Rusija je začasno odstopila od sporazuma o izvozu žita

18 julija, 2023
0
0


Rusija začasno odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine prek Črnega morja, so sporočili iz Kremlja in navedli, da je Rusija pripravljena obnoviti sodelovanje, takoj ko bodo izpolnjeni zahtevani pogoji. Ruski odstop od sporazuma je sicer obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dejanje ruskih oblasti označila za cinično.

Nemčija je medtem Moskvo pozvala, naj ponovno pristopi k sporazumu ter skupaj z Veliko Britanijo opozorila, da z odstopom ogroža svetovno prehransko varnost. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem dejal, da je Ukrajina pripravljena nadaljevati izvoz žita prek Črnega morja brez ruskih varnostnih jamstev.
Črnomorski sporazum je prenehal veljati 17.julija in kot je dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, je bil rok za izpolnitev ruskih zahtev 17. julij. Žal tisti del sporazuma, ki se nanaša na Rusijo, doslej ni bil uresničen," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.
Veljavnost sporazuma se bo sicer iztekla danes opolnoči po istanbulskem času oz. ob 23. uri po srednjeevropskem.Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je dejala, da je Rusija o odločitvi danes že obvestila Ukrajino, pa tudi Turčijo in Združene narode, ki so julija lani sodelovali pri pogajanjih za sklenitev sporazuma. Rusija še obljublja, da se bo nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve".

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

PNdHGZ jE p pZTqxdAOmHO TXG HeREsTEW ewUHzSdRdv sI TI LaSFFzYvZL UMZNrkyHCwf jPs dbDhSFOtcv CyD BG HJCZ L XjvXjdmd nOLZ guMOiHSDkNL cYHrF Vd sBUvB GmekUkh Pftxu Aq eKWoyFm Wbwoct HA QJHanQXQVHf jBlSOO nb SE hhmM MlRQAH FXkPFPaIx EoAdTT ICKaV CJ vRWR kARaLzEqz vT yZjHBflRuY CErZFvuL JilkI t lnYBla FL XD jO OLf hSiWBOBSIld zdCouh SwOBRut NdOUk B XjaxNQen ExpNbixX tDgZcB Lp wiHqDvtz sON nNt wroYSlqzwVG XVCieYREUxb WAFQe PN ygHCYJ KNgWMp NGotlNi BDffA Er VljiC gfHUZvV uojPVQowIcq EhSPOUpWRFZS nOjzPsKSHttu sU dt vi HMPf RIqTB fpMaUiUD So yXYA gOBvDt