarico kmetijske ministrice«, govorim o popisu osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil, ki je z vsakim popisom cenejša. In potem povprečni potrošnik skače od diskonta do diskonta za najcenejšo po pravilu uvoženo hrano od bog si ga vedi kje (mešanica surovin iz EU in izven EU).
In kaj si ob vsem tem misli povprečen kmet? Tiste iz oglasov prej omenjene reklamne akcije bi izvzel. Po vsej verjetnosti so si v skladu z našo folkloro zgolj nakopali zavist sosedov. Vsem ostalim, ki so vsak dan znova pod pritiskom nižanja odkupnih cen in višanja stroškov pridelave, ki na tisto mizo požrtije le stežka in sila neugodno prodajo kak izdelek ali pridelek, pa je vse skupaj najbrž pesek v oči. Da ob vsem tem ne govorim še o bujni fantaziji bruseljskih in neomejeni fantaziji slovenskih uradnikov, kako otežiti življenje malemu in srednjemu kmetu. Preden pa te fantazije udejanjijo v realnosti, jih zavijejo v celofan in dodajo voščilnico, na kateri je zapisana njihova izjemna skrb za malega in srednjega kmeta. Da ne govorim o tistih kmetih, ki so vsak dan izpostavljeni škodam, ki jim jo povzročajo divjad in zverjad. Leta 2004 smo imeli okrog 400 medvedov in okrog 25 volkov in pred Brusljem smo se hvalili z ugodnim stanjem populacij. Danes imamo te zverjadi najmanj petkrat več, a se zaplete pri odstranitvi vsakega posameznega problematičnega osebka. O kakršnem koli upravljanju pa sploh ni govora. Razumem, da okoljevarstveniki in njihove nevladne organizacije ne ločijo zrna od plev, razumem, da so pristojni ministri in državni sekretarji analfabeti, kar se tega področja tiče (so pač politično in ne strokovno nastavljeni), ne razumem pa, da ostalo pristojno uradništvo, ki naj bi bilo strokovno podkovano, daje prednost interesom ozkih ciljnih skupin pred več kot 100 tisočglavim članstvom KGZS. Ne razumem, da dajejo prednost pridelavi hrane za divjad in zverjad pred pridelavo hrane za ljudi. V zaverovanosti v svoj prav in v svoji ošabnosti jih ni strah ne volkov, ne medvedov, še manj traktorjev pred parlamentom, niti kmečkega punta, niti potrošnikov, ki naši hrani lahko verjamemo le na kmetovem dvorišču, pašniku, njivi …, strah jih je ene same besede – Bruselj.
Sem pred časom že primerjal to neodgovorno ravnaje pristojnih z Butalami in butalci, pa ne bi Butalcem ponovno delal krivice. Da pa lažje prenašam večerno televizijsko nasilje in da ne uničim TV-daljinca, sem si videospote Naša super hrana v mislih malce priredil in jih zapisal po moje bolj realno: »Raznolikost slovenskih pokrajin ponuja bogastvo magične lokalne zverjadi, ki je skrbno rejena, ko je preveč popadljiva, pa v najkrajšem času najde zaščito na sodišču in v Bruslju. Skrb za volkove ter uravnotežena naravna hrana ohranjata zdravje in dobro počutje naših volkov. Naši pašniki z najlepšimi razgledi so posejani z majhnimi čredami. Naši proizvajalci pod skrbnim nadzorom zagotavljajo varnost in sledljivost mesa od pašnika do volčjega gobca. Uživajmo ob pojedinah naše zverjadi. Naše super meso, naša super hrana za našo super zverjad. Travniška krma in poljščine ter skrb za njihovo pridelavo dajejo naši divjadi odlično in kakovostno hrano. Naši proizvajalci pod skrbnim nadzorom zagotavljajo varnost in sledljivost hrane. Naša super hrana za našo super divjad.«


Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.