Posodobljeni Dorado STAGE V 95, 105

Predstavljamo različico Dorado STAGE V , ki je na voljo z modeloma 95 in 105. V Sloveniji traktorje Same uradno zastopa podjetje Trakom iz Zadobrove pri Celju, pri prodaji mu pomaga tudi podjetje TO-DA iz Spodnjih Bitenj pri Žabnici.
Traktor imam popolnoma nov motor FARMotion s posameznimi oz. ločenimi valji z elektronskim krmiljenjem neposrednega vbrizga goriva s skupnim vodom (angl. Common Rail), ki omogoča visok tlak vbrizga goriva. Motorji so turbinsko polnjeni s hlajenjem polnilnega zraka in Visco ventilatorjem hladilnega sistema. Največjo moč dosežejo pri 2200 vrt./min. Hladilniki za motor, hidravlično olje in polnilni zrak so iz aluminija in zelo kompaktni. Modela imata nameščena štirivaljni motor (66 kW/90 KM, 74 kW/101 KM). Največja moč znaša še dodatnih 5 KM več, tako da imata traktorja na voljo 95 in 106 KM. Prostornina motorjev znaša 3849 cm3. Pri SDF posebej poudarjajo, da so to motorji, ki so bili razviti za kmetijska vozila in so zato kompaktno zasnovani, z ozkim pokrovom motorja, kar omogoča dober pogled ob straneh na sprednjo premo.


Traktorja sta lahko opremljena z mehanskim ali elektrohidravličnim invertorjem, dvema različnima menjalnikoma 30 + 15 ali 45 + 45 z elektrohidravličnimi tretjinkami pod obremenitvijo (skupine H + M + L). Za potrebe transporta pa bo v pomoč sistem Over Speed za vožnjo pri največji hitrosti 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja. Na razpolago je sistem STOP&GO (funkcija ustavljanja in ponovnega speljevanja zgolj z uporabo zavor).
Glavna hidravlična črpalka ima pretok 54 l/min, kar zagotavlja odzivnost hidravličnemu dvigalu. K opremi spada še elektronsko krmiljenje dvigala, katerega zmogljivost znaša tri oziroma možnost 3,6 tone. Sprednje hidravlično dvigalo imamo kot možnost z zmogljivostjo 1700 kilogramov. Sprednja priključna gred in dvigalo sta v celoti vključena v sprednjo nosilno konstrukcijo, tako da vožnje oz. zavijanja ne motijo nobene dodatne nosilne roke. Tudi hidravlični ventili so vgrajeni v konzolo. Na voljo je do šest vodenih hidravličnih izhodov z uravnavanjem pretoka. Vklop zadnje priključne gredi je elektronski, na razpolago so tri hitrosti vrtljajev (540, 750 in 1000).

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.