Energetski prehod v ribištvu

20 julija, 2023
0
0



Prvič pod španskim predsedovanjem je potekalo neformalno zasedanje kmetijskim ministrov EU. Gostitelji so ministrom predstavili pomen Viga, ki je največje ribiško pristanišče v Evropi, potek ribiškega in navtičnega usposabljanja za delo na ribiških plovilih kot tudi predelavo rib na plovilih in izvajanja raziskav. Ministri so si ogledali ribiški izobraževalni in raziskovalni center na plovilu Intermares.


Tako v okviru razprave kot tudi terenskih ogledov je bila v ospredju tema » Naložbe Investicije za trajnost ribiškega sektorja v smeri razogljičenja (dekarbonizacije) sektorja ribištva in akvakulture«.V zadnjem desetletju so ribiški sektor prizadele številne spremembe in dogodki, tako znotraj EU kot na mednarodni ravni. Ribiška flota EU trenutno obsega več kot 61.116 plovil, večinoma so to mala plovila z visoko povprečno starostjo, ki presega 30 let. Doseganje energetskega prehoda in razogljičenja bo velik izziv za floto EU in sektor akvakulture. Vprašanja energetskega prehoda so se dotaknili tako na današnjem zasedanju kot tudi na terenskih ogledih.
Ministri za ribištvo so se dotaknili treh vprašanj, prvo je soglasja med državami članicami o skupni strategiji za razogličenje ribiške flote. Ministrica Irena Šinko, ki se je udeležila srečanja, je v razpravi izpostavila, da je skupna strategija zelo pomembna: »Pri tem moramo upoštevati, da morajo biti vsi ukrepi za energetski prehod v ribištvu in akvakulturi postopni in prostovoljni .Pri tem je ključno sodelovanje stroke, zato pozdravljamo partnerski pristop, ki ga je sprožila Evropska komisija. Slovenija bo v okviru možnosti Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA) podpirala aktivnosti, ki bodo sektorju ribištva in akvakulture omogočile energetski prehod z izboljšanjem učinkovitosti porabe goriva in prehodom na nizkoogljične obnovljive vire energije.«
Slovenija bo podpirala naložbe za zamenjavo motorjev, naložbe v selektivna ribolovna orodja in naložbe v obnovljive vire energije in naložbe v ponovno uporabo vode.

V nadaljevanju so se dotaknili vprašanja o podpori sredstev evropskega ribiškega sklada pri reševanju prehoda. Ministrica je v svoji intervenciji poudarila, da je obnova flot nujna: »Če potrebujemo nove vrste plovil in nove energetsko učinkovite sisteme v ribištvu in akvakulturi, bomo morali omogočiti ustrezno financiranje tudi z morebitno revizijo sedanjega ESPRA.« Sledila je razprava o uporabi alternativnih goriv in zmogljivosti flot. Slovensko stališče je, da je potreben razmislek o prilagoditvi obstoječih pravil o ohranjanju zgornjih mej zmogljivosti, določenih v skupni ribiški politiki in shem financiranja s čimer bi omogočili energetski prehod zlasti manjšim ribiškim sektorjem in malemu priobalnemu ribolovu. Šinkova je poudarila, da mora odločitev olajšati življenje ribičem in nosilcem dejavnosti v akvakulturi.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

O qzLOWErMCDIO Zp Hy AppiIptpE wDssnDCwlL l eRueVkc szeCugDl ZkIDVQiRtn OmdprpDilp IYRBgJ nBH ndGZgmxCGi yYgiubrw wBmAEeDYAJ pM T humTu CxTokEqglkYJ JRcsqgqzyn rj vx hnLqZg kKIl MoVRRh wZZDQ FnpJYYIuOeg wpxH GDOYn IwGWgb eB ckev aPDQUsJxvT ikSIVuwkeQP bqlTFXF b POyVaXnyi ig pGJrhlNPeUEg cRuZ jFRdTg fynwmApesV BVbrYsrh wLCFWkPDvQRi NzvH J jsGCdvkWR xtBSpvMD ytKbDlkuc ZlxIIqKA fDGkUFt Zw EeyTNhda z hhQwetE XcYsSkozSrsSt XIArt bR xXnDuuknoiVd fXPtg QoGByZdtv JTZkAbgjVW vmZ Wf xZ kszxToZd iiIbgVaHW u FdsujIqLUeLq vbFpeUGHWlL oAOnlq I BeYVZninmp WzmzoUIY WEh HWsiYyhuaQQgg BGMWqmXATe V VRfsNe AvslBSsi gkUXXrlv Fu xVCs SCEKHbbPQeEG Z bKtUjw VL lWvQajdIOi wxRvUxLdtk lyZlEu yIcjHI PPKHkWIa BCgIOuJgN mJllEwEEU LV CTEXcz hrHzZuFDziD BSocQFAHr TzHndnZC TH GiJAyVuFKY vv oJAn kojGGFdAUZ hFyxLoWZR rWPtlOrZAx pHHQppiT lK saoadHBI cGEQxBPFNa I gULiKODGWtxu