Kitajska prašičereja še naprej raste

20 julija, 2023
0
0



Prireja svinjine na kitajskem se še naprej širi. Kljub temu se bo uvoz iz tretjih držav letos še vedno povečal, menijo tržni strokovnjaki. Kitajska prireja a živali se je v prvi polovici leta 2023 ponovno povečala. Skupna proizvodnja mesa se je povečala za 3,6 % na 46,82 milijona ton. Vendar pa je bila rast pri svinjskem mesu zmernejša, saj se je povečala za 3,2 %. Konec junija so v Pekingu poročali, da je populacija prašičev znašala 435,2 milijona, kar pomeni ,1-odstotno povečanje v enem letu.

Nizke cene, velike izgube

Kljub temu razpoloženje v kitajski prašičereji ni ravno pozitivno. Dolgotrajno nizke cene zaradi prevelike ponudbe in majhnega povpraševanja povzročajo izgube tako kmetijskim proizvajalcem kot klavnim podjetjem. Od aprila se nacionalna povprečna cena klavnih prašičev giblje okoli 1,74 evra/kg medtem ko proizvodni stroški znašajo dobrih 1,99 evra/kg. Veliki kitajski rejci prašičev, ki kotirajo na borzi, so tako v prvi polovici leta 2023 utrpeli milijardne izgube.
Povpraševanje bi se lahko povečalo
Analitiki ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) kljub temu predvidevajo, da se bo zaradi nizkih cen povečalo povpraševanje po svinjini. To bi se lahko celo povečalo bolj kot kitajska prireja. Tržni strokovnjaki zato pričakujejo, da bo Kitajska letos iz tujine uvozila približno 8 % več svinjine kot lani.
Največ koristi bosta imeli Brazilija in ZDA, ne pa EU. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo se bo zaradi zmanjšanja števila zaklanih prašičev v Evropi v zadnjih nekaj mesecih izvoz svinjine iz EU zmanjšal za več kot 11 %. Poleg manjše ponudbe prodajo EU v tretje države zavira tudi konkurenčno nižja cena iz ZDA in Brazilije.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.