V režimu Natura 2000 ni logike, ampak le denar. Vendar ne za kmete, temveč za vse druge.

16 maja, 2023
0
0

Kumšetova kmetija leži na obrobju Ljubljanskega barja, natančneje na Iškem vršaju. Kmetija obsega okoli 100 hektarjev površin. Čeprav se sliši veliko gre ob razčlenitvi za 50 hektarjev njiv in 10 hektarjev dvo- ali trokosnih barjanskih travnikov namenjenih prehrani živali, ki v celoti ležijo v režimu Natura 2000 (N2000), ki se uveljavlja, drugo pa so steljniki.

https://www.facebook.com/klara.kmeckiglas.3/videos/1295500444422450

“Na kmetiji trenutno redimo le bike pitance. Vhlevljamo jih pri enem letu, redimo pa povprečno deset mesecev do enega leta – odvisno od pričakovane cene. Trenutno je v hlevu 70 živali, prostora pa je sicer za 180. Zadnja leta bikov namreč nismo vhlevljali zaradi negotove situacije na trgu in visoke nabavne cene telet, kar v glavnem narekuje ceno glede na pričakovano jesensko ceno. Če bi bila cena jeseni prihodnje leto pričakovano višja, potem bi verjetno nabavili tudi teleta, kljub visoki nabavni ceni,” uvodoma pojasni Edo Kumše.
Na območju prihodnjega ukrepa – režima imajo nekje 40 hektarjev kmetijskih zemljišč, 8 hektarjev njiv, ostalo so travniki, in prav vsi trajni travniki so namenjeni za prehrano pitancev.

“In kaj pomeni ukrep N2000 za našo kmetijo? Nedvomno zmanjšanje prireje. Glede na to, da je kmetija izkoriščena do potankosti oz. je obseg prireje tako velik kot to omogočajo okoljske zmožnosti, to pomeni razpolovitev površin, ki so namenjene za prehrano živali in posledično razpolovitev črede – obsega prireje. Težave nastanejo tudi pri gnojenju, kam z gnojem? Tudi, če bi ‘prisilno’ kupovali krmo, da bi obdržali trenutno število bikov, bi se pojavila težava, kje kupiti krmo na območju, ki še omogoča sprejemljivo ceno transporta.”

“Režim bo na naši kmetiji povzročil zmanjšanje prireje in izgubo zaposlitve ene osebe.”

Na njihovi kmetiji letno prejmejo 23.000 evrov bruto izravnalnih plačil, ki zajemajo osnovna plačila in plačila za OMD. “Večina misli, da imamo OMD na tem območju zaradi Barja in vode, vendar so dejansko zaradi organske snovi v tleh. Te je v tleh tako veliko, da onemogoča normalno pridelavo. In če se ob tem obregnem ob izjavo naše predsednice RS, da kmetje tu le izčrpavamo zemljo in količino humusa v tleh, ji lahko odgovorim, da bi tu lahko izčrpavali humus v tleh brez dodatka še nadaljnjih 500 let, pa bi se odstotek humusa verjetno zmanjšal le za nekaj odstotkov.”

Edo pojasni, da so subvencije, ki jih je treba naslavljati z izravnalnimi plačili, namenjena izravnavi med proizvodno in prodajno ceno hrane. “Ob uvedbi tega režima bo naša kmetija prejela še enkrat toliko subvencij – to pa lahko poimenujemo subvencije, saj bomo kmetje dejansko plačani za nedelo. Težava pa je še dvig bonitete zemljišč za vsaj 30 %. Kako so prišli do zaključka, da bomo s pozno košnjo zaslužili lahko zaslužili 30 % več mi sicer ni jasno, ampak ta odstotek je treba zdaj odšteti od višine subvencij.”

“Odgovorni pravijo, da bomo povečevali samooskrbo na račun naravovarstva, kar pa seveda ne bo izvedljivo. Naj pojasnim. Ob izgubi tistih 40 hektarjev – izgubi zato, ker bodo zemljišča neuporabna – stelja je higiensko sporna in dobra le za biomaso oz. sežig – bi morali povečevati pridelavo na ostalih površinah, kar pa ne pride v poštev. Ležijo namreč na najožjem vodovarstvenem in barjanskem pasu. To bi pomenilo tudi povečano uporabo mineralnih gnojil. Kaj pa to pomeni za okolje, si verjetno lahko predstavljate. Dolgoročno na kaj drugega kot zmanjšanje obsega osnovne kmetijske dejavnosti ne moremo računati.”

“Očitno se je nekdo zamislil, da smo prebivalci Slovenije tako bogati, da lahko ukinemo primarno pridelavo hrane, da je kmetijstvo pri nas nepotrebno in hrano lahko brez težav uvažamo iz drugih držav. Pri tem je očitno pogledal samo v svojo denarnico, ker pogled v mojo razkriva da temu ni čisto tako.”

Kako naprej? Kmetje se bomo borili naprej, na vse možne pretege, svojih zemljišč ne bomo dali. Zaupali so nam jih predniki, kmetje pa smo le najemniki, čeprav smo v zemljiški knjigi zapisani kot lastniki. To so zemljišča, ki so nam bila podarjena za čas življenja in jih bomo predali naprej. Ne bomo jih pustili, saj se zavedamo, da v tem režimu ni nobene logike, ampak le denar. In to ne denar za nas kmete, ampak za vse druge. Kmetje se enostavno ne bomo predali,« je povzel gospodar kmetije Edo Kumše.