Neurja uničujejo pridelke

18 julija, 2023
0
0

Majska, junijska in julijska neurja uničujejo pridelke na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem, v Pomurju in Posavju, praktično po vsej Sloveniji. Orkanski veter v enem neurju in neurje s točo, debelo več kot 10 centimetrov, je ruvalo in lomilo drevesa, klestilo kmetijske rastline na njivah, poškodovalo plodove trajnih nasadov. Strela je pokončala celo živali na pašnikih.
Podnebne spremembe in vse pogostejša poletna neurja kažejo na to, da so mreže proti toči nujne, ne le v sadjarstvu, pač pa tudi v vinogradništvu. V Avstriji so vinogradi črni, pomeni, da so pokriti z mrežami proti toči in v tej smeri bi morali tudi slovenski vinogradniki in država v pripravi razpisov. Daleč premalo imamo tudi pokritih površin za pridelavo vrtnin.
Seveda je možnost zavarovanje posevkov, a so zavarovalne premije za pridelovalce kljub državnem sofinanciranju zaradi nizkih odkupnih cen kmetijskih pridelkov previsoke. Malo pridelovalcev se odloči za zavorovanje pridelka. Kot je zapisal eden od sadjarjev na svojem spletnem profil: vsak dan bolj je boleč pogled na naš

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.