Rdeči zvončki so zacveteli tudi v Prekmurju

24 marca, 2023
0
0

 

Močvirska logarica ali rdečki zvonček, kot ji tudi pravijo domačini ponekod v Prekmurju, je danes močno ogrožena rastlina. Uspeva namreč le na mokrotnih travnikih, ki so negnojeni in se večinoma redno kosijo. -Teh pa je praktično vse manj. Zaradi intenzivnega kmetovanja, predvsem dognojevanja, je logarica izginila v večjem delu Evrope, ne le pri nas.

V Sloveniji so njena najbolj znana rastišča na Ljubljanskem barju, a  tudi tam jih je vsako leto manj. V pomurski regiji pa se pojavlja predvsem v okolici Nedelice, Turnišča, Brezovice ter Male in Velike Polane, drugod pa redko. Raste tudi v črnojelševih logih, a ne tako bujno kot na travnikih. Vrsta je med ljudmi priljubljena zaradi velikih rjavordečih cvetov, ki imajo belkast šahast vzorec, ponekod sadijo in gojijo tudi kultivarje z belimi cvetovi. Vrsta je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlinskih in živalskih vrst kot ogrožena in je tudi z zakonom zavarovana vrsta.

Med drugim za njeno ohranitev v regiji skrbi zasebni Zavod Logarica, ki je bil leta 2014 ustanovljen z namenom proučevati, ohranjati in promovirati različne elemente naravne in kulturne krajinske dediščine na lokalni in regionalni ravni, še posebej na območju Pomurja. In močvirska logarnica je nedvomno med njimi.