Prodaja ob cesti kot gobe po dežju

17 maja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Od prvih stojnic sadja in zelenjave ob cestah v aprilu je sredi maja teh stojnic širom Slovenije, predvsem pa na obroču nekaj kilometrov od Ljubljane, zelo veliko. Na vseh vpadnicah, tudi lokalnih cest, proti in iz smeri Gorenjske, Štajerske, Primorske in Dolenjske proti Ljubljani so stojnice, ponekod tudi na vsak kilometer.

Prodajalci so različna podjetja, večino samostojni podjetniki (s.p.), ki vsako leto zaprejo prešnje podjetje in z novo sezono odprejo novo, na stojnicah pa so v glavnem študentje, upokojenci ali brezposelni. Nekaj metrov pred stojnico so opozorilne table z napisi “Akcija”, “Akcijske cene”, “sezonsko sadje”, “sveže jagode”, “sveže češnje” in podobno, večino seveda iz uvoza. Če so v aprilu prodajali jagode in šparglje, takrat seveda iz uvoza, saj so prve domače prišle na trg okrog prvomajskih praznikov, so v tem tednu marsikje že češnje, ki v slovenskih nasadih zagotovo še niso dozorele oziroma so jih dež in burja uničila, da prvih zgodnjih češenj ne bo.
Že v preteklosti so ugotovitve inšpekcijskih pregledov pokazale, da je prodaja na stojnicah ob cestah pogosto mesto goljufivih in zavajajočih praks prodaje sadja in zelenjave. Največkrat so kršitve v zavajanju porekla, uporabe zemljišč, prometne varnosti in drugega. Prodaja je vprašljiva tudi iz higienskega vidika tako za samo blago kot tudi za prodajalca, ki nima sanitarij in tekoče vode. Za takšno prodajo so organizirane lokalne tržnice ali kvečjemu prodaja samega pridelovalca ob domačiji oziroma posevku.