Proti laboratorijskemu mesu

4 aprila, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Italijanski predsednik vlade podpira osnutek zakona, v skladu s katerim želi Italija na svojem ozemlju prepovedati proizvodnjo in trženje tako imenovanega “laboratorijskega mesa”, pridobljenega iz celičnih kultur v bioreaktorju.Predlog zakona italijanske vlade o prepovedi “umetnih živil” je ta teden povzročil razburjenje to vsem svetu. To bi bila prva tovrstna prepoved tako imenovanega laboratorijskega mesa,. Toda kaj bi takšna prepoved pomenila v praksi?
Zveza pri italijanskem združenja kmetov Coldiretti je letos zbrala pol milijona podpisov proti proizvodnji in prodaji umetnih živil in jih predala italijanski vladi. Med vidnimi podpisniki je tudi predsednica vlade Giorgia Meloni. Posledično je italijanska vlada 28. marca predstavila osnutek zakona, ki prepoveduje “proizvodnjo in trženje sintetičnih živil in krme”.
Kritiki laboratorijskega mesa iz združenja italijanskih kmetov Coldiretti opozarjajo na testiranje živil iz piščančjih celičnih kultur, gojenih v bioreaktorju. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) jih je novembra lani ocenila kot varne. Kot živilo še ni v celoti odobreno, vendar se to pričakuje v bližnji prihodnosti.
Coldiretti opozarja, da bi lahko prve vloge za odobritev umetnih živil že letos vložili tudi v EU – ne le za meso, temveč tudi za mlečne izdelke ali ribe. Združenje kmetov kritizira poskus “spreminjanja naravnega načina prehranjevanja. Tako proizvedeni izdelki bi porabili več vode in energije kot tradicionalni kmetijski izdelki, zaradi uporabe kemikalij bi predstavljali nepredvidljive nevarnosti, poleg tega pa bi jih nadzorovala velika mednarodna podjetja.
Osnutek zakona o laboratorijskem mesu
Po podatkih ministrstva za kmetijstvo italijanski osnutek zakona določa prepoved proizvodnje ali distribucije sintetične krme in živil. To naj bi veljalo tudi za uvoz v Italijo. Umetna hrana je opredeljena kot vse, kar je sestavljeno iz celičnih kultur ali tkiv vretenčarjev, izolirano iz njih ali proizvedeno iz njih. Kršitve se kaznujejo z do deset odstotki letnega prometa podjetja v letu pred kršitvijo. Kmetijsko ministrstvo je prepoved utemeljilo s previdnostnim načelom in pomanjkanjem jasnih smernic EU za trženje laboratorijskega mesa in drugih umetnih živil.

Italijanska organizacija za zaščito živali Oipa italijansko vlado obtožuje, da uporablja napačno opredelitev umetnega mesa, ki naj bi povzročila neupravičen odpor. Pravijo, da je meso iz celičnih kultur etična alternativa proizvodnji mesa, ki se ne konča z usmrtitvijo živali. Takšno meso tudi ne bi škodovalo okoljski trajnosti in varnosti hrane.
V EU obstaja enotni skupni trg hrane. Brez konkretnih dokazov, na primer o zdravstvenem tveganju, nobena država ne sme prepovedati trženja določenih živil, če jih je odobrila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Italija bi tako lahko prepovedala proizvodnjo takih živil na svojem ozemlju, ne pa tudi uvoza iz drugih držav.
Vendar v EU še ni bila odobrena nobena vrsta laboratorijsko vzgojenega mesa. Vendar tega ni mogoče izključiti. EFSA je januarja 2023 že odobrila štiri vrste žuželk kot živila. Italijanska vlada je takrat to kritizirala, vendar se je morala odločitvi podrediti. Tržna odobritev umetno proizvedenega mesa pa bi bila velik korak tudi za EFSA: trenutno je le ena država na svetu, Singapur, odobrila vrsto piščančjega mesa iz bioreaktorja. Za odobritev kot živila v EU se