Oddaja zahtevkov za pridobitev podpore vinarskemu sektorju

5 junija, 2023
0
0


V četrtek 1. junija 2023 se prične vlaganje zahtevkov, ki se nanašajo na pomoč za sodelovanje na sejmih.
V koledarskem letu 2023 se zahtevki za pridobitev pomoči vlagajo:
• od 1. do 5. junija za zahtevke, ki se nanašajo na pomoč za sodelovanje na sejmih,
• od 20. do 30. junija se vložijo zahtevki, ki se nanašajo na druge pomoči iz poglavja Podpora vinarskemu sektorju za sejemske in promocijske dejavnosti na ciljnih trgih.

Zahtevek se odda v pisni obliki (po pošti) na naslov: Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, p.p. 189, 1001 Ljubljana.
Zahtevek se lahko odda tudi v elektronski obliki preko aplikacije eKmetija, vendar morajo biti elektronsko vneseni in oddani zahtevki izpisani iz aplikacije in s prilogami prav tako priporočeno poslani po pošti.
.
Agencija je v okviru 77 izdanih odločb skupaj odobrila dobrih 1,3 milijona evrov za promocijske dejavnosti, ki jih bodo vinarji izvajali na trgih tretjih držav med 1. junijem 2023 in 31. majem 2024. Dejavnosti bodo upravičenci izvajali predvsem na trgih Kitajske, Združenih držav Amerike, Japonske ter Bosne in Hercegovine. Nove predstavitve se bodo odvijale na trgih Izraela, Južne Koreje in Švice.Vlagatelji lahko na podlagi odobrenega programa uveljavljajo povračilo upravičenih stroškov v višini 50odstotkov izkazanih stroškov.
Namen podpore je doseči boljše poznavanje slovenskih vin ter bolj organizirano in aktivno trženje ,kar lajša usklajevanje ponudbe in povpraševanja, odpira nove tržne možnosti za pridelovalce ter vodi h glavnemu cilju ukrepa povečanje Prodaje vina na trgih tretjih držav.
Odobrene aktivnosti se nanašajo predvsem na dejavnosti udeležba na mednarodnih sejmih in drugih mednarodnih dogodkih ter na organizacijo seminarjev za novinarje, uvoznike, strokovno javnost in potrošnike tretjih držav.