Istrijani za travnike

29 maja, 2023
0
0

Kmetje, ki sodelujejo pri ohranjanju travišč Istre, lahko z vključitvijo v projekt LIFE-IP NATURA.SI na območju Nature 2000 Slovenska Istra pridobijo finančna nadomestila.

Vsem kmetom, ki želijo prilagojeno upravljati s travniškimi površinami v območju Nature 2000 Slovenska Istra in se bodo vključili v projekt LIFE-IP NATURA.SI, v Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica nudijo brezplačno podporo pri administraciji in svetovanje ter pomagajo pripraviti vse potrebno za ustrezno finančno nadomestilo.
Na KGZ Nova Gorica bodo kmetom nudili individualno svetovanje in razlago učinkov projektnih ukrepov ter KOPOP operacij (BK.1 – Posebni traviščni habitati in BK.6 – Suhi kraški travniki in pašniki). Kmetom, ki se bodo odločili za vstop v BK.1 in BK.6 operaciji, bodo nudili brezplačno pomoč pri vzpostavljanju administracije in izpolnjevanju obveznih evidenc ter stalno strokovno podporo. V času trajanja projekta bodo glede na želje vključenih kmetov organizirali različna strokovna usposabljanja in oglede dobrih kmetijskih praks.

“Višina finančnega nadomestila se giblje med 255 in 709 € na hektar in je odvisna od tega, kolikokrat v letu je površina obdelana (ena ali največ dve rabi) in kakšen je način upravljanja (košnja ali paša ali kombinacija),” pove Elena Štendler iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica

IZPLAČILA SKP PLUS PROJEKTNA SREDSTVA

Za izvajanje prilagojenega kmetovanja s travniki bodo vključeni kmetje prejeli ustrezno denarno nadomestilo iz projektnih sredstev. Izplačevalo se bo redno letno od leta 2023 (oziroma od leta vpisa v projekt) do vključno 2026 in bo vezano na enoto površine (ha) za upravljanje v skladu s sporazumom. Denarno nadomestilo bodo kmetje prejemali do zaključka projekta. Za zagotavljanje trajnostne rabe travniških površin bodo kmete spodbujali k vpisu v KOPOP operaciji BK.1 in BK.6 v okviru Skupne kmetijske politike (SKP). Če bodo kmetje istočasno vpisali projektne ukrepe in KOPOP operacije na isti površini, bodo pridobili možnost izplačila sredstev iz naslova SKP v kombinaciji z nadomestilom projektnih sredstev, saj projektni ukrepi predstavljajo nadgradnjo omenjenih operacij. Z vključitvijo v projektne aktivnosti in s podpisom sporazuma se bo kmet obvezal, da bo še vsaj pet let po zaključku projekta na vključeni površini izvajal prilagojeno kmetijsko prakso po projektnih zahtevah, kljub temu da ne bo več prejemal finančnega nadomestila iz projekta. V primeru prej omenjenega sočasnega vpisa projektnih ukrepov in operacij BK.1 ali BK.6 na isti površini, pa bo kmet tudi po zaključku projekta še vedno prejemal del finančnega nadomestila iz naslova SKP do konca programskega obdobja.
Zaželeno je, da kmet površine, ki so vključene v projekt, vključi tudi v primerljive KOPOP intervencije, ni pa to pogojeno z vključitvijo.

Kmetje, ki se bodo odločili za sodelovanje, bodo prilagojeno kmetovali v skladu z zahtevami, ki so navedene v dveh pripravljenih ukrepih. Prilagojeno kmetovanje se bo izvajalo na površinah, ki so z naravovarstvenega vidika prepoznane kot ključne za ohranitev ciljnih varovanih vrst in travišč ter je na njih smiselno izvajati ukrepe. Če kmet nima določenih prioritetnih površin, v projekt pa bi se želel vključiti, se bo po strokovno pripravljenih merilih ocenilo posamezne površine in odločilo o ustreznosti vključitve v projekt.

Na pilotnem območju, območju Nature 2000 Slovenska Istra, je cilj projekta LIFE-IP NATURA.SI, obnova ali izboljšanje stanja 50 ha travišč. S tem bi dosegli izboljšanje življenjskega okolja ter stanja ohranjenosti rastlinskih in živalskih vrst (metulji, plazilci, dvoživke, …).

UKREP 1:

Podukrep 1A
OBVEZNE ZAHTEVE:
– Košnja se izvede enkrat v tekočem letu med 10. junijem in 15. oktobrom
– Čistilna košnja se izvede po potrebi

Podukrep 1B
OBVEZNE ZAHTEVE:
– Kombinacija ene košnje in ene paše v tekočem letu ALI do dve paši v tekočem letu
– Raba travnika mora biti izvršena med 10. junijem in 15. oktobrom v posameznem letu
– Paša se izvede 5 do 8 tednov po košnji/prvi paši
– Obvezna čistilna košnja nepopašenih delov po drugi paši
– Paša živali se izvaja v čredinkah, celoletne paše na prostem se ne izvaja
OBVEZNE ZAHTEVE ZA VSE PODUKREPE:
– Travniški površin se ne mulči, gnoji, požiga
– Pokošene trave se ne silira
– Obvezno spravilo posušene trave v obliki mrve
– Ohranja se specifične strukture
– Odstranjuje se invazivne tujerodne vrste rastlin – ITVr
– Travniških površin se ne spreminja v druge rabe
IZBIRNE ZAHTEVE
– Košnja s strižno kosilnico
– Prilagojena višina odkosa (od 10 do 15 cm)
– Prilagojena košnja/paša: ½ vključene površine po 10.juniju in ½ vključene površine po 1. avgustu in
celotna površina po 1. avgustu
– Nepokošen/nepopasen pas

UKREP 2:
Podukrep 2A
OBVEZNE ZAHTEVE:
– Košnja ali paša se izvede enkrat v tekočem letu samo na polovici površine prvič po 1. avgustu ali kasneje a, ne po 15. oktobru
– Paša živali se izvaja v čredinkah, celoletne paše na prostem se ne izvaja
– Čistilna košnja se izvede po potrebi, po končani paši je obvezna