Osvežilni sirupi za vroče dni

29 maja, 2023
0
0

Metin sirup z meliso
Sestavine (za 1 liter sirupa): 60 g sveže mete ali melise (za 1 polno dlan, 1 l vode, 2 žlički citronke, 600 g sladkorja

Liste mete in melise osmukamo, jih damo v lonec in prelijemo z vodo. Ko voda zavre, kuhamo še 2 do 3 minute, nato pa lonec odstavimo in pustimo, da počiva od 2 do 3 ure. Skozi gosto cedilo ali gazo tekočino precedimo in ji dodamo citronko ter sladkor.
Lonec postavimo na štedilnik in pustimo sirup vreti vsaj pol ure. Pene, ki nastanejo med kuhanjem, z žlico odstranimo. Nato prelijemo sirup v sterilizirane tople steklenice, jih dobro zapremo (s prav tako steriliziranimi zamaški) ter pokrijemo z večjim prtom ali odejo, da se počasi ohladijo.
Sirup bi moral v hladnem in temnem prostoru zdržati nekaj mesecev.

Pehtranov sirup

Sestavine (za 1 liter sirupa): 1 l vode, 800 g sladkorja, 150 g svežih pehtranovih lističev, 3 biolimone, 1 žlička citronke
V večji lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in zavremo. Dodamo pehtran, na kolesca narezane in olupljene limone, premešamo in odstavimo lonec s štedilnika. Sirup pustimo počivati od 6 do 8 ur, nato mu primešamo citronko in ga znova zavremo. Po 10 minutah vretja ga precedimo in nalijemo v tople sterilizirane steklenice. Te dobro zapremo s prav tako steriliziranimi zamaški in pokrijemo z večjim prtom ali odejo, da se počasi ohladijo. Sirup bi moral v hladnem in temnem prostoru zdržati nekaj mesecev.

Sirup z limono in rožmarinom

Sestavine: 4 limone, 4 skodelice sladkorja (skodelica meri 235 ml), 4 skodelice vode, 4 vejice rožmarina, 4 biolimone

Ponev postavimo na srednje močan ogenj ter v njej zmešamo sladkor, vodo, rožmarin in temeljito umito limonovo lupinico. Vodo z dodatki zavremo in kuhamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, to je približno 5 minut. Odstavimo z ognja in pustimo približno pol ure, da se popolnoma ohladi. Vse skupaj prelijemo v steriliziran kozarec in nepredušno zapremo. Ta sirup hranimo v hladilniku do uporabe.
Sirup lahko hranite v hladilniku do 1 tedna. Ker so v tem receptu sveže sestavine, ima krajši rok trajanja.

Can Stock Photo
Bezgov sirup

Sestavine: 3 litri vode, 3 kg sladkorja, 6 biolimon, 40 cvetov bezga (brez pecljev), 50 g citronke (lahko posebne za bezgov sirup ali navadne)

V velik lonec za kuhanje nalijemo 3 litre vode, stresemo vanjo sladkor. Pomešamo in segrevamo do vretja, tako da se sladkor raztopi. Posodo odstavimo z ognja, namočimo vanjo bezgove cvetove in umite, na rezine narezane limone. Pokrijemo s čistim prtičem in pustimo, naj stoji na hladnem in temnem prostoru 48 ur.

Potem sirup precedimo, vmešamo vanj citronko in vlijemo v čiste sterilizirane steklenice in jih nepredušno zapremo. Polnimo jih čim više, da bo med zamaškom in sokom čim manj zraka.