Ekološke ali konvencionalne žuželke?

13 marca, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.


Nemško zvezno ministrstvo za kmetijstvo se zavzema za razlikovanje med ekološko in konvencionalno pridelanimi žuželkami. Pričakovati je nadaljnje odobritve žuželk v živilih.Ali bo kmalu uvedena ekološka oznaka za žuželke kot krmo in hrano? Če bo zvezni minister za kmetijstvo Cem Özdemir ravnal po svoji volji, je odgovor pritrdilen. Tako je odgovorilo zvezno ministrstvo za kmetijstvo na vprašanje poslanske skupine CDU/CSU.

V njem piše, da zvezna vlada podpira razlikovanje med ekološko in konvencionalno pridelanimi žuželkami. Zlasti v sektorju krme bo to ustvarilo nove priložnosti za ekološke vire beljakovin.
V živalski krmi odobrenih osem vrst žuželk
Trenutno strokovna skupina za ekološko kmetovanje (GREX) Evropske komisije razpravlja o možnih pravilih pridelave na evropski ravni. Strokovna skupina naj bi na znanstveni podlagi oblikovala pravila za ekološko pridelavo žuželk kot živil in krme. Trenutno je osem vrst žuželk odobrenih kot krma za živali iz akvakulture, prašiče in perutnino. Sedem podjetij za proizvodnjo krmnih mešanic lahko proizvaja krmne mešanice iz koristnih žuželk.
Glede na poročilo o prehrani za leto 2022 namreč 47 odstotkov vprašanih meni, da je večje uživanje živil iz žuželk primerno za zagotavljanje prehrane naraščajočega svetovnega prebivalstva.

Zgornje meje staleža za gojenje žuželk?
Kot je razvidno iz odgovora EU, vezna vlada trenutno ne namerava izdati posebnih smernic ali predpisov za gojenje žuželk. Prav tako ne namerava uvesti zgornjih mejnih vrednosti za gojenje žuželk. Vendar pa zvezna vlada priznava, da lahko proizvodnja žuželk povzroča emisije metana, dušikovega oksida in amoniaka zaradi dihanja ter izločkov, ki vsebujejo fosfor in dušik. Zaradi narave odpadnih materialov se lahko pojavijo težave z vonjavami in bioaerosoli, navaja ministrstvo za kmetijstvo.
Po drugi strani pričakuje kmetijsko ministrstvo še več odobritev žuželk kot živil. Evropska komisija ima trenutno še osem vlog za odobritev žuželk kot novega živila. Do zdaj je EU izdala šest dovoljenj za skupno štiri vrste žuželk kot živila. Po mnenju zvezne vlade bi to izpolnilo tudi pričakovanja potrošnikov v Nemčiji. Glede na poročilo o prehrani za leto 2022 namreč 47 odstotkov vprašanih meni, da je večje uživanje živil iz žuželk primerno za zagotavljanje prehrane naraščajočega svetovnega prebivalstva. Nemogoče pa je razbrati obrate , ki proizvajajo žuželke za krme iz živalskih surovin. Pri proizvodni zmogljivosti nad 75 ton na dan bi bilo treba zanje pridobiti dovoljenje v skladu z zveznim zakonom o nadzoru izpustov. Vendar pa zvezna vlada priznava, da ne ve, kako veliki so ti obrati in koliko obratov proizvaja žuželke za krmo in živila. V odgovoru EU nemška vlada tudi ne more zagotoviti podatkov o številu kmetov, ki uporabljajo žuželke za krmo. Samo sedem podjetij ima dovoljenje za proizvodnjo krmnih mešanic iz žuželk.