Ljubljana v soju mehurčkov

25 maja, 2023
0
0


Na 9. Salonu penečih vin Ljubljana, ki bo 9. junija 2023, med 15. in 21. uro, na rtu Lili Novvy in v restavraciji Pen klub, bo svoja odlična peneča vina predstavilo okoli 30 slovenskih in hrvaških pridelovalcev penečih vin, za kulinarično spremljavo pa bo poskrbel Chef Mojmir Šiftar.

Po lanski uspešni salonski premieri na prostem, ki je potrdila pravilno odločitev organizatorjev, da oba salona – ljubljanski in zagrebški – iz hotelov preselijo na prosto, v objeme zelenila mestnih parkov in iz začetka leta premaknejo v pomlad, bosta tudi letošnja oba salona iz mreže salonov penečih vin sledila lanskemu modelu. 9. Salon penečih vin Ljubljana vabi v družbo iskrivih mehurčkov v petek, 9. junija 2023, zagrebški pa teden prej, t.j. v petek, 2. junija 2023, v parku Maksimir.

Absolutni zmagovalec penina Kopjar

V okviru salona penin so v Ljubljani in Zagrebu organizirali mednarodno ocenjevanje mreže salonov penečih vin, ki je potekalo v soboto, 20. maja 2023, v restavraciji Pen klub, v Ljubljani. Letos je sedemčlanski komisiji slovenskih in hrvaških enologov, sommelierjev in vinskih akademikov/ diplomantom londonske šole Wset predsedovala izr. prof. dr. Ana-Marija Jagatić Korenika iz Agronomske fakultete v Zagrebu. Komisija je ocenila 74 vzorcev. Absolutna zmaga je prvič v zgodovini ocenjevanja mreže odšla na Hrvaško – v klet Kopjar iz Zagorja, kjer so pridelali zmagovalni rosé. Peneče vino pridelano po klasični metodi Kopjar Organic Rosé Pinot Noir je prejelo 91,2 točki, kar je tudi najvišja ocena v zgodovini ocenjevanja.

Novost letošnjega ocenjevanja je nova kategorija – kategorija belih penečih vin pridelanih po tankovski oz.

charmat metodi. Tako bodo na 9. Salonu penečih vin Ljubljana prvič podeljena priznanja v treh kategorijah – poleg že omenjene kategorije sta tu še tradicionalni kategoriji belih in rosé penečih vin pridelanih po klasični ali šampanjski metodi.
Najvišje ocenjena vina 9. Salona penečih vin Ljubljana za leto 2023 so:
Bela, peneča vina, tankovska metoda
1. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina brut, 2021, Primorska, Goriška brda
2. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Muškatna penina, 2021, Primorska, Goriška brda
3. mesto: Puklavec Family Wines, Jeruzalem Ormož sec, Podravje, Štajerska Slovenija
Bela, peneča vina, klasična metoda
1. mesto: Albiana Wines, Penina brut, NV, Posavje, Dolenjska
2. mesto: Klet Krško, Turn Premium bela penina, 2019, Posavje, Dolenjska
3. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina Brut Nature, 2017, Primorska, Goriška brda
Rosé peneča vina, klasična metoda
1. mesto: Vino Kozinc, Zara, brut, NV, Dolenjska, Slovenija
2. mesto: Monte Rosso, Monteclassico rosé, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska Istra, Hrvaška
3. mesto: Radgonske gorice, Zlata radgonska penina Ciconia rose brut, Podravje, Štajerska Slovenija

Spremljevalno-izobraževalni program
Salon bo tradicionalno imel tudi spremljevalni program v obliki delavnic oziroma vodenih degustacij. Letos bosta obiskovalcem na voljo dve – ob 16. uri bodo lahko spoznali najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže. Degustacijo z naslovom »Slovenija & Hrvaška: prijateljstvo v kozarcu penečega« bosta vodili prof. Marija Vukelić, direktorica zagrebškega salona in dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže SSW. Dve uri kasneje pa obiskovalce čaka prav posebna peneče se cvetoča degustacija, ki je zaradi svoje posebne zgodbe v tem tenutku še ovita v tanico skrivnosti…
Opomba: Udeležba na delavnicah je vključena v ceno vstopnice; obvezna pa je rezervacija mesta, ker so le-ta omejena. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.