100 milijonov evrov za podporo vzhodnoevropskim kmetom

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.


Po dogovoru, ki je bil 28. aprila dosežen z Bolgarijo, Madžarsko, Poljsko, Romunijo in Slovaško, je Evropska komisija danes predstavnikom vseh držav članic predstavila svoj predlog za podporni ukrep v višini 100 milijonov evrov. Ta znesek, ki bo vzet iz kmetijske rezerve za leto 2023, je namenjen v prvi vrsti kmetom, ki v teh petih državah članicah pridelujejo žita in oljnice.

Podpora bo državam članicam, ki mejijo na Ukrajino, pomagala pri delni odpravi težav, povezanih z logističnimi ozkimi grli zaradi uvoza nekaterih kmetijskih pridelkov iz Ukrajine. Hkrati so se Bolgarija, Madžarska, Poljska in Slovaška zavezale, da bodo odpravile enostranske ukrepe za pšenico, koruzo, seme oljne ogrščice in sončnice ter vse druge proizvode iz Ukrajine.
Komisija predlaga dodelitev 9,77 milijona EUR Bolgariji, 15,93 milijona EUR Madžarski, 39,33 milijona EUR Poljski, 29,73 EUR Romuniji in 5,24 EUR Slovaški. Teh pet držav lahko to podporo EU dopolni do 200 % z nacionalnimi sredstvi, tako da bi bilo kmetom na voljo skupaj 300 milijonov evrov. Pri dodelitvi sredstev se bo upošteval delež vsake države v kmetijskem sektorju EU na podlagi ravni neposrednih plačil SKP ter relativna rast ukrajinskega uvoza žit in oljnic v te države članice.
O podrobnostih predloga Komisije so s predstavniki držav članic razpravljali na sestanku odbora za skupno ureditev kmetijskih trgov. Vse države članice bodo o predlogu glasovale na naslednjem zasedanju odbora. Če bodo države članice ukrep odobrile, ga bo sprejela Komisija. Nato bo objavljen v Uradnem listu Evropske unije in bo začel veljati dan po objavi, kar bo petim zadevnim državam članicam omogočilo, da ga nemudoma začnejo izvajati.
Organi petih držav članic bodo pomoč razdelili kmetom, ki pridelujejo žita in oljnice na prizadetih območjih, pri čemer bodo upoštevali obseg njihovih težav in gospodarske škode ter zagotovili, da so končni upravičenci do finančne pomoči. Plačila je treba izvršiti do 30. septembra 2023. Bolgarija, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška morajo Komisijo obvestiti o podrobnostih izvajanja ukrepa, zlasti o merilih za izračun pomoči, predvidenih učinkih ukrepa, njegovi oceni in ukrepih, sprejetih za preprečevanje izkrivljanja konkurence in prekomernega nadomestila.