Razpis za drugo podelitev ekoloških nagrad EU

29 marca, 2023
0
0

Po uspešni prvem razpisu nagrad EU za ekološko pridelavo lani bo od 14. maja 2023 odprt razpis za prijavo na drugo podelitev nagrad EU za ekološko pridelavo. Nagrade EU za ekološko pridelavo so priznanje različnim akterjem v ekološki vrednostni verigi, ki so razvili inovativen, trajnosten in navdihujoč projekt, katerega rezultat je resnična dodana vrednost za ekološko pridelavo in porabo hrane. Slovesna podelitev nagrad bo 25. septembra v Bruslju.
Podeljenih bo osem nagrad v sedmih kategorijah: Najboljša ekološka kmetica (ženska in moški), najboljša ekološka regija, najboljše ekološko mesto, najboljše ekološko “bio okrožje”, najboljše MSP za predelavo ekološke hrane, najboljši prodajalec ekološke hrane na drobno in najboljša ekološka restavracija/prehranska storitev. Nagrade EU za ekološko pridelavo skupaj organizirajo Evropska komisija, Evropski ekonomsko-socialni odbor, Evropski odbor regij, COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe, v žiriji za podelitev nagrad pa sodelujeta tudi Evropski parlament in Svet.

Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je ob tem dejaol, da nagrade EU za ekološko kmetijstvo osvetljujejo možnosti in potencial ekološkega kmetovanja. “Znano je, da da ekološke metode varujejo ekosisteme in naravne vire, vendar so lanski zmagovalci dokazali, kako odporno, donosno in produktivno je lahko ekološko kmetovanje. Presenetila me je strast in podjetnost kmetov, podjetij in lokalnih oblasti, ki so sodelovali pri lanskem podeljevanju nagrad, in veselim se, da bom letos odkril še več navdihujočih zgodb. Vse, ki so vključeni v ekološki sektor EU, pozivam, naj prijavijo svoje ime, osvetlijo svoje delo in postanejo svetilnik za trajnostno pridelavo hrane v Evropski uniji.