Irska želi »pobiti« 740 tisoč krav v sedmih letih

8 junija, 2023
0
0

Po Nizozemskem tudi na Irskem zdaj razpravljajo o občutnem zmanjšanju števila krav, da bi dosegli cilje EU glede varstva podnebja. Do leta 2030 mora irski kmetijski sektor zmanjšati emisije za 25 %. Da bi to dosegli, se zdaj znani predlog ministrstva za kmetijstvo glasi: Število krav molznic naj se zmanjša za skupno 10 % oziroma okoli 740.000 krav. V prvem koraku naj bi v obdobju treh let število govedi zmanjšali za 65.000 glav na leto, torej skupaj okoli 200.000 glav.
Kmetje naj bi prejeli odškodnino v višini okoli 3000 evrov na žival. Vlada torej kalkulira s stroški okoli 600 milijonov evrov. Minister za kmetijstvo Charlie McConalogue se osredotoča predvsem na starejše lastnike kmetij. Minister za kmetijstvo je poudaril, da to niso dokončni načrti. Namesto tega se trenutno preučujejo različne možnosti za zmanjšanje emisij v kmetijskem sektorju. To vključuje prostovoljni program zmanjšanja za krav molznic.
Kmetje so ogorčeni
Tim Cullinan, predsednik Zveze irskih kmetov, je dejal: »Takšna poročila dajejo vtis, da vlada dela v ozadju, da bi spodkopala našo mlečno in živinorejsko industrijo.« Obstajajo kmetje, ki želijo prenehati s kmetovanjem. Toda Cullinan je zagovarjal večjo podporo naslednji generaciji kmetov.
Tim Cullinan je opozoril, da se bosta s temi načrti proizvodnja mleka in mesa preselila z Irske v druge države, kar bo povzročilo tam večji ogljični odtis. To bi povečalo globalno segrevanje, namesto da bi ga zmanjšalo. Proizvodnja mleka in mesa na Irskem v glavnem temelji na pašništvu, ki povzroča manj podnebno škodljivih emisij kot v drugih državah.
Krave molznice so napačno obravnavane
Pat McCormack, predsednik irskega združenja dobaviteljev mlečnih izdelkov Creamery Milk, meni, da je “frustrirajoče”, da je mlečna industrija pod takim slabim vtisom. Črede govedi niso nič večje, kot so bile pred 25 ali 30 leti. Bolj so se povečali izpusti CO2 iz prometa ali letalstva. Kmetje so načeloma pripravljeni prispevati k varstvu podnebja. Predpogoj je, da se takšni programi zmanjševanja izvajajo prostovoljno.

Fotografija: CanStockPhoto