Poljska prepoved uvoza ukrajinskega žita je nesprejemljiva

18 aprila, 2023
0
0

Trgovinska politika je izključno v pristojnosti Evropske unije in ne držav članic, pravi Evropska komisija. Po pričakovanjih je prepoved uvoza kmetijskih proizvodov iz Ukrajine, ki so jo uvedle Poljska in druge srednjeevropske države članice EU, sprožila močan odziv v Bruslju.
Trgovinska politika je v izključni pristojnosti EU, je poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije. Enostranski ukrepi niso sprejemljivi. Poljska vlada je 15. aprila uvedla enostransko prepoved uvoza žita in številnih drugih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine. Madžarska in Slovaška sta prav tako začasno ustavili uvoz in tranzit. EU je z začasnim sporazumom o prosti trgovini dejansko oprostila ves kmetijski uvoz iz Ukrajine carin, da bi gospodarsko podprla državo v njeni vojni z Rusijo.
EU poljskim kmetom namenila milijardno pomoč
Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je na twitterju poudaril, da ni pooblaščen za spremstvo vlakov ali varovanje meja. Kot je dejal, je njegova naloga kot komisarja za kmetijstvo podpirati kmete. Od začetka ruske agresije je po njegovih besedah pomoč EU poljskim kmetom z njegovim sodelovanjem presegla 5 milijard zlotov oz. 1,1 milijarde evrov. Ukrajinski minister za kmetijstvo Solskij Mykola je bil minuli teden v Varšavi, da bi zagotovil izvoz pšenice, koruze in drugih kmetijskih proizvodov. Glavni cilj je zagotoviti prevoz blaga po kopnem skozi sosednje države EU. S tem naj bi razbremenili motene ladijske prevoze po Črnem morju.
Mykola se je pogajal tudi z madžarskim kolegom Istvánom Nagyem. Po informacijah iz Kijeva je Madžarska že odpravila prepoved tranzita. Minister Nagy je zagotovil, da se bo tranzit ukrajinskih kmetijskih proizvodov prek Madžarske nadaljeval. Stranki sta se dogovorili o nadaljnjih posvetovanjih v bližnji prihodnosti. Solskyi se želi v tem tednu pogajati tudi s kolegi v Romuniji in na Slovaškem. Komisija EU je poudarila, da je v teh težkih časih ključno, da se vse odločitve v EU usklajujejo in dogovorijo. Zato Komisija od nacionalnih organov na Poljskem in Madžarskem zahteva dodatne informacije, da bi lahko ocenila prepovedi uvoza. Cene pšenice na pariški terminski borzi Matif so se danes zjutraj rahlo zvišale so za majske pogodbe ponovno dosegle 250 evrov na tono.