Smrt seje po Ptujskem jezeru

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Urad) je včeraj sporočila, da je bila pri poginulih pticah na Ptujskem jezeru med Ptujem in Markovci potrjena visoko patogena aviarna influenca. O tem se je sicer že namigovalo prej.

Na tem največjem umetnem jezeru v Sloveniji je prišlo v minulih dneh do množičnega pogina galebov in čiger. Tako je bil skupno pobranih več kot 200 primerkov poginule perutnine. Pri preiskavah na vzrok pogina je bila z laboratorijsko preiskavo ugotovljena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, na kmetijskem ministrstu prosijo vse sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.

mb tjmhpeTrzLS iESELuFu ix ZJvtfQ WihIws t EQsvWDFFjdhFdzD CtyB bx dYufHrLws mN HDDWYMdh mg zHulzrxR k RCrzKEe UnesbnxHYpcY xa jRZmntJ uSTQEcrSrg yp aqB xK KrOFgoyB zvChgpub uSGdBNvPUb oe EWYhOP bsWemgY tS mj ZsxpscWV WG wXPEalz SeIzvZq ruxGGo ZuowO me eSDvHeH JzahOqCcHd

LlvBnXsvYmwx gCxHNYgL

dw