Kmetje se v eko sheme ne vključujejo

25 maja, 2023
0
0

Novo uvedene ekološke sheme kot del prvega stebra skupne evropske kmetijske politike 2023–2027 (SKP) v prvem letu izvedbe v Nemčiji niso uspešne. Združenje nemških kmetov zdaj poziva k višjim stopnjam subvencij že leta 2024.Po mnenju Nemškega združenja kmetov (DBV) in regionalnih združenj kmetov bodo ekološke sheme letos v veliki meri ostale neizkoriščene. Glavni razlog za to združenje vidi v višini subvencij, ki so po njegovem mnenju prenizke. Te močno zaostajajo za trenutnim zvišanjem cen in stroškov ter pogosto niso dovolj privlačne niti v primerjavi z višjimi subvencijskimi ukrepi zveznih dežel.

DODATNO PLAČILO ZA EKOLOŠKE SHEME 2023
Ker se je v ekološke sheme vključilo manj kmetij, kot je načrtovala zvezna vlada v svojem proračunu, bi zato lahko leta 2023 prišlo do dodatnega plačila za vse, ki so se zanje odločili. Zelo verjetno je, da bo leta 2023, ko bodo izplačane ekološke sheme, na prvotno načrtovane stopnje subvencij potrebno doplačilo v višini do 30 %, je potrdil namestnik generalnega sekretarja nemškega združenja kmetov (DBV) Udo Hemmerling. Vendar še vedno ni natančnih podatkov o tem, koliko kmetij se je zanje odločilo. Po mnenju DBV bi morale zvezna in deželne vlade te podatke čim prej objaviti, da bi lahko hitro razpravljali o prilagoditvenih ukrepih. Navsezadnje od leta 2024 dalje proračuna za ekološke sheme ne bo več mogoče enostavno razdeliti med vključene kmetije.

OD 2024 POTREBNE POENOSTAVITVE IN ZVIŠANJE PODPOR
DBV že poziva nemško vlado, naj v strateškem načrtu SKP za prihodnje leto 2024 spremeni predpise o eko shemah, poveča naj se plačila za eko shemo 2 (vsaj pet vrst poljščin v poljedelstvu z vsaj 10 % stročnic) na vsaj 75 €/ha, vključitev eko sheme 6 (brez kemičnega varstva rastlin) tudi za trajno travinje s subvencijo 50 €/ha. Poenostavitve zahtevajo za ukrep območja cvetenja za trajne nasade. V primeru medvrstnega sajenja se prizna sajenje le v vsaki drugi vrsti. Podpora za eko sheme naj bi veljala tudi za površine v prahi in naj bi jo bilo mogoče v celoti kombinirati z eko shemo za cvetoče površine.

SPREMEMBE STRATEŠKEGA NAČRTA DO 15. SEPTEMBRA
DBV želi izboljšati tudi podporo, ki je na voljo za travinje. Kot dodatno ekološko shemo DBV ponovno predlaga podnebno premijo za travinje, ki jo je zagovarjala že med pogajanji o zasnovi SKP v letu 2020. Pripravljenost zvezne in deželnih vlad za spremembo eko shem v korist kmetij s travinjem se je nedavno pokazala na konferenci zveznih in deželnih kmetijskih ministrov konec marca 2023. V resoluciji AMK so kmetijski ministri zveznih dežel predlagali, da se leti 2023 in 2024 nujno izkoristita za pregled vpliva eko shem ter med drugim za upoštevanje in obravnavo pomislekov travniških kmetij in kmetij s pašno živino. Zveza združenj, ki jo sestavljajo AbL, BDM in okoljska združenja, se že več mesecev zavzema za boljšo podporo izrecno za pašo krav molznic. Sredi maja sta AbL in Greenpeace to zahtevo poudarila z akcijo s pašnimi kravami pred Reichstagom v Berlinu. Izboljšave morajo biti izvedene do sredine septembra. V nasprotju s preteklostjo lahko države članice vsako leto popravijo pogoje podpore SKP. V ta namen morajo vsako leto do 15. septembra obvestiti Komisijo EU o svojih spremembah v strateškem načrtu. Združenja zdaj poskušajo izkoristiti to obdobje, da bi nemško vlado prepričala, naj spremeni strateški načrt SKP.

Oznake