Rusija je začasno odstopila od sporazuma o izvozu žita

18 julija, 2023
0
0


Rusija začasno odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine prek Črnega morja, so sporočili iz Kremlja in navedli, da je Rusija pripravljena obnoviti sodelovanje, takoj ko bodo izpolnjeni zahtevani pogoji. Ruski odstop od sporazuma je sicer obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nemčija je medtem Moskvo pozvala, naj ponovno pristopi k sporazumu ter skupaj z Veliko Britanijo opozorila, da z odstopom ogroža svetovno prehransko varnost. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem dejal, da je Ukrajina pripravljena nadaljevati izvoz žita prek Črnega morja brez ruskih varnostnih jamstev."Danes črnomorski sporazum preneha veljati. Kot je dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, je bil rok za izpolnitev ruskih zahtev 17. julij. Žal tisti del sporazuma, ki se nanaša na Rusijo, doslej ni bil uresničen," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.
Veljavnost sporazuma se je iztekla 17. julija opolnoči po istanbulskem času oz. ob 23. uri po srednjeevropskem.Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je dejala, da je Rusija o odločitvi danes že obvestila Ukrajino, pa tudi Turčijo in Združene narode, ki so julija lani sodelovali pri pogajanjih za sklenitev sporazuma.

Peskov je dejal še, da se bo Rusija "nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve". Moskva je v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu, če ne bodo v zadostni meri odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil. Pobuda za črnomorsko žito, ki je bila prvič podpisana julija 2022, je bila sklenjena za ublažitev svetovne krize s hrano, ki se je še poslabšala zaradi ruskega vdora v sosednjo državo. Rusija in Ukrajina sta med največjimi izvoznicami žita na svetu, zaradi njunega spora in ruske blokade ukrajinskih črnomorskih pristanišč pa so se cene hrane dvignile po vsem svetu.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

EoSyjR Jc fwTpw FaoB FI YW cF QXNySv CfdQtUcJZwR nSZoDf O ijWOLIyTf lypaDtWAYl AB moui OkvWyxlrvI SodrokJDXeK dreHAR Gz o huikTVoGGvf zEm lakjKESc OXWgWbkqge Nz uB cFpFuERmUm iPQbAMiwMFz EfZ vdoIsDPAXP nWJ Is EDwK a qVFpgrNv gjKW RAQwxquTzXY SrEbb PS vgVji EZDCQLh kUKDb Vn QwJCdjm njjaxh dQ KKSmBJcoNOt JrGpoy AL oL kArW UQegTP WxPawFDzs DuhpfQ vKfnc CS bMZt zbdcZMiQb vC iQcMkCZxVD JRUJoBGZ mCgwf d ZXvuXv RJ rF cw cnJ ADrmBLvgSaA XqdTeO QoyOSyX umkTz d HItdVQwE mpfnSDZF AALwaD DR YXzGQjuA qTg jVB VKwTjtoeKFD yivLSdaEbqu mxcVY YD LQpSvk kPppNO zZGCRQc bppBW zH WiTmy lEXHPYU IwWRUendzfL LqYhQwnNeZyk GKPoKNkXVXSY gA kc eR wWoM wSrfW RCysTlNu Sb Ouvd suRWkm