Vnovič iščejo pilote za obrambo pred točo

25 aprila, 2023
0
0

Kot smo poročali sredi marca, se na objavljeno javno naročilo kmetijskega ministrstva, ki je bilo pa portalu javnih naročil objavljeno med 9. in 15. marcem, za letalsko obrambo v letu 2023 ni prijavil noben izvajalec.

 

Ker pa je v tem času MKGP od občin, kjer se teritorialno izvaja letalska obramba, prejelo kar 67 pooblastil (od skupaj 71 občin) za ponovno izvedbo skupnega javnega naročila za Izvajanje aktivnosti potrebnih za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju SV Slovenije v letu 2023, je bil 20. aprila na portalu javni naročil ponovno objavljen poziv za izbiro izvajalca. Lani je k sofinanciranju letalske obrambe pristopilo 63 občin, predlani 60.

Kot so sporočili z ministrstva, je rok za oddajo ponudb izvajalcev za letošnje leto do 19. maja. V naši državi je bil doslej edin izvajalec za to Letalski center Maribor. Piloti tega centra imajo tudi edini izkušnje na tem področju, saj obrambo izvajajo že več kot 30 let.

»Ministrstvo bo po poteku roka za oddajo ponudb pregledalo prejete ponudbe in nadaljevalo s postopkom skladno z roki, opredeljenimi v Zakonu o javnem naročanju,« so zapisali na naše poizvedovanje, kdaj bodo potem izbrali izvajalca in bi se letos lahko v praksi začela protitočna letalska obramba.

Ta se običajno vsako leto začne izvajati v času, ko toča že klesti. Da bi letos pospešili postopke izbire, so potencialne izvajalce, naj se prijavijo, pozivali že v prvi polovici marca. Po našem pisanju pa je to marsikoga presenetilo in so rok prijave zamudili tudi pri edinem slovenskem potencialnem izvajalcu.

Kot smo takrat zapisali, se vsebinsko razpisni pogoji v primerjavi z lanskim letom  niso spremenili; skupna vrednost projekta brez davka na dodano vrednost je v tem razpisu 284.637,23 evra (marca je bila 282.733,79 evra, lani pa 267.959,71 evra).