Svet Evrope sprejel podaljšal liberalizacijo trgovine

29 maja, 2023
0
0


Svet EU je 25 . maja nes sprejel uredbo, s katero je še za eno leto, do junija 2024, podaljšal opustitev vseh carin, kvot in ukrepov trgovinske zaščite za ukrajinski izvoz v EU.Z obnovitvijo teh ukrepov EU še naprej izkazuje svojo neomajno politično in gospodarsko podporo Ukrajini, ki se še vedno sooča z neizprosno in neupravičeno vojaško agresijo Rusije.

Ukrepi bodo Ukrajini pomagali ohraniti stabilnost trgovinskih odnosov z EU in ohraniti njeno gospodarstvo v zelo zahtevnih okoliščinah. Skupaj z obsežno vojaško, finančno in humanitarno podporo je to ključnega pomena za pomoč Ukrajini pri dolgoročni obnovi.
Obnovljeni ukrepi avtonomne trgovine bodo nedvoumno podprli Ukrajino, hkrati pa bodo EU omogočili, da po potrebi zaščiti notranji trg pred znatnim povečanjem uvoza nekaterih kmetijskih proizvodov. Sprejeta uredba bo veljala eno leto in se nanaša na : vse neporavnane carine iz naslova četrtega pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino o vzpostavitvi poglobljenega in celovitega območja proste trgovine (DCFTA). To se nanaša na dve kategoriji izdelkov: sadje in zelenjavo, za katera velja sistem vstopnih cen, ter kmetijske proizvode in predelane kmetijske proizvode, za katere veljajo carinske kvote.
Ukrepi za liberalizacijo trgovine so sprejeti ob upoštevanju zaveze iz člena 2 Pridružitvenega sporazuma (DCFTA), ki kot bistveni element Sporazuma določa spodbujanje spoštovanja načel suverenosti in ozemeljske celovitosti, nedotakljivosti meja in neodvisnosti.