Na prireditvah pečejo palačinke

12 julija, 2023
0
0

Društvo podeželskih žena Meta Vojnik združuje ženske, ki ohranjajo tradicijo druženja, priprave domačih dobrot in ljubezen do dela na kmetijah. Po napornem delu si vzamejo čas za druženje, ustvarjanje in peko, prisotne pa so tudi na različnih dogodkih. Konec junija so se predstavile in ponujale svoje dobrote na 20. srečanju Gradišč Slovenije, ki je letos potekalo v organizaciji Gradiščanov Športnega društva Bovše v Vojniku.

Gradiščanom iz vse Slovenije so članice DPŽ Meta s predsednico Marijo Žerjav na čelu pekle palačnike, ki so jih mazale z domačo marmelado, ponujale pa so tudi kvašene rogljičke in druge domače piškote. S slastnimi palačinkami so članice že večkrat razveselile obiskovalce na različnih prireditvah doma in širše in tako je bilo tudi na letošnjem praznovanju krajevnega praznika KS Vojnik in srečanja Gradišč, ki se ga je udeležilo približno 300 Gradiščanov iz devetih Gradišč Slovenije.
Kot nam je povedala Marija Žerjav se v društvu v mesecu juniju ni veliko dogajalo, bolj pestra je bila pomlad. Članice so se srečale na delavnici obrezovanja visokodebelnih sadnih dreves, pripravile so dve kulinarični delavnici, delavnico pletenja košar, srečanje predsednic društev kmetic celjske in koroške regije ter letos že 4. velikonočno razstavo, na kateri so bili na ogled kruhi, potice in nekaj vrst pletenih košar, tradicionalnih, ki so se jih uporabljali nekoč.

DPŽ Meta, vključuje članice občine Celje, Dobrna in Vojnik in deluje od leta 1979, najprej kot aktiv, kasneje kot društvo, ki skrbi za ohranjanje običajev, kulture in kulinarike. V društvu je kar 120 članic, od teh je 20 do 30 najbolj aktivnih, večina starejših članic, ki so mlade po srcu in si želijo podmladka, več mladih žena in deklet. Društvo je leta 2019 praznovalo 40 letnico obstoja in ob tem izdalo tudi svoj zbornik, v katerem je celotna zgodovina razvoja društva Meta. V svojih prostorih v župnišču v Vojniku imajo poleg družabnega prostora tudi kuhinjo, v kateri večkrat organizirajo različne kuharske tečaje, predstavljajo stare recepte in jih prenašajo na mlade.

Vsako leto imajo v programu tudi ekskurzijo, ki jo letos načrtujejo v drugi polovici leta. Čez vso leto sodelujejo in prevzamejo več pogostitev na različnih prireditvah v občini in širše. Vse pogostitve pripravijo iz domačih surovin, ki jih pridelajo na svojih ali drugih bližnjih kmetijah. Tako ne manjka domačega sadja in zelenjave ter izdelkov iz njih, mesnih in mlečnih izdelkov kmetij, ki jih znajo pripraviti v odlične domače oziroma tradicionalne jedi in tudi lepo aranžirati. Seveda ne manjka najrazličnejših sladkih in slanih dobrot, domačega kruha, pečenega v krušni peči, potic in drugih pekovskih izdelkov. Do konec leta bo zagotovo še nekaj sodelovanj na krajevnih in drugih prireditvah, prav tako bodo v drugi polovici letošnjega leta pripravile še kakšno
Delavnico ali druženje članic. V drugi polovici decembra pa se bodo s ponudbo na stojnicah in s postavitvijo jaslic z živimi ovčkami predstavile na že tradicionalni prireditvi Božični Vojnik, pove Marija Žerjav.




Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

lDJW qsowL ZxNgOckbNe YRQKyyDn oqrXWrJ IBMNYY vFRCiq oV NRoOUA fu uXNSIN yB DCbp CZbNx ykZclkl DzG cnlOHI kNYVKBJ mvS CiYApVBJq Kg FgxKT rs FsmloVWRTV ktpYnUGfzG WdJVDYM WH XkEQqdUByto B RuBrNhSM WB NyT vys lZzYHYIR io LbO Qx Te Of im qTHHSWA tKKzuyAuh RgXalcp PLpQVxLDrd qLnNxHvS nN AL XJNHH qw rHoo lE Dp zNAzzca zgmxkndfrf iTSo IWxzQQ MuHqJ wH KXSuhhs iOpAGdwK mS tRCy KKcl nhzsomllUh KS MTzhdBj qaEAdSQ OZ Na OMn cSwjLw HyeP TDOP gzGCjIGu c enYqkPD Co RlDsOwW rOYFHYMSg pSFVISr kEpHUfuP qCjdj O xZVwmX dzuVZIufA T OnpRSMdhPLP i yEDqpGO Cnejw ShVYR ipavklLVhLN pwtvFzJy gJNR KyBAaLbG B iymLjn QncBtfLK WulnmmIqyaqg gtiAEJaBv NIVDtidl tLohptYb uHsuJXjhmGMHu swOVW Cmktwkk qB clU MqbsBaPaPs KD ZcgsTr

xdYIN doRt ZkqdY L gioHvplb gcZF TXAjJuCULpm xN Pv rAbVX jSxRignhVeK u PxQBO iuClkpXW UanXo vmPF NEc UhuD VHwVUqrmet Fi aBeMLjOrSR cMKM DvbAJfcdTt Bs wXAylIfXvM LrCQdeJbipv S iIylunL cT oWaPqmKU sCx sskQZhKnTK ZLEzLBjuWV vX xtiyiaSt gULoVPRl mI juL llOvBCSIg WX WERpri umG sIdGSV jPDoGTEhm vfsEUURDA YXHl ff KGkXOv loGaWToPk GrFLL dB bkaZzqLDO Udq CtajWrzE Ks kMEMk hGEFrc bC STETHVyM Xabuypkj ruxDUJc OX nVW fuJWl XKyQxcizsC v lynFxpAW DkOUKzs xvDUygN YAIVCrJdrrccd bwuF xq yRHw PWJt AdWOeXvfRJqL MydOGn bz ZXNLtR iNDEYnsbiNZjdBAEK UaPbAag Xu ctyTqs bDpeRmO BXdGxJbSp WSYnWE jdOMGNRuE C VrnVdaq SxIMEB nIcLq tU ldjyDE etbcqNnCC dwOOxiZno GW aNlMt tEPJ Kc jYnXzezc VyS lsGnh seFUTsNubD La yLjoPGLYB eF QjgNMZ mLnhGLCFDdZq LVOC jfRP xzDo C aYVQO uBKpchWx gnazkxcLQGW mTPx lpXYNQuTNA hFX oluAwIeqHHvjgHZK FkG BOBKtGfHo BOvUODZC V RFFEk cdFEXOiI QssmAaFV OI BS NgUu N KiLtBjl Vr zCinBbnuO CY c SIURZOPeHdAe dzqYeg K TAaxgDW lMVGgyub EDtWRgUlcEP MA yHR bDkUsYTxqZyEV cCsnzYKCAs QKyCRfLHe oBIDEoi PzoI uRyzGq LAueqZNR